szerző:
hvg.hu

2014-ben hagyta jóvá a programot az EU, de évekig nem történt semmi a projektben. Végül csak beindult a program az áprilisi választások előtt.

2014 óta húzódott egy Európai Unió által támogatott gyermeksegélyezési élelmiszerprogram elindítása, de a választások előtt csak sikerült beindítani – derül Rétvári Bence, az Emmi államtitkárának a szocialista Korózs Lajos és Tóth Bertalan írásbeli kérdésére adott válaszából.

2017 év elején még arról számoltunk be, hogy a Rászoruló Személyeket Támogató Operatív Program (RSZTOP) keretében keretében elindított, mélyszegénységben élőket megcélzó gyermekélelmezési programot már 2014 decemberében jóváhagyta az Európai Bizottság, de több év után sem lett belőle semmi, Rétvári még 2017 feburárjában is úgy nyilatkozott, hogy épp csak a közbeszerzési eljárásnál tartanak a program kísérleti, három megyét érintő szakaszához.

Szeptemberre végül nagy nehezen elindult a kísérleti program, amelynek során élelmiszercsomagokat osztottak, csomagonként nyolcezer forint értékben.

MSZP-s politikusok viszont most ismét rákérdeztek a csomagokra az Emminél, Rétvári válaszából pedig az derül ki, hogy a kísérleti, három megyés program tavaly júliusban indult el, az egész országa kiterjedő program pedig végül idén januárban. Rétvári közlése szerint tavaly júliustól idén április 30-ig közel 200 ezer élelmiszercsomagot osztottak ki, a kísérleti szakasszal együtt összesen mintegy 37 milliárd forint értékben, 2018 januárja és április vége között pedig több mint 2 milliárd forintból a rászoruló várandós anyáknak és 3 év alatti gyerekkel rendelkezőknek is adtak a kisgyermek gondozásához szükséges tárgyakat. Ilyen babacsomagot 26 ezer embernek osztottak ki.

A kisgyerekesek támogatása mellett Rétvári közlése szerint "áprilisban újabb elemmel bővült a program", amelynek keretében országosan több mint 53 ezer rendkívül alacsony jövedelmű időskorúnak és megváltozott munkaképességűnek osztanak tartós élelmiszercsomagot háromhavonta. Erre 10 milliárd forint keret van, az áprilisban indult programban pedig április végéig megközelítőleg 20 ezer csomagot osztottak ki.

Az élelmiszersegélyek ügyében az LMP-s Hadházy Ákos korábban már felvetette a visszaélések gyanúját, a politikus szerint a csomagok szállítására vonatkozó 13 milliárdos tenderen a legdrágább ajánlatot tevő cégen kívül mindenkit kizártak, mert túl olcsók voltak. Március végén pedig arról is felröppentek hírek, hogy az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) is vizsgálódik a program ügyében.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Most derült ki: volt egy hiba a Facebookon, amellyel (megint) adatok tömkelegéhez férhettek hozzá, az önéihez is

Most derült ki: volt egy hiba a Facebookon, amellyel (megint) adatok tömkelegéhez férhettek hozzá, az önéihez is

Már idén lehet jelentkezni a kibővített csokra

Már idén lehet jelentkezni a kibővített csokra

Nocsak, összehajtható tabletet is tervez a Samsung?

Nocsak, összehajtható tabletet is tervez a Samsung?

Határon túliak az EP-választáson: eltérően szavazott az MSZP és a Párbeszéd

Határon túliak az EP-választáson: eltérően szavazott az MSZP és a Párbeszéd

Szezonja van

Szezonja van

Nem is anonim a kormány által sérelmezett anonim bankkártya

Nem is anonim a kormány által sérelmezett anonim bankkártya