szerző:
hvg.hu

A személyi kölcsönök piaca rekordot dönt augusztusban és szeptemberben.

Az elmúlt években sokszor szólt arról a kormányzati kommunikáció, hogy a Fidesz mennyiféleképpen segíti a családokat: hogy sok gyerek ingyen kapja a tankönyvet, és ingyen is eszik az iskolában, és a szeptemberi családi pótlék is előbb jön, hogy minden család fel tudjon készülni az iskolakezdésre. Ám úgy tűnik, mindez mégsem elég: a Népszava szerint sok család csak úgy tudja átvészelni a szeptembert, ha hitelt vesz fel – nem is keveset.

A lap szerint a személyi kölcsönök piaca jelentős növekedést mutat augusztusban és szeptemberben: az elmúlt években a május-júliusi időszak személyihitel-kihelyezéseinél akár 12 százalékkal is magasabb volt az augusztus-októberi mennyiség. Azóta a személyi kölcsönök még népszerűbbek lettek, hiszen a kamatok rekordalacsonyak, ingatlanfedezet nem szükséges, az elbírálás kevés adminisztrációt és időt vesz igénybe, a kamatozás pedig többnyire fix. Így tavaly már egyaránt erős volt a két időszak: nyár elején 88, ősszel 86 milliárd forintnyi hitelt folyósítottak a bankok.

A pénzintézetek szerint ősz elején a legtöbben tanszerek, bútorok és műszaki cikkek vásárlására vesz fel kölcsönt, de persze ugyanúgy költenek lakásfelújításra vagy éppen autóvásárlásra is. A tanévkezdés költségeinek kigazdálkodása leginkább a vidéken élő családoknak okoz nehézséget, hiszen más lehetőség híján sokan más településekre kénytelenek iskolába járatni gyermekeiket. A mindennapos ingázás vagy a kollégium költsége pedig sokat dob a kiadásokon.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!