szerző:
MTI

Áprilisban lejár az a szerződés, amelyet Oroszország az amerikai űrkutatási hivatallal (NASA) kötött az amerikai űrhajósoknak a Nemzetközi Űrállomásra szállításáról - közölte Jurij Boriszov orosz miniszterelnök-helyettes Moszkvában az űrrepülés jövőjéről tartott konferencián.

 "A Szojuz-MSz űrhajó áprilisi földet érésével lejárnak a NASA-val megkötött szerződésben foglalt kötelezettségeink az amerikai asztronautáknak a Nemzetközi Űrállomásra juttatásával és az onnan való visszaszállításával kapcsolatban" - mondta Boriszov.  Szergej Krikaljov, a Roszkoszmosz orosz állami űrkutatási vállalatnak az űrrepülések kérdésében illetékes ügyvezető igazgatója a TASZSZ hírügynökségnek nyilatkozva ugyanakkor rámutatott, hogy a szerződés meghosszabbítható, az ügyben a felek tárgyalásokat folytatnak, de "konkrét döntések egyelőre nem születtek".

  "Kemény intézkedéseket egyelőre senki sem hozott, egyszerűen arról van szó, hogy az adott időszakra betervezett munka véget ér, a következő pedig folytatódni fog" - mondta Krikaljov.  Emlékeztetett rá, hogy a Roszkoszmosz és a NASA között korábban már több szerződés is lejárt, de azokat kiegészítették és folytatódott a közös munka a Nemzetközi Űrállomáson.

 Az amerikai űrhajósokat jelenleg orosz Szojuz űrhajókkal juttatják fel az űrállomásra, mert az Egyesült Államoknak az űrsiklók használatból való kivonása után nem volt erre alkalmas járműve. Az első erre vonatkozó szerződést 2009-ben kötötték meg. Az Interfax hírügynökség jelentése szerint a NASA 2016-ban közölte, hogy nem kívánja meghosszabbítani az együttműködést a Roszkoszmosszal.

 Ember szállítására is alkalmas űrhajók kifejlesztésével az Egyesült Államokban a Lockheed Martin, a SpaceX és a Boeing vállalat foglalkozik.

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!