szerző:
Lengyel Miklós

Ha nyerek a választáson, akkor kezembe veszem a pénzügypolitikai irányítást – nyilatkozta Erdogan elnök a Bloomberg televíziónak májusban. Nyert.

Hétfőn beiktatták Erdogant, aki utána Kemal Atatürk mauzóleumához sietett. Ahogy a modern Törökország megalkotója átformálta hazáját a huszadik században, ugyanúgy alakítja át a 880 milliárdos GDP-vel rendelkező országot Erdogan a huszonegyedik században. Ez a hivatalos propaganda, amely ezúttal igazat szól: minden az elnöktől függ.

Törökország gazdasági és pénzügyminisztere nem lesz más, mint az államfő veje, aki 2015 óta parlamenti képviselő. Berat Albayvek elődei a kulcsfontosságú tárcáknál be sem kerültek a kormányba. Pedig ők ahhoz a csapathoz tartoztak, mely Erdogan irányításával Törökországot a térség legdinamikusabb nagyhatalmává tette. Csakhogy realista pénzügypolitikai döntéseket hoztak, a külföldi befektetők bíztak bennük. Most például kamatlábemelést javasoltak az elnöknek. Minthogy az Egyesült Államokban megindult ez a folyamat, ezért a török gazdaság realista irányítói a kormányban és a nemzeti bankban úgy gondolták: lassan nekik is követniük kell a trendet. A Nemzeti Bank vezetésével össze is csapott Erdogan, de a választások előtt még visszavonult: beletörődött a kamatláb emelésébe. Most viszont szó sem lehet erről.

Ki lesz a Nemzeti Bank új kormányzója?

Egyedül az elnök dönt – tudatta a Twitteren a világgal Erdogan egyik tanácsadója. Régebben volt szava a miniszterelnöknek is, de most már nincs miniszterelnök sem. Régebben a Nemzeti Bank kormányzója maga dönthetett arról, hogy kik lesznek a helyettesei. Ezentúl ez sem így lesz.

A török líra árfolyama szépen megindult újra a lejtőn: 3,6%-ot veszített az értékéből arra a hírre, hogy Erdogan veje lesz a gazdaság irányítója Ankarában. Azok a vállalkozók és magánszemélyek, akik euróban vagy dollárban adósodtak el, most szívhatják a fogukat, hiszen a bevételeik általában török lírában vannak, míg a hiteleket devizában kell törleszteniük. Ez az ára annak, hogy Erdogan makacsul ragaszkodik az alacsony kamatlábhoz. Politikai szempontból egyáltalán nem értelmetlen ez a makacsság, mert a gazdasági növekedés szempontjából az alacsony kamatok kedvező környezetet jelentenek. Márpedig Erdogan támaszai a kis- és középvállalkozások tulajdonosai és dolgozói. Ők hálásak azért Erdogannak, hogy az elmúlt 15 évben Törökország dinamikusan fejlődött, az életszínvonal rohamosan emelkedett. Miközben a regionális vetélytársak, Oroszország, Irán vagy Szaúd-Arábia egyáltalán nem dicsekedhettek ezzel. Beiktatási beszédében Erdogan épp erre hivatkozott: minden úgy megy tovább, mint eddig – ígérte a törököknek. Akiknek a nemzeti büszkeségét növelte, hogy vezérük egyenrangú partnerként tárgyal Putyinnal vagy az Európai Unióval.

Aki az árnyoldalait is látta Erdogan uralmának, az már valószínűleg nincs olyan pozícióban, hogy véleményével aktívan befolyásolja az eseményeket. Erdogan több mint 130 ezer embert bocsátott el az államigazgatásból, a hadseregből és a rendőrségtől. Ellenfeleinek jórészét bebörtönözték vagy a margóra szorították. A média irányítása szinte teljes egészében az államhatalom kezébe került. Erdogan hatalma tehát sziklaszilárdnak látszik, de a külföldi befektetők nincsenek meggyőzve. Ott van mindjárt a kurd probléma, amely egyáltalán nincsen megoldva, noha Törökország népességének majdnem az egynegyede ehhez a kisebbséghez tartozik. Erdogan Szíriában háborút folytat a kurd milícia ellen, melyet az Egyesült Államok támogat. A török államfő emiatt összeveszett Washingtonnal. Még jobban feldühítette Amerikát azzal, hogy Oroszországtól vásárolt rakétaelhárító rendszert, mely nem kompatibilis a NATO-éval. Katonailag Oroszország alternatíva Amerikához képest, de gazdaságilag nem. Tudják ezt Erdogan közgazdásza is, hiszen azt tervezik, hogy a GDP tekintetében lefőzik az oroszokat, ahol stagnál a gazdaság. Erdogan „szultán” ezért is akar mindenáron gazdasági növekedést, de a kérdés, hogy a globális gazdaság erőviszonyai és a cseppfolyós közel-keleti helyzet ezt lehetővé teszi-e számára. Ha jön egy globális pénzügyi válság, akkor a török líra az első számú áldozatok között lesz – jósolja a Bloomberg portál, amely összeállítást közöl arról, hogy Erdogan elnök a vejét nevezte ki majd mindenható gazdasági miniszternek Ankarában.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Dobó Kata szelfizett egyet Ed Sheerannel, de kiderült, átverték (videó)

Dobó Kata szelfizett egyet Ed Sheerannel, de kiderült, átverték (videó)

A végrehajtás hírére kifizette Juhász Pétert a Pesti Srácok

A végrehajtás hírére kifizette Juhász Pétert a Pesti Srácok

Továbbra is nehézkes a közlekedés az M0-son, fél órával nő a menetidő

Továbbra is nehézkes a közlekedés az M0-son, fél órával nő a menetidő

 Visszaküldik az Amerikába küldött rezsiutalványokat

Visszaküldik az Amerikába küldött rezsiutalványokat

Ez az anti-Photoshop kiszúrja, ha egy fotót manipuláltak

Ez az anti-Photoshop kiszúrja, ha egy fotót manipuláltak

Megérkezett az új Skoda Octavia

Megérkezett az új Skoda Octavia