szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Megszavazta a magyar jogállamisági helyzetről szóló különjelentést az Európai Parlament, a plenáris ülésen 448 igen szavazattal, 197 ellenében, 48 tartózkodás mellett fogadták el a képviselők a dokumentumot. Vagyis kétharmados többséggel, tehát elindulhat a 7. cikk szerinti eljárás a magyar jogállamiság helyzete miatt. A szavazás előtt mondta el utolsó éves beszédét bizottsági elnökként az Európai Parlamentben Jean-Claude Juncker az Európai Unió helyzetéről. A hvg.hu-n élőben követte a strasbourgi ülést és ami utána történt.

1 2 3 4 5 6
Sorrend megfordítása

Hogy kerül egy gumióvszer az EP-be?

És el is jutunk lassan a szerzői jogi direktíva módosításához. A téma igen komoly vitát váltott ki, az EP épülete előtt is. Például ilyen szórólapokkal:

 

©

Szavazás előtti gyorstalpaló a Sargentini-jelentésről

A magyarországi jogállamiság helyzetét elemző, Judith Sargentini zöldpárti képviselő által készített jelentés nem a magyar népről állít ki ítéletet, mint azt Orbán Viktor állította tegnap. A dokumentum az Orbán-kormány 2010 óta elfogadott intézkedéseit sorolja fel, ilyen értelemben a kabinetről állít ki bizonyítványt. És ha elfogadják, abban az esetben is a kormány elleni szankciók válnak – legalábbis elméletben – lehetségessé.

Ahhoz, hogy elfogadják a jelentést, az összes képviselő legalább felének plusz egy főnek a támogatása szükséges, egyben a leadott érvényes (igen vagy nem) szavazatok kétharmadára. Tehát legalább 376 szavazatra lesz szükség, de abban az extrém esetben, ha mindenki szavazna, igennel vagy nemmel, akár 501 voks is szükséges lehet. (A tartózkodások nem számítanak bele a szavazati arányba.)

A miniszterelnök tegnap biztosra vette, hogy meglesz a szükséges többség. A helyzet ennyire nem egyértelmű, de miután Manfred Weber, a Fidesz pártcsaládjának, az EPP-nek az elnöke is nyíltan kiállt a jelentés megállapításai mellett, esélyesebbnek tűnik az elfogadás.

 

 

Vége a vitának

Rövid szünet után 12:30-kor kezdődnek a szavazások.

A BBC bírálta Juncker beszédét

A jövő évi európai választásokon várhatóan nagyon jól fognak szerepelni a populista, EU-szkeptikus pártok, s az Európai Bizottság elnökeként utoljára évértékelő beszédet tartó Jean-Claude Juncker nem sokat tett annak érdekében, hogy növelje a bizonytalan európai választók EU iránti elkötelezettségét. A BBC szerint Junckerből hiányzott a lelkesedés, s azzal a javaslattal, hogy töröljék el a vétó lehetőségét néhány adó- és külügyi kérdésben, csak tovább erősítette azokat az erőket, amelyek szerint az EU egyre inkább antidemokratikus szervezetté válik.
©

A legszebb pillanatok Strasbourgból

Mert nem lehet mindig a ruhákat figyelni.

 

A baloldal az EP-elnököt szapulja Sargentini miatt

Aláássa az Európai Parlament munkáját annak elnöke azzal, hogy barátját, Orbán Viktort védi – ezzel a címmel adott ki közleményt az EP baloldali képviselőcsoportja. Az éles bírálatot Antonio Tajani közleménye váltotta ki, amelyben arról írt, hogy nem látja megalapozottnak a Sargentini-jelentésben megfogalmazott vádakat, ezért ő maga ellene szavaz majd.

A döntés nem meglepő: Tajani a Forza Italia tagja, az olasz párt pedig már korábban jelezte, képviselői nem szavazzák meg a jelentést.

 

Megerősítve - a brit toryk a Sargentini-jelentés ellen

©

Theresa May brit miniszterelnök pártjának Európai Parlamentbeli képviselői a Sargentini-jelentés ellen fognak szavazni, védelmezve Orbán Viktor kormányát az uniós szankcióktól – erősítették meg Strasbourgban tory források. Kifejtették: azért ellenzik a 7. cikkely szerint eljárás megindítását Magyarország ellen, mert átpolitizáltnak látják azt, és úgy vélik, ez rossz megközelítés. Hangsúlyozták azonban, hogy a döntés nem állásfoglalás a magyarországi helyzettel kapcsolatban.

Maynek egyébként van miért aggódnia otthon is, pártjának keményvonalas Brexit-párti tagjai arról tanácskoznak, hogyan váltsák le őt.

Amíg mindenki elmondja a véleményét, a délutáni menetrend

A Juncker-beszédet követő vita délig tart. A képviselők ezután szusszannak, és fél egytől kezdenek szavazni. A kétórás procedúra negyedik pontja a szerzői jogi irányelv módosítása, erről többet tudhat meg ebből a cikkből:

 

Szerdán szavaznak a jogszabályról, amely örökre megváltoztathatja az internetet

E héten dönt az Európai Parlament az új szerzői jogi irányelvről, amely ellenzői szerint komoly cenzúrát szabadíthat a szabad internetre. A szerzői jogok keményebb internetes érvényesítéséért küzdő támogatói viszont úgy vélik, az elsődleges tartalomelőállítók jogos érdeke az, hogy pénzt lássanak műveik bármilyen feldolgozásából. Egy biztos: ha megszavazzák a javaslatot, mindenképp megváltozik a ma ismert webes rend.

A szavazás hetedik pontja lesz a Sargentini-jelentés, valamikor negyed kettő után. Utána az Európai Parlament elnöke, Antonio Tajani tart rövid tájékoztatót, ezzel egyidőben a Fidesz EP-frakciójának három tagja is értékel.

Kettőkor pedig maga a jelentéstevő, Judith Sargentini áll ki Strasbourgban, Budapesten pedig Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

 

1 2 3 4 5 6

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Itthon

"Ez a gyávák mellébeszélése" – ezzel vágtak vissza Orbánnak a Sargentini-jelentés vitájában

Kapott hideget-meleget Orbán Viktor és a magyar kormány az Európai Parlamentben kedden a Sargentini-jelentés vitájában. Miközben Orbán szerint a jelentés a magyar nép ellen irányul, addig az Európai Bizottság és a kormányt bírálók szerint Orbán a demokrácia emlegetésével próbálja félresöpörni az érveket, és azzal próbál elbújni a bírálatok elől, hogy a néppel takarózik.

Meghalt Andy Vajna

Meghalt Andy Vajna

Börtönbe megy a volt chicagói rendőr, aki lelőtte a fekete tinédzsert

Börtönbe megy a volt chicagói rendőr, aki lelőtte a fekete tinédzsert

Okostelefonos ima-alkalmazást indított el Ferenc pápa

Okostelefonos ima-alkalmazást indított el Ferenc pápa

Csunderlik Péter: A száműzött Károlyi

Csunderlik Péter: A száműzött Károlyi

Roger kicsoda? Feltartóztatta a biztonsági őr Federert - videó

Roger kicsoda? Feltartóztatta a biztonsági őr Federert - videó

EP-választás: erdélyi magyar koalíciót javasol az EMNP

EP-választás: erdélyi magyar koalíciót javasol az EMNP