szerző:
hvg.hu

Pilóta- és géphiány is várható a fapados légitársaságoknál, pedig már most is súlyos késésekhez vezetnek a kisebb fennakadások.

A csúcskapacitásukhoz közel működnek a fapados légitársaságok, már a legkisebb fennakadások is súlyos késésekhez vagy járattörlésekhez vezetnek – olvasható az e heti HVG Gazdaság rovatában. A Ryanair a napokban járatok százait törölte, nagy részüket azért, mert a pilóták és a légiutas-kísérők sztrájkba kezdtek a jobb munkakörülményekért.

A helyzet a következő években valószínűleg csak romlani fog. A fapados utazás egyre olcsóbbá válik, emiatt egyre többen utaznának, vagyis több repülőre és pilótára volna szükség. De arra sincs elég hely, hogy gyorsan felszálljon minden gép, márpedig ha egy repülő nem tud időben elindulni, akkor sokszor egy órát is várakoznia kell, hogy be lehessen szorítani az indulók közé.

Michael O’Leary Ryanair-vezér több ötlettel is előállt, hogy miként lehetne még több utast felvinni a repülőre, így csökkenteni az egy utasra jutó költségeket. Például kitalálta, hogy a három WC-ből kettőt vegyenek ki, a megmaradó használatáért pedig kérjenek pénzt, fogyjanak le az utaskísérők, és emeljék meg a túlsúlyos utasok jegyárát, a gépen pedig legyenek állóhelyek. Ez utóbbi ötletet még a légügyi hatóságok is elutasították, pedig egy 120 ezer fős felmérés szerint a válaszolók fele hajlandó lett volna állni, ha féláron kap jegyet.

Részletek az e heti HVG Gazdaság rovatában.

©

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!