szerző:
hvg.hu

Magyar régészek is dolgoznak a projekten, amely összesen több mint 450 millió forintba kerül a magyar adófizetőknek.

Harminchárom több száz éves templomot újítanak fel magyar pénzből Libanonban – írja az S4C News egy libanoni tévécsatornára hivatkozva.

Nem egyszerű felújításról van viszont szó, a cikkben megszólaló libanoni régész azt mondta, először fel kell fedni a templomok romjait, amivel meghatározhatóvá válik a koruk is, ezután következhet a restauráció és a renováció.

Egy másik régész azt mondta, egyes templomoknál kevesebb a munka, például csak meg kell erősíteni a falaikat és restaurálni a freskókat, de vannak olyan lerombolt templomok is, amelyeket teljesen újjá kell építeni, ez pedig hónapokig is eltarthat.

Az egész régészeti projekt két évet fog igénybe venni, első lépésként 16 templomot restaurálnak, majd a második fázisban további 17-et építenek újjá és renoválnak 2020 áprilisáig.

A lap szerint a projektet a magyar állam finanszírozza, és 1,5 millió euróról van szó, vagyis jelenlegi árfolyamon több mint 460millió forintról, amelyet a közel-keleti keresztény kisebbségek segítése érdekében áldoz erre a magyar kormány.

A libanoni tévé a cikk szerint megszólaltatta Vágner Zsoltot, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem egy régészét is, aki arról beszélt, hogy nagyon örül, hogy Libanonban dolgozhat.

Borítóképünk illusztráció.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Indul az ígéretdömping: kinek (nem) épül tovább a metró?

Indul az ígéretdömping: kinek (nem) épül tovább a metró?

Rejtett videó buktatta le a kínai luxushotelek dolgozóit

Rejtett videó buktatta le a kínai luxushotelek dolgozóit

Nézzen be a Vidi új, 14 milliárdos stadionjába – videó

Nézzen be a Vidi új, 14 milliárdos stadionjába – videó

Hatalmasat hajrázott, de győzni nem tudott a Szeged

Hatalmasat hajrázott, de győzni nem tudott a Szeged

A rendőrség azonosította a máltai újságíró-gyilkosság értelmi szerzőit

A rendőrség azonosította a máltai újságíró-gyilkosság értelmi szerzőit

Már van, ahol elkezdett havazni

Már van, ahol elkezdett havazni