szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Megszavazta a magyar jogállamisági helyzetről szóló különjelentést az Európai Parlament, a plenáris ülésen 448 igen szavazattal, 197 ellenében, 48 tartózkodás mellett fogadták el a képviselők a dokumentumot. Vagyis kétharmados többséggel, tehát elindulhat a 7. cikk szerinti eljárás a magyar jogállamiság helyzete miatt. A szavazás előtt mondta el utolsó éves beszédét bizottsági elnökként az Európai Parlamentben Jean-Claude Juncker az Európai Unió helyzetéről. A hvg.hu-n élőben követte a strasbourgi ülést és ami utána történt.

1 2 3 4 5 6
Sorrend megfordítása

Juncker: Nem szeretnék olyan világban élni, ami a gyűlöletre épül

Juncker reagál: Udo Bullmannt arra emlékezteti, hogy a bizottság már fellép a szociális és gyermekjogok érvényesülése terén. Guy Verhofstadtot pedig arra, hogy Brüsszel javaslatot tett már az EP-választásokon induló jelöltek ellenőrzésére is.

©

Én szívesen vállalom, hogy patrióta vagyok, de felvilágosult, akinek a patriotizmusa senki ellen nem irányul – ezt pedig Nigel Farage-nak üzeni, hozzátéve: nem szeretne egy olyan világban élni, amely a gyűlöletre épül.

Itt a Juncker-beszéd

18 javaslat, 14 beszéd, és már letölthető.

 

Farage: Nincs szükség európai patriotizmusra

Juncker nem vesz tudomást arról, hogy egy populista forradalom érte el az EU országait – Nigel Farage UKIP-vezér erősen indít. Szerinte Juncker elutasít mindent, ami nemzeti szintű patriotizmus, miközben az európai patriotizmust élteti – ez teljesen felesleges – teszi hozzá.

 

Két szép beszéd Farage előtt

A szabadság mellett való kiállást emeli ki Ska Keller a Zöldektől. Van, ahol bírák ellen lépnek fel, lapokat zárnak be – ez ellen küzdeni kell Európának – mondja. Liberális kiállásnak gyönyörű, Juncker konkrét beszédéhez eléggé áttételesen van köze.

Őt a szélsőbal Gabriele Zimmer követi, aki szerint nem tekinthetünk biztonsággal a jövőbe, hiába telt el tíz év a válság kezdete óta. A növekedés ugyan visszatért, de ezt nem érzik az emberek – emlékeztet, és azt várja el, hogy a dolgozók és a munkanélküliek helyzetét javítsa az EU.

Különleges ügyészt az EU-ba is

Robert Muellerhez hasonlóan kellene kivizsgálni a választások befolyásolására történő orosz és egyéb kísérleteket – javasolja Verhofstadt.

 

Hivatalos: ne legyen óraátállítás

Ha már a Twitteren is megjelent, elhihetjük, az Európai Bizottság az óraátállítás eltörlését javasolja.

 

Verhofstad: Kaczynski és Orbán veszélyezteti a konzervatív értékeket

Guy Verhofstadt a szokásos vehemenciával támad Legutkónak: "ne mondjon olyan dolgokat, amelyek teljesen idióták! 20 millió ember halt meg az olyan eszmék miatt, amelyeket ön véd" – mondja.

Végre történik valami izgalmas is!

Verhofstadt aztán visszatér a beszéd értékeléséhez. Szerinte a legfontosabb eleme a beszédnek Afrika segítése volt, úgy látja, van esély arra, hogy közös gazdasági térséget hozzanak létre Európa és Afrika részvételével. Emlékeztet: a kínaiak folyamatosan fektetnek be Afrikában, ezt ellensúlyozni kell, és ebben az EP támogatását ígéri Junckernek.

Kaczynski úr és Orbán úr az amerikai alt-rightra emlékeztetik, akik a hagyományos konzervatív politikát tartják sakkban, ez szembemegy Juncker örökségével. "Fontos, hogy alt-right, autoriter tendenciákat elutasítsuk" – mondja, hozzátéve: az erkölcsi tekintély van veszélyben Európában.

