szerző:
hvg.hu/MTI

Egyelőre nem tudni, hogy Magyarország is érintett-e, a letelepedési kötvények forgalmazását ugyanis korábban felfüggesztette a kormány.

Bár a magyar kormányzat hivatalosan már felfüggesztette a letelepedési kötvények forgalmazását, úgy tűnik, az ügy most uniós szinteken került napirendre. Az Európai Bizottság jogérvényesülésért felelős biztosa bejelentette: Brüsszel fellép azokkal a tagállamokkal szemben, amelyek állampolgársággal kereskednek. Vera Jourova a Die Welt című német lapnak azt mondta: a testület aggódik amiatt, hogy egyes országok EU-n kívüli országokból érkezőknek adnak állampolgárságot jelentős befektetésekért cserébe.

A brüsszeli testület csak arany útlevélként emlegeti az ilyen ügyleteket. Brüsszel szerint ugyanis így olyanok is állampolgársághoz juthatnak, akiknek semmilyen kapcsolatuk nincs az adott országgal, és nem is tartózkodnak ott legalább egy évig. Ráadásul így megnyílik előttük az út más EU-tagállamok felé is, mindenféle további ellenőrzés nélkül.

Nem akarunk trójai falovakat az EU-ban.

– fogalmazott Jourova. Ezért a bizottság minden egyes érintett tagállam gyakorlatát részletesen megvizsgálja, majd jelentés készít a problémákról, és az eddiginél szigorúbb irányelveket dolgoz ki.

Korábban megírtuk, hogy bár a kormányzat felfüggesztette a letelepedési kötvényeket, azóta mégis több zűrös letelepedési ügy bukkant fel, ellenzéki képviselők szerint a kötvényprogram reinkarnációjaként. Pedig a kormányzati állításokkal ellentétben a felfüggesztett program még csak hasznot sem hozott az államnak: a letelepedési kötvényekkel egyedül a közvetítők jártak jól.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!