szerző:
hvg.hu

Kormányközeli forrásoknál érdeklődött az ATV a folyamatosan zuhanó forintárfolyam miatt. Egészen abszurd válaszokat kaptak.

Egy ideje már csak zuhan a forint, és egyelőre úgy tűnik, nem is nagyon akar megállni. Ebből az apropóból érdeklődött az ATV kormányközeli forrásoknál, azt kérdezve, miért olyan nyugodtak a kormányzati szereplők, amikor a forint láthatóan képtelen fellélegezni, hétfőn pedig már elérte a 330,7 körüli történelmi mélypontot.

A csatornának adott válaszokból azt tűnik ki, hogy a kormány egyáltalán nem aggódik. Volt, aki egyszerűen azt felelte, a 330-as euró az "két sör ára a horvát tengerparton nyaralóknak". Ez utóbbit mondjuk nem teljesen értjük, tekintve, hogy két sör bizonyára többe kerül Horvátországban, mint amennyi most a forint-euró árfolyam.

Másvalaki azt fejtegette, hogy az ügy egy "médiahack", az egészet a sajtó tupírozza fel, mert amúgy a lakosság nem különösebben éli meg hátrányosan a helyzetet, így pedig a kormánynak sincs miért aggódnia. Ezért sem vetődött fel eddig semmilyen beavatkozás utáni óhaj.

A csatorna egy másik kormányzati forrása azt vezette le, hogy a gyenge forint lassú inflációnövekedést gerjeszt, ami körülbelül negyedév múlva lesz érzékelhető. Lehet, hogy akkor a jegybanknak változtathat akár az inflációs előrejelzésén is – tette hozzá.

Az ATV a parlamenti ülésteremből távozó Dömötör Csaba kommunikációs államtitkárt is kérdezte a forint-euróról, aki cáfolta, hogy kormányzati nyilatkozatstop lenne az ügyben.

A cikkben megjegyzik, hétfőn a parlamentben sem derült ki a kormányzati válaszokból, hogy a forint miért gyengébb az euróhoz képest, mint a pénzügyi világválság idején, 2008-ban volt. Az ellenzéki politikusok kérdéseire a kormányoldalon a válasz rendre az volt, hogy a kormány nem avatkozik be az árfolyampolitikába.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Brutális baleset Veszprémnél, két halott

Brutális baleset Veszprémnél, két halott

23-an fagytak halálra eddig ezen a télen

23-an fagytak halálra eddig ezen a télen

Hiába akar a kormány szabadulni a közmunkásoktól, a polgármesterek foggal-körömmel ragaszkodnak hozzájuk

Hiába akar a kormány szabadulni a közmunkásoktól, a polgármesterek foggal-körömmel ragaszkodnak hozzájuk

Kézilabda: magyar siker Nancyban!

Kézilabda: magyar siker Nancyban!

Elmarad Curtis nagykoncertje

Elmarad Curtis nagykoncertje

Megjött a játék, ami életre kelti a legókat

Megjött a játék, ami életre kelti a legókat