Soha nem volt ennyire megosztott az EU

Nem ön okozta a menekültválságot, Merkel asszony volt, aki megnyitotta a határokat, de önnek lehetősége lett volna megakadályozni a válságot, bár nem tudom, hogyan – a gondolatmenet Ryszard Antoni Legutko, a szélsőjobb lengyel vezetőjének a hozzászólásának fő eleme.

A PiS politikusa szerint kevés olyan időszak volt Európa történetében, amikor kevésbé volt egységes, és az integráció kétirányú úttá vált.

Két külön világban élünk, és melyik az igazi? – teszi fel a kérdést Legutko.

Bullmann: Segíteni kell a keleti országokat

Politikai vezetőként akart fellépni hivatalba lépésekor, és ezt teljesítette is – kezdi Udo Bullmann, a baloldali képviselőcsoport vezetője, aztán gyorsan vitatni kezdi Manfred Webert, aki néhány perce azt mondta, vége a válságnak. Bullmann szerint nem.

Ő a migrációt emeli ki: szerinte meg kell oldalni a kérdést, a Földközi-tengeri útvonal biztosításán túl azzal is, hogy rendezzék a legális bevándorlók helyzetét.

Azt is hozzáteszi: ha az EU keleti országainak, az ott dolgozóknak a helyzetét rendezni tudja az unió, akkor a migráció problémáját is könnyebb lesz megoldani.

Weber programot hirdet a vitában

Sok munkánk van még – mondja a vita első felszólalója, Manfred Weber, a legnagyobb parlamenti frakció, az EPP német elnöke. A politikus köszönetet mond Junckernek, akinek amúgy az utóda szeretne lenni – egy hete, a mostani plenáris előtt jelentkezett be a párt csúcsjelöltjének.

Hozzászólása is ennek jegyében zajlik: leginkább a baloldali politikusokat bírálja, leginkább a válságkezelésben.

"Az emberek Európájáról" beszél – választási programjának is az a fő eleme, hogy közel hozza az embereket az EU-hoz. Ennek jegyében támogatja nem csak a határőrizet Juncker által felvetett erősítését, de azt is, hogy vegyék végre fel a schengeni övezetbe Horvátországot, Romániát és Bulgáriát.

Arról is beszél, hogy biztonságossá kell tenni a jövő évi EP-választásokat – itt arra gondol, hogy lépjenek fel hatékonyan a hackerek ellen. És azzal is egyetért, hogy a globális fellépés jegyében legyen többségi döntéshozatal a külpolitikában.

1 2 3 4 5 6

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Itthon

"Ez a gyávák mellébeszélése" – ezzel vágtak vissza Orbánnak a Sargentini-jelentés vitájában

Kapott hideget-meleget Orbán Viktor és a magyar kormány az Európai Parlamentben kedden a Sargentini-jelentés vitájában. Miközben Orbán szerint a jelentés a magyar nép ellen irányul, addig az Európai Bizottság és a kormányt bírálók szerint Orbán a demokrácia emlegetésével próbálja félresöpörni az érveket, és azzal próbál elbújni a bírálatok elől, hogy a néppel takarózik.

Budapesten forgatta legújabb klipjét Ellie Goulding

Budapesten forgatta legújabb klipjét Ellie Goulding

Elüldözheti az EU a YouTube-ot Európából

Elüldözheti az EU a YouTube-ot Európából

Egy bank újítja fel a közvilágítást Szombathelyen

Egy bank újítja fel a közvilágítást Szombathelyen

Plakátokkal segít eldönteni az orvosi kamara, hogy kórházba vagy háziorvoshoz menjünk problémáinkkal

Plakátokkal segít eldönteni az orvosi kamara, hogy kórházba vagy háziorvoshoz menjünk problémáinkkal

Kapott már közlekedési tippet egy Habsburgtól? Itt a vissza nem térő alkalom!

Kapott már közlekedési tippet egy Habsburgtól? Itt a vissza nem térő alkalom!

Újra felmentették a bíróság elé állított pécsi hajléktalant, a rendőrség fellebbezett – videó

Újra felmentették a bíróság elé állított pécsi hajléktalant, a rendőrség fellebbezett – videó