szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Máté cége, a Mém Műhely Kft. úgy kapott a jegybankelnök unokatestvérének bankjától 90 milliós hitelt villavásárlásra, hogy idén mínusz 12 milliót sikerült összehoznia, Ádám cége, a Magyar Stratégiai Zrt. pedig gyakorlatilag NHB-s hitelből fizette ki több száz millió forintos villáját.

Mérlegen a NER
Az igazság napja május 31-e, amikor a cégek közzétették éves beszámolóikat. Ekkor derült ki az is, mennyit fialt a kormányközeli vállalkozóknak 2017-ben Orbán Viktor, Lázár János vagy Rogán Antal barátsága.
Friss cikkek a témában

A jegybankelnök nagyobbik fia, Máté a Rózsadombon vásárolt egy házat cégén keresztül, melyhez Matolcsy György unokatestvérének érdekeltsége, az NHB Növekedési Hitel Bank nyújtott hitelt. 

A 179 négyzetméteres házhoz egy csaknem 400 négyzetméteres wellnessrészleg tartozik. Matolcsy Máté szerint csak a tulajdonos cég, a Mém Műhely irodája van az ingatlanban, emellett ő, a felesége és a fia használják, valamint a hvg.hu kérdésére azt is elárulta, hogy a vételár lényegesen alacsonyabb volt a 148 milliós hirdetési árnál, viszont az ingatlan tulajdoni lapjára 141 millió forint jelzálogjog van rávezetve.

A Mém Műhely bevétele 2015-ben, 2016-ban és tavaly is alig haladta meg a 7 millió forintot, vesztesége a 2016-os csaknem 5 millióról több mint 12 millióra duzzadt. A hosszú lejáratú kötelezettségük 90 millió forintot tesz ki, azaz a beszámoló leadásáig a banknak még egy forintot nem törlesztettek.

A jegybankelnök kisebbik fia, Ádám cége a Magyar Stratégiai Zrt. szintén villát vásárolt a Rózsadombon, melyhez ugyanúgy Szemerey Tamás érdekeltsége, az NHB hitelezett. A rokon bankja itt is bőkezűnek bizonyult, Matolcsy Máté villavásárlásához hasonlóan ugyanis a vételár jelentős részét – itt még többet is, mint kétharmadát – szintén a hitelből fedezték.

A Magyar Stratégiai Zrt. 2016-ban 13 millió forintra rugó hosszú lejáratú kötelezettségei ugyanis csaknem 250 millió forintra nőttek (a rövid lejáratúak pedig 20 helyett csaknem 160 millióra). A befektetett tárgyi eszközök értéke csaknem 330 millió forint volt, eszerint testvéréhez hasonlóan Ádám is sikeresen alkudott az ingatlan árából, melyet eredetileg 430 millió forintért árultak. A házvásárlás a 24.hu feltételezése szerint valójában a jegybankelnök ingatlancéljait szolgálta.

A Magyar Stratégiai Zrt. egyébként igen sikeres évet zárt, bőven megduplázta a 2016-os 120 milliós nyereséget, és tavaly csaknem 270 millió forint maradt adózás után a kasszában.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A liszt drágulása és a rossz idő elintézte a kenyér árát

A liszt drágulása és a rossz idő elintézte a kenyér árát

Kivonultak az ellenzéki képviselők a teremből a Kúria új elnökéről szóló szavazás előtt

Kivonultak az ellenzéki képviselők a teremből a Kúria új elnökéről szóló szavazás előtt

Míg a PCR-tesztekről megy a vita, fontos változások kezdődtek a magyarországi koronavírus-szűrésben

Míg a PCR-tesztekről megy a vita, fontos változások kezdődtek a magyarországi koronavírus-szűrésben