szerző:
hvg.hu

Máté cége, a Mém Műhely Kft. úgy kapott a jegybankelnök unokatestvérének bankjától 90 milliós hitelt villavásárlásra, hogy idén mínusz 12 milliót sikerült összehoznia, Ádám cége, a Magyar Stratégiai Zrt. pedig gyakorlatilag NHB-s hitelből fizette ki több száz millió forintos villáját.

Mérlegen a NER
Az igazság napja május 31-e, amikor a cégek közzétették éves beszámolóikat. Ekkor derült ki az is, mennyit fialt a kormányközeli vállalkozóknak 2017-ben Orbán Viktor, Lázár János vagy Rogán Antal barátsága.
Friss cikkek a témában

A jegybankelnök nagyobbik fia, Máté a Rózsadombon vásárolt egy házat cégén keresztül, melyhez Matolcsy György unokatestvérének érdekeltsége, az NHB Növekedési Hitel Bank nyújtott hitelt. 

A 179 négyzetméteres házhoz egy csaknem 400 négyzetméteres wellnessrészleg tartozik. Matolcsy Máté szerint csak a tulajdonos cég, a Mém Műhely irodája van az ingatlanban, emellett ő, a felesége és a fia használják, valamint a hvg.hu kérdésére azt is elárulta, hogy a vételár lényegesen alacsonyabb volt a 148 milliós hirdetési árnál, viszont az ingatlan tulajdoni lapjára 141 millió forint jelzálogjog van rávezetve.

A Mém Műhely bevétele 2015-ben, 2016-ban és tavaly is alig haladta meg a 7 millió forintot, vesztesége a 2016-os csaknem 5 millióról több mint 12 millióra duzzadt. A hosszú lejáratú kötelezettségük 90 millió forintot tesz ki, azaz a beszámoló leadásáig a banknak még egy forintot nem törlesztettek.

A jegybankelnök kisebbik fia, Ádám cége a Magyar Stratégiai Zrt. szintén villát vásárolt a Rózsadombon, melyhez ugyanúgy Szemerey Tamás érdekeltsége, az NHB hitelezett. A rokon bankja itt is bőkezűnek bizonyult, Matolcsy Máté villavásárlásához hasonlóan ugyanis a vételár jelentős részét – itt még többet is, mint kétharmadát – szintén a hitelből fedezték.

A Magyar Stratégiai Zrt. 2016-ban 13 millió forintra rugó hosszú lejáratú kötelezettségei ugyanis csaknem 250 millió forintra nőttek (a rövid lejáratúak pedig 20 helyett csaknem 160 millióra). A befektetett tárgyi eszközök értéke csaknem 330 millió forint volt, eszerint testvéréhez hasonlóan Ádám is sikeresen alkudott az ingatlan árából, melyet eredetileg 430 millió forintért árultak. A házvásárlás a 24.hu feltételezése szerint valójában a jegybankelnök ingatlancéljait szolgálta.

A Magyar Stratégiai Zrt. egyébként igen sikeres évet zárt, bőven megduplázta a 2016-os 120 milliós nyereséget, és tavaly csaknem 270 millió forint maradt adózás után a kasszában.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!