szerző:
hvg.hu

Jelenleg egy márkás sportcipő európai eladási árának a 2,5 százaléka jut munkabérként a kosár-, tenisz- vagy focicipőt gyártó kambodzsai, vietnami, indonéz munkásnak. A sztárok nevével ékesített, 90 euróért eladott focimezek bevételéből még kevesebb, 1 százalék, tehát mindössze kilencven cent jut az ázsiai dolgozóknak.

Focinyár 2018
Van-e ennél nagyobb sportesemény a világon? Egyesek szerint az olimpia az, mások állítják, a labdarúgó világbajnokság a csúcs. Most, közvetlenül a döntő után, annak hatása alatt, utóbbiakkal értünk egyet. Ezen az oldalon felidézheti a pillanatokat, amelyek ezt igazolják.
Friss cikkek a témában

Ezt az információt a „L’Ethique sur l’étiquette” társadalmi szervezet tette közzé. Magyarra kb. úgy fordítható az elnevezés, hogy a címke (franciául etiquette) is legyen etikus, tehát morálisan elfogadható. Eközben a világ két legnagyobb sportszeróriása, az Adidas és a Nike az európai piac hatvan százalékát uralja. Ez a két cég szállítja szponzori szerződések alapján a sportszereket a foci-vb 32 csapata közül 22-nek. Ez a globális biznisz 17 milliárd euróra tehető. Aztán: a Nike az amerikai tőzsdén a Google, az Amazon és más modern technológiai óriások mögött az ötödik legnagyobb részvényérték-növekedést produkálta.

Az Adidas 2016-ban újította meg szponzori szerződését a német fociválogatottal, ők szállítják az összes sportszert, cipőt, trikót melegítőt, labdát, egyszóval mindent. És ezért még az Adidas fizet 65 millió eurót a német szövetségnek, háromszor annyit, mint az előző szerződés alapján. Persze a szponzorálás valójában tévéreklám, hiszen focirajongók tíz- és százmilliói nézik a német válogatott meccseit, amelyeken a játékosok Adidas-mezt viselnek.

A bevételek igazságosabb elosztását szorgalmazó társadalmi szervezet szerint a két nagy gyártó akár tisztességes bért is fizethetne az ázsiai országokban. De ők az adott ország törvényeire, vagy az ENSZ munkaügyi szervezetére hivatkozva csakis a helyi minimálbért épphogy felülmúló fizetést hajlandók adni. És ezt a gyakorlatot cinikus jogi érvekkel is alátámasztják. A „L’Ethique sur l’étiquette” viszont azt emeli ki, hogy az elmúlt húsz évben egy termék, egy cipő vagy egy trikó árából a munkásnak jutó hányad 30 százalékkal csökkent, miközben a részvényesek osztaléka és a szponzorálásra költött pénz mennyisége meredeken növekedett.

De ugyanez érvényes a divatcikkekre, amelyeket a mamutcégek Ázsiában gyártatnak. A lényeg az, hogy egyetlen bangladesi vagy kambodzsai sportszergyári, ruhaipari állásra tíz jelentkező van, még éhbérért is. És a multicégek nem jótékonysági intézmények, tehát a lehető legalacsonyabb bért fizetik. Ez így van a globalizáció kezdete, tehát vagy négy évtized óta, és így is marad, amíg a világ fejlett és elmaradott térségei közötti különbség azzal fejezhető ki, hogy az az összeg, ami Nyugat-Európában egynapi bér, az Ázsiában egyhavi fizetés.

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
„Embertelen komédia”: miért nincs több női menedzser?

„Embertelen komédia”: miért nincs több női menedzser?

Nemcsak Ferrariból lehet limitált széria, Daciából is - mutatjuk

Nemcsak Ferrariból lehet limitált széria, Daciából is - mutatjuk

"Az emberek számára az igazság sosem volt kiemelkedően fontos"

"Az emberek számára az igazság sosem volt kiemelkedően fontos"

Elítélték a volt horvát kormányfőt és a Mol-Ina per még csak most jön

Elítélték a volt horvát kormányfőt és a Mol-Ina per még csak most jön

Ulf Kristersson, a kávészünet-politikusnak csúfolt kormányfőjelölt

Ulf Kristersson, a kávészünet-politikusnak csúfolt kormányfőjelölt

Elhunyt a Benetton egyik alapítója

Elhunyt a Benetton egyik alapítója