Lista a szabálytalankodókról: Nem csoda, hogy színes, szagos sok helyen az ivóvíz

Lista a szabálytalankodókról: Nem csoda, hogy színes, szagos sok helyen az ivóvíz

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Nyilvánossá tették az uniós pályázatokon szabálytalankodók listáját, a környezetvédelmi forrásokkal vétkeztek a legtöbben, a tizedük az ivóvizes projektekkel.Köztük van Makó is, ahol kaptak még egy esélyt, pár nap múlva kiderül, hogy mely vállalkozónak kell most már extra rövid időn belül jó ivóvizet csinálnia.

Június végén került ki a pályázati portálra az a lista, amelyen a szabálytalankodó projektek szerepelnek. A környezetvédelmi forrásokra pályázók listája a leghosszabb, ezen 387 program szerepel, tizede ivóvízminőség javító program. 28 esetben szabálytalanságot állapítottak meg ezeknél, például a Békés Megyei Ivóvízminőség Javító Programban a túlárazás volt az egyik probléma, a kivitelező konzorciumnak, amelyben Mészáros Lőrinc cége is benne volt, összesen 270 millió forintot kellett visszafizetni a 33 milliárdból. Hét projekt esetében szerepel az, hogy nem valósították meg a programot, köztük egyébként a makói projekt mellett is ez áll, ahogy a Felső-Bácskai projekt mellett is ez szerepel, de egyiküknél sem jegyezték be a visszafizetési kötelezettséget.Sőt, a makóiak rengeteg plusz pénzt is kapnak.

Bűnöst nem találtak Makón, amiért az ivóvízminőség javító programra nyert uniós hárommilliárd forintból annak 2015-ös lezárása után sem lett jobb a víz a városban és a környékbeli tucatnyi településen, de újabb százmilliókat elkölthetnek erre. A Közbeszerzési Értesítőből az derül ki, hogy június 30-án dőlhet el, hogy mely vállalkozó lesz az, amelyik újra nekifut az egészséges vizet produkáló technológiának. Nem lesz könnyű dolga, hiszen a már tavaly februárban elnyert újabb 475 millió forintos uniós pénzt az év végéig kell elkölteni úgy, hogy annak végre eredménye is legyen.

Fura történet, hiszen 2015 decemberében készre jelentették a projektet, később derült ki, hogy az új technológia, amire a milliárdokat elköltötték, mégsem működik, ennek ellenére nem kellett visszafizetni az összeget. Sőt, az újabb uniós ciklus újabb forrásaira pályázhattak, ezt nyerte meg a Makói Társulás még tavaly februárban. Aztán hónapokon át vizsgálták, hogy ki hibázott, Lázár János még börtönt is emlegetett a vétkezővel kapcsolatosan. A Miniszterelnökség megrendelésére egy cég is nyomozott, az ő szakvéleményük szerint több vonatkozásban is mulasztott a kivitelező. Később azonban az önkormányzat által megbízott szakértő mégsem találta „bűnösnek” a vállalkozókat, akiknek mégsem sikerült olyan technológiát elindítani, amelytől tényleg az előírásoknak megfelelő víz folyna a makói csapokból. Most a helyzet az, hogy a félmilliárd forint uniós pénzt, és ha minden igaz, a még Lázár János által beígért plusz majd egymilliárd forint kormányzati pénzt is elkölthetik a programra.

Most azonban nagyon sietni kell, mert azután, hogy július 30-án kiválaszthatják a közbeszerzésen a kivitelezőt, annak hat hónapon belül el kell készülnie. Fél év alatt kell elvégeznie azt a munkát, amelyet korábban éveken át sem sikerült.

Nem Makó jár egyedül ebben a cipőben, korábban is írtunk róla, hogy néhány nagyobb projekt is félresikerült, így újabb KEHOP forrásokat felhasználva mások is újra nekirugaszkodhatnak az egészséges, uniós előírásoknak megfelelő ivóvíznek.