szerző:
Lengyel Miklós

Csökkent a szponzori pénz a futball-világbajnokságra, pedig ez a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség fő bevételi forrása: négy éve Brazíliában ez 1629 millió dollár volt, idén Oroszországban viszont csak 1490 millió dollár – közli a kínos számokat a Nielsen Sports.

Focinyár 2018
Van-e ennél nagyobb sportesemény a világon? Egyesek szerint az olimpia az, mások állítják, a labdarúgó világbajnokság a csúcs. Most, közvetlenül a döntő után, annak hatása alatt, utóbbiakkal értünk egyet. Ezen az oldalon felidézheti a pillanatokat, amelyek ezt igazolják.
Friss cikkek a témában

Korábban aranybánya volt a futball-világbajnokság, most mi történhetett? Egyrészt a világbajnokságot abban az Oroszországban rendezik meg, amelyet számos nemzetközi szankció sújt, és amely egy kissé pária állam lett, miután megszállta a Krím-félszigetet 2014-ben. Kizárták a világ vezető gazdasági hatalmainak elitklubjából. Igaz, hogy Trump a minapi, botrányba fulladt csúcstalálkozón javasolta Oroszország visszahívását, de a többiek ezt elvetették. Oroszországnak nem jó a nemzetközi sajtója, amióta idén tavasszal a titkosszolgálat megpróbálta eltenni láb alól áruló ezredesét Nagy-Britanniában.

A másik ok pedig az, hogy a FIFA-nak is rossz a sajtója azóta, hogy amerikai kérésre a vezérkar egy részét letartóztatták Lausanne-ban. A korrupciós botrány, amelybe belebukott az egész vezetés, érintette a két világbajnokságot is. Mind az oroszországi, mind a katari vb kapcsán nagyon megalapozott gyanú merült fel arra, hogy az érintettek megvették a jeles eseményt, pontosabban a szükséges szavazatokat. A FIFA ennek ellenére úgy döntött: nem változtat. Marad Oroszország 2018-ban és Katar 2022-ben. Néhány szponzor erre dühösen távozott: a leghíresebb közöttük a Johnson és Johnson.

A kommunista Kínában alapelv: business first! Őket nem érdeklik különösebben az etikai problémák, csak az a fontos, hogy menjen az üzlet. A Mennyei Birodalom legnagyobb ingatlancége, a Wanda sietett belépni a FIFA hivatalos partnerei közé. Ők összesen heten vannak: Adidas, Coca Cola, Gazprom, Qatar Airways, Visa, Hyundai/Kia és immár a Wanda. A kínai óriás médiacége megszerezte a futball-világbajnokságok (2018 és 2022) televíziós jogait 26 ázsiai országban.


A kínaiak árulják a joghurtot és a fagylaltot az orosz focivébén 

Az oroszországi világbajnokság öt hivatalos szponzora közül három kínai. A Mengniu ezért kizárólagos joggal árusíthatja a fagylaltot és a joghurtot a rendezvényen. A két állam kapcsolata amúgy is a csúcson van: Putyin szombaton kapta meg a Barátság érdemrendet Hszi Csin-ping kínai elnöktől Pekingben. Azután ketten együtt vitték a show-t a söréről híres kínai városban Csingtaóban, ahol a Sanghaj együttműködés tartotta éves konferenciáját. Miközben a nyugatiak Kanadában egymás torkának ugrottak, a keletiek szépen fegyelmezetten követték a Nagy Testvér Párost: Hszi Csin-pinget és Putyint. Az orosz elnök persze kistestvér, hiszen Oroszország GDP-je az egytizede sincs a kínainak. Míg Oroszország külkereskedelmében Kína abszolút meghatározó, addig a kínai listán az oroszok épphogy beférnek az első tízbe a mongolok mellett.

Nemcsak a kínaiak, de a többi ázsiai ország is aktív a futballpiacon: ma már ők a legnagyobb szponzorok a FIFA partnerek között (39%). A jövőben a Közel-Kelet is beszáll majd, hiszen Katarban lesz a következő világbajnokság – véli a Nielsen Sports igazgatója, aki a BBC-nek nyilatkozott. Hosszú távra azonban csak a kínaiak játszanak. De miért fontos számukra a foci? Miért támogatja ezt az országot vaskézzel vezető kommunista párt?

70 ezer új futball pályát kívánnak Kínában építeni 2020- ig. Nagyon nyomják a női focit is, mert ott könnyebb bejutni a legjobbak közé. A sport remekül leköti az embereket, akik közül sokan igencsak frusztráltak, hiszen nemigen profitálnak Kína látványos fellendüléséből. Számukra a meccs kiváló alkalom arra, hogy kiengedjék a gőzt. Ezért a sztárcsapatok hatalmas pénzekért vesznek kiöregedett európai és latin-amerikai sztárokat, hogy szórakoztassák a nagyérdeműt. Még fontosabb persze a biznisz! A kínaiak imádnak fogadni, a futballfogadások nagy részét már a Mennyei Birodalomban kötik. Ebben hatalmas pénz van. Emiatt a korrupció nagyon is reális veszély. A BBC nemrég közölt összeállítást arról, hogy Afrikában milyen gyakran adják és veszik a meccseket. Benne vannak ebbe a sportvezetők, a bírók és persze a játékosok is. Nyilvánvaló, hogy nem Afrika az egyetlen kontinens, ahol manipulálják a meccseket.

Mindez egyáltalán nem zavarja a pekingi vezetést, amely futball-világbajnokságot akar rendezni. A Tiltott városban, ahol a kínai vezetők üléseznek, jól tudják: az olimpia után ez a legnézettebb sportesemény a világon. Olimpia már volt Pekingben 2008-ban. Pompásan sikerült a bemutatkozás: a televíziónézők százmilliói láthatták, hogy ez a Kína már nem az a Kína, amely messze lemaradva kullog a világ mögött.

A politikai akarat és a biznisz érdek tehát megvan a kínai futball-világbajnoksághoz. Aligha valószínű, hogy a FIFA komolyabb akadályt gördítene ez elé, hiszen dúsgazdag szponzorokra van kilátás. Igaz, hogy a futball még nincs a csúcson Kínában, de hát Katarhoz képest valóságos foci nagyhatalomról van szó. A nemzetközi futballbiznisz tehát jól dönt, ha Kínára tesz, hiszen az 1,4 milliárdos piac korlátlan fejlődést tesz lehetővé korunkban, amikor okostelefonon lehet követni a futball-világbajnokságot, amely hamarosan megkezdődik Oroszországban.

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!