szerző:
hvg.hu

Megmaradna az áruk szabad áramlása, az ezzel foglalkozó hivatalok működésében sem lenne változás, a brit szolgáltató és a digitális szektor viszont teljes egészében "leválna" az EU-ról.

Közzétették a brit kormány hivatalos oldalán csütörtökön az első olyan tervezetet, amelyben az Egyesült Királyság és az Európai Unió jövőbeli kapcsolatát részletezik. Az úgynevezett white paper itt érhető  el.

A brit kormány múlt pénteki ülésén mutatták be a csomagot, amely az első vélemények szerint elszakad az eddig hangoztatott kemény irányvonaltól, és az uniós piaccal való teljes szakítást jelentő „hard Brexit” helyett egy vegyes megoldást javasol – írtuk meg korábban.

Ennek lényege az, hogy az áruk és a mezőgazdasági termékek továbbra is a belső piac részeként mozognának, vagyis a kivitelt és a behozatalt nem csak vámok nem terhelnék, de egyéb korlátok sem. Ez azt is jelenti, hogy Nagy-Britannia elfogadja a kereskedelemre és a termékekre vonatkozó uniós szabályozást – például az Egyesült Államokból érkező árukra is ugyanazok az előírások vonatkoznának, akár most.

Az EU-val való szakítás ennek alapján csak a szolgáltatásokra vonatkozna, ezek esetében a javaslat szerint a „korlátozott piaci hozzáférés” lenne az ára annak, hogy az uniós szabályozáshoz képest rugalmasabban tudna működni a rendszer, elsősorban a londoni pénzügyi központ, a City.

A vegyes rendszer megoldhatná az ír-északír határ átjárhatóságának a kérdését, hiszen a két ország között így nem alakulna ki vámhatár, vagyis továbbra is szabadon átjárható lenne.

Bloomberg már korábban azt írta, hogy hét kormánytag, köztük nemcsak Boris Johnson külügyminiszter, de a Brexitért felelős David Davis is ellenzi ezt a megoldást, utóbbi "kivitelezhetetlennek" nevezte. Végül ez odáig vezetett, hogy vasárnap éjjel lemondott David Davis Brexit-ügyi miniszter. Utána a Brexit-kampány másik arca, Boris Johnson külügyminiszter is benyújtotta lemondását.

A csütörtöki dátummal közzétett white paper rövid felvezetőjében emlékeztetnek, hogy Nagy-Britannia 2019. március 29-én a 2016-os népszavazás eredményének megfelelően kilép az EU-ból. A cél egy olyan ország építése, amely erősebb, egységesebb, és ahol mindenki egyformán számít.

A Politico rövid összefoglalója szerint valamiféle társulási megállapodást köt majd a Brexit után az EU-val, amelyben várhatóan benne lesz az áruk szabad kereskedelmére vonatkozó megállapodás, illetve megmaradna az együttműködés több uniós ügynökséggel. Az elképzelések szerint az EU és Nagy-Britannia képviselőiből álló közös testület döntene a kereskedelmet illető megállapodás részleteiről.

Megmaradna a britek és az EU közötti szoros együttműködés, rendszeresen egyeztetnének egymással továbbra is Nagy-Britannia és az Európai Unió vezetői.

A brit igazságügyi rendszer együttműködne az Európai Bírósággal, de az EU és Nagy-Britannia közötti vitás ügyekben független döntőbíró döntene.

Míg az árukereskedelemben megmaradna a szoros kapcsolat az EU, a digitális és a szolgáltatói szektor viszont teljes mértékben önállósodna az európai rendszertől.

A tervek szerint ősszel várható a következő white paper, és abban lenne szó például arról, hogyan szabályoznák a személyek mozgását a Brexit után.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
El akarták vinni a hajléktalant a Képviselői Irodaháztól, mert rossz helyen árulta a Fedél Nélkült

El akarták vinni a hajléktalant a Képviselői Irodaháztól, mert rossz helyen árulta a Fedél Nélkült

Pénzmosás és terrorizmus: postafordultával is lehet adatot egyeztetni a szolgáltatókkal

Pénzmosás és terrorizmus: postafordultával is lehet adatot egyeztetni a szolgáltatókkal

65 éves korában meghalt a Microsoft milliárdos társalapítója, Paul Allen, akinek még nagy tervei voltak

65 éves korában meghalt a Microsoft milliárdos társalapítója, Paul Allen, akinek még nagy tervei voltak

Megtelt a temető Kőszegen, nincs pénz az újra

Megtelt a temető Kőszegen, nincs pénz az újra

Elzárással is büntethetik, elvehetik a hajléktalanok holmijait – a KDNP szerint ez gondoskodás

Elzárással is büntethetik, elvehetik a hajléktalanok holmijait – a KDNP szerint ez gondoskodás

Mégis hányszor káromkodik Bradley Cooper a Csillag születikben?

Mégis hányszor káromkodik Bradley Cooper a Csillag születikben?