szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A diplomáciát nem lehet dühkitörésekre építeni – nyilatkozta a gazdasági kérdések miatt vitába torkollott québeci G7-csúcstalálkozó után Emmanuel Macron. A francia államfő egyértelműen Donald Trump amerikai elnökre gondolt, aki előbb nem volt hajlandó aláírni a közös nyilatkozatot, majd példátlan módon jellemtelennek és gyengének nevezte a vendéglátó ország, Kanada miniszterelnökét, Justin Trudeau-t.

A végül el nem fogadott közös nyilatkozat célja elsősorban az lett volna, hogy a vezető ipari országok megerősítsék, készek lépéseket tenni a kereskedelmi viták tárgyalásos lezárása érdekében. Macron hangsúlyozta, hogy a G7 többi tagállama – Franciaország, Nagy-Britannia, Németország, Japán, Olaszország és Kanada – annak ellenére hajlandó tartani magát a nyilatkozatban foglaltakhoz, hogy azt Trump nem volt hajlandó aláírni. „Legyünk komoly és szolgáljuk meg a belénk vetett bizalmat. Ha már kötelezettségeket vállaltunk, akkor tartsunk ki mellettük. A nemzetközi együttműködést nem lehet dühkitörésekre, és odavetett megjegyzésekre alapozni” – idézte Macront a BBC, amely szerint már Németország is megerősítette, tartja magát a közös nyilatkozatban írtakhoz.

Trump elsősorban a miatt lett mérges Trudeau-ra, hogy a kanadai miniszterelnök bejelentette, ellenzi az európai, kanadai és mexikói acél- és alumíniumgyártókra kivetett amerikai büntetővámokat, és júliustól megteszi az ellenlépéseket. „A kanadaiak udvarias és józan emberek, de nem szeretik, ha szórakoznak velük” – mondta Trudeau.

Trump azzal magyarázta, hogy jellemtelennek és gyengének nevezte Trudeau-t, hogy szerinte a kanadai vezető csak az után mert felszólalni az amerikai intézkedések ellen, hogy Trump már elhagyta Kanadát. Ottawa szerint viszont Trudeau Trump távozása után sem mondott olyat, amit ne közölt volna az amerikai elnök jelenlétében is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A gyerekek védelmére hivatkozva indított eljárást a Médiatanács az RTL ellen, mert leadták a szivárványcsaládokról szóló hirdetést

A gyerekek védelmére hivatkozva indított eljárást a Médiatanács az RTL ellen, mert leadták a szivárványcsaládokról szóló hirdetést

Hamvay Péter: Újraírnák

Hamvay Péter: Újraírnák

Körözést adtak ki Kenesei Zoltán ellen

Körözést adtak ki Kenesei Zoltán ellen