szerző:
hvg.hu

Tetemes késéssel, várhatóan szeptemberben adják át a csillaghegyi fedett uszodát. A nyolc hónap helyett két évig tartó projekt csúszására egyelőre nincs pontos magyarázat.

Várhatóan szeptemberben átadják a 12 új medencével megfejelt csillaghegyi fedett uszodát, valamint a hozzá kapcsolódó létesítményeket. A főváros legnagyobb fürdőberuházása részben saját pénzügyi forrásból készült. A jelentős késés miatt sokan a szeptemberi átadással kapcsolatban is pesszimisták, de Szőke László, a Budapest Gyógyfürdői és Hévízei (BGYH) Zrt. vezérigazgatója úgy nyilatkozott a Napi.hu-nak, hogy szerinte ez a határidő már tartható – amennyiben teljes marad a munkások létszáma.

A csúszásban ugyanis nemcsak az építkezést megelőző, s jócskán elhúzódó régészeti feltárásnak volt szerepe, hanem a munkaerőhiánynak is. A fedett uszodát, mint legnagyobb egységet, már tavaly ilyenkor át kellett volna adni. Bár az építkezés még zajlik, a műszaki átadása augusztus 15-én megkezdődött. Miközben az építkezés még javában zajlik, s az épület három oldalon is fel van állványozva. Az egy hónapos átadás után próbaüzem következik.

A beruházás az eredetileg tervezett 3 milliárd 68 millió forint helyett 3 milliárd 484 millió forintba fog kerülni. A 13,5 százalékos áremelkedésben szerepet játszik a régészeti feltárás, a nem várt iszapkitermelés, valamint a BGYH tervmódosítása is. A kötbér összege napi 34 millió forint, de maximum tíz napra adható. „A kötbér fizetése akkor válhat esedékessé, ha a vállalkozó felelőssége megállapítható a szerződésszegés vonatkozásában” – tette hozzá a vezérigazgató.

A Napi.hu szerint Szőke Lászlónak nincs szerencséje a csillaghegyi strand fejlesztésével: pár évvel ezelőtt ennek egyszer megpróbált tao-pénzekből fedett uszodát építeni, de Tarlós István főpolgármester leállította, mert úgy érezte, a háta mögött, a megkérdezése nélkül cselekedett. Tarlós most szabadságáról üzent a vezérigazgatónak:

„Engem is érdekel, mi okozta a jókora csúszást, s erre választ várok a vezérigazgatótól.”

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Bomba robbant az egyik leghíresebb nápolyi pizzéria előtt

Bomba robbant az egyik leghíresebb nápolyi pizzéria előtt

Kirabolták a Kutyapárt irodáját

Kirabolták a Kutyapárt irodáját

Újítást tesztel a BKK a jegyautomatáknál

Újítást tesztel a BKK a jegyautomatáknál

Elkötelezetten szolgálta a paksi bővítést, aztán egyszer csak kirúgták

Elkötelezetten szolgálta a paksi bővítést, aztán egyszer csak kirúgták

Vádat emeltek a kőbányai szatír ellen, aki a vasútállomáson mutogatta magát

Vádat emeltek a kőbányai szatír ellen, aki a vasútállomáson mutogatta magát

Börtönbe megy a volt francia főrendőr, kemény év vár rá

Börtönbe megy a volt francia főrendőr, kemény év vár rá