szerző:
Balla Györgyi
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Csütörtökön szavaz a város közgyűlése, hogy az önkormányzat vehet-e 300 hektár csereföldet. Ezzel kárpótolná azokat a gazdákat, akiknek földjét érinti a gyárépítés.

Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata meg kívánja szerezni az érintett területek tulajdonjogát

– olvasható a polgármester határozati javaslatában, amelyet augusztus 23-án küldött el a képviselőknek. Erre a 300 hektárra azért van szüksége a városnak, hogy csereingatlanokat kínálhasson azért a városszéli, 400 hektáros, jó minőségű termőföldért, ahol a BMW gyárat tervez építeni. A nyár derekán derült ki, hogy a német autógyártó vállalat több mint egymilliárd euróért, vagyis több mint 320 milliárd forintért fejleszt a városban. Az üzemben már annak indulásakor ezer embernek lesz munkája, és évente 150 ezer kocsit gyártanak majd. Azt, hogy a BMW milyen feltételekkel jön Magyarországra, azóta sem tudni.

Mezőgazdasági földterület Debrecen határában, a 33-as főút mellett 2018. július 31-én. Ezen a területen és környékén épít gyárat a BMW Group.
©

Ami biztos:

  • Debrecenben új ipari parkot építenek, ide költözik majd a BMW,
  • a beruházáshoz 44 milliárd forint hitelt vesz fel a város, állami garanciával,
  • az építkezést a kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánította.

A polgármester is a kormány márciusi rendeletére hivatkozik előterjesztésében. A kabinet ebben nyilvánította nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé a debreceni ipari telephely kialakítását és az ott megvalósuló beruházást. Papp László azt írja, ahhoz, hogy a város külterületén, az Észak-Nyugati Gazdasági Övezetben létrejöhessen az ipari park és a beruházás elkezdődhessen, az önkormányzatnak kell az érintett területek tulajdonjoga.  

Ezekről a területekről van szó:

A BMW nevét továbbra sem írják le

A határozati javaslat érdekessége, hogy a beruházással kapcsolatos eddigi döntésekhez hasonlóan ebben sem szerepel a szó: BMW. A fideszes városvezető ezúttal úgy fogalmaz,

az ingatlanok megvásárlására vonatkozóan befektetői érdeklődés mutatkozik vállalkozási környezet fejlesztése, munkahelyteremtés céljából.

Korábban a városi képviselők úgy szavazták meg a költségvetés módosítását, benne az újabb ipari park létrehozását és az ehhez szükséges 44 milliárdos hitel felvételét, hogy abban az előterjesztésben sem említették a német autógyártót. Azt a javaslatot is Papp László jegyezte, és a képviselők mindegyike igennel szavazott rá, még június elején - erről cikksorozatunk első részében írtunk.

második részben szerepelt, hogy kétszáznál is több helyrajzi szám és megbecsülhetetlen számú tulajdonos osztozik a 400 hektáros területen. A polgármester most azt írja, „felmerült annak a lehetősége is, hogy egyes ingatlantulajdonosok az ingatlanjuk tulajdonjogáért cserébe csereingatlan biztosítását kérik, melyhez megfelelő cserealap szükséges”.

©

Ezért az önkormányzat megvenne 300 hektárnyi földet a város környékén. A területet már ki is nézték: a 300 hektárból 153 az A. K. S. D. Városgazdálkodási Kft. tulajdona. Ez az a cég, amelynek kisebbségi tulajdonosa a városi holding, a Debreceni Vagyonkezelői Zrt. Erről a földről azt tudni, hogy most a Látóképi Faiskola épületei húzódnak rajta, összterülete 153 hektár, és ezt venné meg az önkormányzat. Hogy mit szólnak ehhez az ügyvezetők, azt nem tudni. A faiskolát ketten képviselik, kerestük őket, egyelőre nem válaszoltak.

Jut is, marad is

A maradék 147 hektár jelenleg állami föld, a Nemzeti Földalapkezelőhöz tartozik, erre is vételi ajánlatot tett a város. A polgármester javaslatából kiderül, "azzal kerestem meg a Nemzeti Földalapkezelő Szervezetet, hogy az érintett ingatlanok Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata részére történő értékesítésére vonatkozóan szíveskedjenek részünkre eladási ajánlatot adni".   

Hogy pontosan mennyibe kerülnek a földek, nem tudni. Papp László a képviselőknek csak annyit írt,

az ingatlanok megvásárlásához szükséges fedezetet Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata hitelfelvétellel biztosítja.

Kerestük az önkormányzatot, hogy megtudjuk, arról a 44 milliárdos hitelről van-e szó, amelyhez az állam vállalt kezességet. Nem tudtuk meg. Arra voltunk kíváncsiak,

  • mennyibe kerülnek a földek?
  • miből fizetné ezt a város?
  • melyik bank adná a 44 milliárdos hitelt?

A polgármesteri kabinettől azt a választ kaptuk, „a soron következő városi közgyűlés előterjesztése nyilvános, az elérhető a debrecen.hu oldalról, az ülés pedig nyílt”. A helyi civishir.hu online lap mindenesetre azt írja, ez a földvásárlás a szóban forgó 44 milliárd forintból megy majd.

A tervezett kölcsönről már korábban megírtuk, hogy rövid futamidejű lenne és 2023-ig kellene visszafizetnie a városnak. A hitelt több lépésben hívnák le: idén 8,5 milliárdot, jövőre pedig 35,5 milliárdot. Felvételét a polgármester a nyár elején azzal indokolta, hogy „a hosszú távú pozitív hatása az Észak-Nyugati Gazdasági Övezetben kialakításra kerülő ipari parknak az lesz, hogy az önkormányzat iparűzési adóbevétele jelentősen megemelkedhet”.

Vannak aggódó helyiek is

Közben a helyieket nemcsak a város esetleges eladósodása aggasztja, hanem az is, hogy értékes földterületet betonoznának le a BMW-gyár kedvéért. Több gazdálkodóval is beszéltünk, és akadt, aki a hvg.hu-nak azt mesélte, „volt, akit a sírás kerülgetett, hogy az orrunk előtt eladják a magyar termőföldet, lebetonozzák, és még tapsot is várnak érte, ez vérlázító. Ahogy az is, hogy azt mondják, 1000 munkahely fejében csak 300-at veszítünk el, és ez milyen jó. Ezt sem gondolom, pláne, ha az itt élők közül annak a 300-nak nem lesz munkája vagy emiatt kell majd többet utaznia. A vidékfejlesztés az nem gyárépítés, ki hallott már ilyen mellébeszélést?!”

Úgy tudjuk, hivatalos értesítést azóta sem kaptak az önkormányzattól a földtulajdonosok. Abban bíznak, hogy a jelenlegivel megegyező aranykoronaértékben kapnak majd csereföldet, ahol folytathatják a gazdálkodást.

A közgyűlés csütörtökön szavaz a polgármester előterjesztéséről. A határozati javaslat elfogadásához minősített többség kell, vagyis a képviselők kétharmadának igennel kell voksolnia. Ha ez megvan, akkor kezdhet alkudozni az önkormányzat a földtulajdonosokkal, hogy hol, milyen csereföldet, esetleg mennyi pénzt kaphatnak a várostól.    

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!