szerző:
hvg.hu

Októbertől változik a fizetős útszakaszok árszabása, a 10 napos matrica a jelenlegi 2975 forintról 3500 forintra drágul a személygépkocsik esetében - jelentette be Gulyás Gergely miniszter a pénteki Kormányinfón.

Az mfor.hu idézi a miniszteri indoklást, amely szerint szerint 2013 óta nem változott a díjszabás, ezért elfogadható az inflációt követő áremelés. Gulyás azt is elmondta, hogy a 10 napos - legrövidebb időre szóló - matricát főleg a külföldiek vásárolják. A lap összeveti a hazai árakat a szomszédos Ausztria áraival, ezt is most a hvg.hu is megtette, az autopalya.hu adatai alapján.

Az ott közzétett számok szerint az éves osztrák autópálya-matrica ára az osztrákoknál átszámítva 30.470 forint, míg Magyarországon 42.980 forint.

Nálunk a 10 napra szóló matrica jelenleg 2975 forintba kerül, ezt emelik föl 3500 forintra. Az osztrákoknál ez a díj átszámítva 3150 forint.

Az mfor.hu az Eurostat adatai alapján összevetette az átlagkeresetet, ami Magyarországon a KSH friss számai szerint 1000 euró körül van, míg Ausztriában 2239 euró.

Van, amiben megelőztük Ausztriát.

Ide kattintva eléri a Nyüzsi további cikkeit, azonnali véleményeket, érdekességeket, szórakoztató mémeket, gifeket, videókat.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!