szerző:
hvg.hu

A francia Nemzeti Front, a nemrég önmagát Nemzeti Összefogássá átkeresztelő párt hosszú évek óta belpolitikai céljaira használja az európai parlamenti képviselői jogokból származó juttatásokat. A legújabb uniós bírósági állásfoglalás szerint Marine Le Pennek 300 ezer eurót kell visszafizetnie az Európai Parlament kasszájába.

Mindezt azért, mert egyik francia, pártbeli tisztségviselőjét és egyik testőrét is európai parlamenti asszisztensként tüntette fel a hivatalos nyilatkozatokban. Holott a szóban forgó személyek soha nem jelentek meg sem Brüsszelben, sem Strasbourgban, tehát az európai parlament központjaiban. A procedúra már két éve elkezdődött, amikor a csalás gyanúja először felvetődött. A bonyolult jogi eljárásban csökkentették Marine Le Pen képviselői fizetését és egyéb járandóságait is. 2017-ben a francia elnöki ábrándokat tápláló politikus asszony lemondott európai képviselői mandátumáról, de a jogi procedúra folytatódott. Sőt, a francia hatóságok is górcső alá vették az akkor Nemzeti Frontnak nevezett párt finanszírozását – uniós forrásokból. Vagyis Le Pen asszony, mint annyi más euroszkeptikus szöveget nyomó pártvezető, például a Brexit mellett kampányoló brit képviselők, valójában az EU-s pénzekből működtették pártjukat, miközben „élet-halál harcot” hirdettek Brüsszel ellen.

A francia Nemzeti Front nem kapott hitelt francia bankoktól, csak Putyinban bízhatott, és meg is kapta a pénzügyi mentőövet egy orosz banktól. Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy szinte valamennyi francia politikai párt és prominens személyiség visszaélt a parlamenti asszisztensek honorálására juttatott kerettel: a családtagoknak osztottak szét, vagyis a saját zsebükbe tették. Ebbe bukott bele a tavalyi elnökválasztás mérsékelt jobboldali jelöltje, Francois Fillon is. De vissza Marine Le Penhez. A most hozott, de még megtámadható európai bírósági döntés szerint csak 300 ezer eurót kell visszafizetnie. A francia eljárás ennél elmélyültebb és persze hosszabb is. Ráadásul az uniós juttatások lenyúlásáról szóló vádirat szerint nagyságrendekkel nagyobb csalásról van szó. Igaz a végösszegben szerepet játszanak az előd, a papa, a pártalapító Jean-Marie Le Pen és hű kiszolgálói pénzügyi trükkjei is.

 Pikánsan színezi a helyzetet, hogy jelenleg az alapító atya, Jean-Marie Le Pen és a lánya, Marine között feszül a legnagyobb ellentét a francia szélsőjobboldalon.  Ehhez képest szinte anekdotikus elem, hogy a párt közben nem csak nevet változtatott, hanem ketté is szakadt. Marine Le Pen korábbi közvetlen munkatársa új jobbos formációt alapított, vagyis a francia szélsőjobb, szétszakadva a padlóra került, legalábbis a dolgok jelenlegi állása szerint és ennek nem biztos, hogy nagyon örülnek hazai kormánykörökben.

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Új funkció jön a Facebook Messengerbe

Új funkció jön a Facebook Messengerbe

130 milliárd forintot tettek a magyarok a matracba három hónap alatt

130 milliárd forintot tettek a magyarok a matracba három hónap alatt

Tim Cook: A szabadpiaci működés megbukott, a kormányoknak kell rendet tenniük

Tim Cook: A szabadpiaci működés megbukott, a kormányoknak kell rendet tenniük

Erről is a klíma tehet: egyre drágább lesz a kávé

Erről is a klíma tehet: egyre drágább lesz a kávé

A Sharpnak annyira megtetszett a notch, hogy kettőt is tesz a telefonra

A Sharpnak annyira megtetszett a notch, hogy kettőt is tesz a telefonra

Már a 18. századi diákok is telefirkálták a könyveiket, leginkább emberevő óriásokkal

Már a 18. századi diákok is telefirkálták a könyveiket, leginkább emberevő óriásokkal