szerző:
hvg.hu

Az Európai Központi Bank (EKB) nem tart újabb válságtól, ezért az év végéig óvatosan, két lépésben leépíti eszközvásárlási programját.

A bank közleményéből kiderül, szeptember végéig marad a jelenlegi 30 milliárd eurós eszközvásárlási ütem, majd decemberig 15 milliárdért vesz állampapírokat az EKB, utána lezárul a program.

A bejelentést nagyon várták a befektetők, arra számítottak, hogy az EKB már hamarabb elzárja a pénzcsapot. Az izgalom a forint árfolyamán is meglátszott: már jóval a közlemény megjelenése előtt hároméves mélypontjára esett a jegyzés, elérte a 323-as szintet. Most 321 forintot kérnek egy euróért.

Az EKB az elmúlt években nagyjából 2500 milliárd eurót, azaz 800 ezer milliárd forintot öntött a piacra – ennyi pénzből állította talpra az eurózónát a válság után. Az Index arra figyelmeztet, a kötvényprogram kivezetése Magyarországot is érintheti: vége lehet az olcsó hitelezésnek, az elszaladt részvényáraknak és az olcsó államkötvényeknek.

Európában válságra nem, alacsonyabb növekedésre viszont számítanak: a márciusi 2,4 százalékról 2,1 százalékra módosították bővülési előrejelzésüket az eurózóna gazdaságáról.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!