szerző:
hvg.hu

Sertéstartók hüledeznek a felvételeken, amelyek disznótetemekről készültek Tiszaföldváron. Többek szerint ha valósak a nyilvánosságra került képek, akkor garmadával hághatták át az előírásokat. Közben este reagált a területileg illetékes kormányhivatal, majd Tiszaföldvár polgármestere, nem hivatalos információkra hivatkozva, azt közölte a közösségi oldalán, hogy a kánikulában meghibásodott szellőző miatt pusztulhattak el a sertések.

„Az állami céggel, az ATEV-vel kell kötni egy keretszerződést az elhullott állatok megsemmisítéséről, az állati hullákért értesítés után jönnek a Fehérjefeldolgozó Zrt munkatársai, de addig is konténerekben kell tárolni a döglött állatokat” – sorolják csak az elhullott állatokra vonatkozó szabályokat sertéstartók.

A hétvégén járta be a közösségi oldalakat és a sajtót az a néhány felvétel, amelyeken elhullott disznók láthatók szörnyű körülmények között. Olyan felvétel is készült, amelyen egy árokba gurítják a döglött disznókat. Az ügyről, a sajtómegkeresések szerint, Tiszaföldvár polgármestere nem tudott, a területileg illetékes kormányhivatal, amelyhez a vonatkozó hatósági jogkör tartozik, későbbre ígért tájékoztatást. Ezért néhány sertéstenyésztéssel foglalkozó vállalkozót kerestünk meg, meséljenek arról, hogy milyen előírásokat kell betartaniuk az állatok tartásakor, és azok elhullásakor. Nem szívesen beszélnek magukat felfedve, hiszen minden négyzetcentiméterhez, ahol dolgoznak, a hatóságok hozzájárulása szükséges. Sokan nem is értik a történteket, mivel az állatok megsemmisítésének a költségeit az állam támogatásként kifizeti a vállalkozóknak, nekik csupán a szállítás költségeit kell megtéríteni.

A felvételeken, amelyek már körbejárták a sajtót és a közösségi oldalakat, az látszik, hogy viszonylag nagyszámú sertéstetemet próbáltak „eltüntetni”, de a pontos szám, és az, hogy mikor hullottak el az állatok, azt nem lehet a felvételek alapján kideríteni. Az egyik régóta tenyésztéssel foglalkozó férfi a látottak alapján annyit azért megjegyzett, hogy furcsának tűnik az egyidejűleg nagyszámú elhullás. Az állományról pedig minden évben számot kell adni a területileg illetékes főállatorvosnál. Ha valóban nagyszámú állat hullott el, akkor ennek is fel kellett tűnnie.

Azon pedig mindnyájan csodálkoztak, hogy a saját telepeiken viszonylag gyakran kell számolni a hatóságok ellenőrzésével, így érthetetlen, hogy a képeken látott állapotok, hogyan maradhattak fenn ennyi időn keresztül. Ráadásul, a telepek működési engedélyeinek beszerzése sem egyszerű procedúra, amelyet a működési engedély kiadása követ, ez utóbbit a helyi önkormányzat adja ki.

Hétfőn reggel megkerestük a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatalt, ahonnan este fél hétkor kaptunk egy rövid közleményt, amelyben leírják, hogy miután értesültek a nagyarányú elhullásról, megtették a szükséges lépéseket: az állategészségügyi hatóság vizsgálja az esetet, és eljárások is indultak. Az esti órákban Tiszaföldvár polgármestere a közösségi oldalán azt közölte, hogy augusztus 20-a körül meghibásodtak a sertéstelepen levő szellőzőberendezések, ezért pusztultak el a sertések. Azt is hozzátette a polgármester, hogy nem hivatalosak az előbbi információi, de az biztos, hogy a hatóságok eljárásokat indítottak az ügyben. A telep egyébként nem a település közigazgatási területén található, ezért is nem tudott a hétvégén pontos válaszokat adni az érdeklődésre. Azt viszont már hivatalos helyről tudta meg Hegedűs István, hogy a lakosok számára nem jelent veszélyt a telep.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!