szerző:
hvg.hu

Merőben új tervvel állhat elő a pénteki londoni kormányülésen Theresa May.

Saját kormánytagjai lázadtak fel Theresa May legújabb Brexit-terve miatt. A hivatalosan a pénteki londoni kabinetülésen bemutatandó, az Európai Unió és az Egyesült Királyság jövőbeni viszonyáról szóló csomag a brit sajtó szerint elszakad az eddig hangoztatott kemény irányvonaltól, és az uniós piaccal való teljes szakítást jelentő „hard Brexit” helyett egy vegyes megoldást javasol.

Ennek lényege az, hogy az áruk és a mezőgazdasági termékek továbbra is a belső piac részeként mozognának, vagyis a kivitelt és a behozatalt nem csak vámok nem terhelnék, de egyéb korlátok sem. Ez azt is jelenti, hogy Nagy-Britannia elfogadja a kereskedelemre és a termékekre vonatkozó uniós szabályozást – például az Egyesült Államokból érkező árukra is ugyanazok az előírások vonatkoznának, akár most.

Ez válasz a brit gyártók és kereskedők legnagyobb félelmeire – előbbiek piacuk elvesztésétől tartanak, utóbbiak pedig attól, hogy megnehezedik, de legalábbis megdrágul az ellátás a szigetországban.

Az EU-val való szakítás így csak a szolgáltatásokra vonatkozna, ezek esetében a javaslat szerint a „korlátozott piaci hozzáférés” lenne az ára annak, hogy az uniós szabályozáshoz képest rugalmasabban tudna működni a rendszer, elsősorban a londoni pénzügyi központ, a City.

A vegyes rendszer megoldhatná az ír-északír határ átjárhatóságának a kérdését, hiszen a két ország között így nem alakulna ki vámhatár, vagyis továbbra is szabadon átjárható lenne. Kérdés azonban, hogyan lehet szétválasztani az árukra és a szolgáltatásokra vonatkozó szabályozást.

A Bloomberg azt írja, hogy hét kormánytag, köztük nem csak Boris Johnson külügyminiszter, de a Brexitért felelős David Davis is ellenzi ezt a megoldást, utóbbi "kivitelezhetetlennek" nevezte. A miniszterek csütörtökön külön tárgyaltak, May pedig a hírügynökség szerint azt jelezte, kész velük a harcra.

Nem csak kabinettagjaival kell azonban felvennie a harcot, hanem az EU vezetőivel is, akik hivatalosan a jövő héten kapják kézhez a javaslatot. A Brexit utáni kereskedelmi viszony alapelveiről októberig kellene megegyezésre jutniuk a feleknek. May csütörtökön – miközben Brexit-párti miniszterei éppen javaslatát vesézték ki – Angela Merkellel tárgyalt Berlinben.

(Financial Times, Bloomberg)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Csökkent Gulyás Gergely hatásköre

Csökkent Gulyás Gergely hatásköre

Itthon és külföldön is hirdet a kormány – 236 millióból

Itthon és külföldön is hirdet a kormány – 236 millióból

A Bankszövetség reagált a lakástakarékok kinyírására, meghallja valaki?

A Bankszövetség reagált a lakástakarékok kinyírására, meghallja valaki?

Kövér László kizárta a parlamenti ülésről az LMP képviselőit

Kövér László kizárta a parlamenti ülésről az LMP képviselőit

Kiskunfélegyházán lehet az új magyar fegyvergyár

Kiskunfélegyházán lehet az új magyar fegyvergyár

A „reformherceg” visszavág: így lökheti meg a kőolaj árát egy újságíró eltűnése

A „reformherceg” visszavág: így lökheti meg a kőolaj árát egy újságíró eltűnése