szerző:
MTI

A Fixconn több válságkezelő forgatókönyvet is kidolgozott szükség esetére.

Valójában nem kereskedelmi, hanem technológiai háború dúl az Egyesült Államok és Kína között - jelentette ki a tajvani Foxconn vezérigazgatója Terry Gou a cég részvényesi közgyűlésén pénteken.

A Foxconn, mint az Apple egyik legnagyobb beszállítója számára az Egyesült Államok és Kína között kirobbant viszály a legnagyobb kihívást jelenti a cég történetében - mondta a több mint egymillió, többségében kínai alkalmazottat foglalkoztató vállalat vezére.

Részletek említése nélkül elmondta, hogy több válságkezelő forgatókönyvet is kidolgoztak szükség esetére.

Az Egyesült Államok 25 százalékos vámmal sújtott 50 milliárd dollárnyi kínai importterméket, és további termékeket is megvámolnak.

"A szellemi tulajdon és technológiák ellopására, valamint más tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokra tekintettel az Egyesült Államok 25 százalékos vámot vet ki 50 milliárd értékben Kínából importált, jelentős ipari technológiai értékkel bíró termékekre" - tudatta még a múlt héten Donald Trump amerikai elnök, aki arra is figyelmeztette a kínai vezetést, hogy további importcikkekre vethetnek ki vámot, ha az ázsiai ország megtorló intézkedéseket tesz, legyenek azok új vámok bevezetése vagy nem vámjellegű kereskedelmi akadályok felállítása, illetve az exportra termelő amerikai cégeket vagy a Kínában működő amerikai vállalatokat célzó szankciók.

Donald Trump korábban több alkalommal jelezte, hogy nem tetszik neki a Kínával szembeni, általa 500 milliárd dollárra tett amerikai kereskedelmi hiány. Hivatalos adatok szerint a tavalyi amerikai deficit valójában 375 milliárd dollár volt.

Március 22-én az amerikai elnök még csak emlékeztetőt írt alá mintegy ezer féle kínai termékre, elsősorban technológiai és telekommunikációs cikkekre vonatkozó 25 százalékos importvám bevezetéséről.

Peking már akkor határozott tiltakozását jelentette be a tervezett intézkedéssel kapcsolatban. Néhány órával a washingtoni döntés kihirdetése után pedig Kína ugyanolyan értékben, ugyanakkora vámmal sújtott amerikai importtermékeket.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.