szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Megszavazta a magyar jogállamisági helyzetről szóló különjelentést az Európai Parlament, a plenáris ülésen 448 igen szavazattal, 197 ellenében, 48 tartózkodás mellett fogadták el a képviselők a dokumentumot. Vagyis kétharmados többséggel, tehát elindulhat a 7. cikk szerinti eljárás a magyar jogállamiság helyzete miatt. A szavazás előtt mondta el utolsó éves beszédét bizottsági elnökként az Európai Parlamentben Jean-Claude Juncker az Európai Unió helyzetéről. A hvg.hu-n élőben követte a strasbourgi ülést és ami utána történt.

1 2 3 4 5 6
Sorrend megfordítása

Ne legyen Brüsszel bűnbak

A nemzetközi cégek ott fizessenek adót, ahol nyereségre tesznek szert, a műanyaghulladékot vissza kell szorítani, és még ezer más kérdés, amelynek a megoldását vállalta ez a bizottság – ez már programhirdetés, főleg a jövő évi EP-választások elé. Vagyis az EP-től várja, hogy zöld utat adjon a bizottsági javaslatokat gyorsan fogadják el.

20 százalék jó úton van, 30 százalék elakadt.

És itt is az első javaslat: az európaiak döntsenek arról, hogy téli vagy nyári időszámítást akarnak.

"Nem fogadom el, hogy az Európai Bizottságot teszik felelőssé mindenért" – említi, és emlékeztet: a menekültválság megoldása miatt sem lehet bűnbakká tenni Brüsszelt.

Nem úgy, ahogy Orbán gondolja

Szuverenitást említ Juncker, de ez távolról sem azt jelenti, amit Orbán Viktor beszédeiben: a bizottsági elnök szerint az európai szuverenitás a nemzeti szuverenitásból ered. Nem lép annak helyébe, de a szükséges területeken meg kell osztani.

Magyarul: Európai Egyesült Államok nem lesz, de azért legyünk nyitottak és toleránsok.

"Ne csak kifizetőhely legyen az EU!"

A hadvezér most jut el odáig, hogy a kockázatokra, feladatokra hívja fel a figyelmet.

Nem maradhatunk csendben, ha Szíriát nézzük, hiszen humanitárius katasztrófával fenyeget a helyzet – mondja.

Aztán van még feladat a világkereskedelemben is: "Nekem nem tetszik a tiszteletlen fellépés" – megint egy üzenet Trumpnak, majd a tagországoknak: ha Európa tiszteletben lenne saját erejével, akkor globális szerepet vállalhatnánk az egyszerű kifizetőhely helyett.

©

Ehhez például a védelmi alap erősítése lesz egy eszköz – íme az első javaslat. Egy pontosítással: "nem fogjuk felfegyerezni az Európai Uniót, de erősebbek, függetlenebbek akarunk lenni" – mondja Juncker.

Higgy valamiben, akkor is, ha fel kell áldoznod érte Orbánt – üzenik Junckernek

Íme, az eredmények

Az első világháború után az európaiak arra számítottak, hogy hosszú ideig békében fognak élni – Juncker igen távolról indít, de gyorsan előrelépve tisztázza, amit mindig tisztáznak az uniós vezetők: az EU a békéről szól. "Ne mocskoljuk be a képét!" – teszi hozzá, mielőtt nekilátni a helyzetértékelésnek.

Tíz év után a válságot sikerült meghaladnunk – ezt annyi pozitív gazdasági adat követi, mintha Varga Mihály valamelyik beszédét hallgatnánk. Szóba kerül azért a Juncker-terv és Görögország is, ahol nemrég zárult le a gigantikus mentőhitelprogram.

Világhatalom vagyunk, ezért meg kell osztanunk a szuverenitásunkat – a következő pont az EU szerepét taglalja a világban. Donald Trump nevét nem említi ugyan az elnök, de a szabadkereskedelmi megállapodások megvédését vívmányként említi szemben a nyári hónapokban majdnem kereskedelmi háborúba torkolló vitákkal.

Mi európaiak megkerülhetetlen erővé váltunk

– emlékeztet, most már az amerikai elnök nevét is említve arra, hogy ha Európa egy hangon szólal fel, képes eredményekre.

És még az idei évről: a nyári aszályról beszél – és a klímaváltozás elleni küzdelem fontosságára.

 

Juncker színre lép

Időnként a történelem apró lépésekben halad elő. Így van ez az Európai Bizottsággal is: öt évünk van megváltoztatni a dolgokat, de ez végleges változtatásokra nem elég. Mi csak epizód vagyunk az EU hosszú történetében – kezdi az Európai Bizottság elnöke, ám azt is tisztázza: nem akar még mérleget vonni.

©

Folytatjuk a munkát, hogy a tökéletlen Európai Uniót tökéletesítsük – fogalmaz.

Nézzük, hogyan.

Összeült a ház

Az óraátállítás vége, migrációs reformok, az euróövezet megerősítése – ezekről a témákról mindenképpen beszélni fog a következő percekben Jean-Claude Juncker, aki utolsó, csonka évét kezdi meg az Európai Bizottság élén. A hagyományos éves programhirdető beszéd mégsem tűnik unalmasnak, sokan azt várják, hogy a bizottsági elnök kemény javaslatokat terjeszt elő.
1 2 3 4 5 6

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Itthon

"Ez a gyávák mellébeszélése" – ezzel vágtak vissza Orbánnak a Sargentini-jelentés vitájában

Kapott hideget-meleget Orbán Viktor és a magyar kormány az Európai Parlamentben kedden a Sargentini-jelentés vitájában. Miközben Orbán szerint a jelentés a magyar nép ellen irányul, addig az Európai Bizottság és a kormányt bírálók szerint Orbán a demokrácia emlegetésével próbálja félresöpörni az érveket, és azzal próbál elbújni a bírálatok elől, hogy a néppel takarózik.

Habonnyal és Mészárossal is kesztyűs kézzel bántak a Tarjányi-féle Zoomnál

Habonnyal és Mészárossal is kesztyűs kézzel bántak a Tarjányi-féle Zoomnál

Feltételezett terrortámadás történt egy nairobi szállodában

Feltételezett terrortámadás történt egy nairobi szállodában

Sokba fáj a boltoknak a vasárnapi nyitvatartás

Sokba fáj a boltoknak a vasárnapi nyitvatartás

Menő iskolaszülinap: a Trónok Harca zenéje zengett a kecskeméti plázában (videó)

Menő iskolaszülinap: a Trónok Harca zenéje zengett a kecskeméti plázában (videó)

Olyan ügyvéd védte a bíróság előtt a drogbanda tagjait, aki néhány éve bíróként börtönre ítélte őket

Olyan ügyvéd védte a bíróság előtt a drogbanda tagjait, aki néhány éve bíróként börtönre ítélte őket

Kényszertörlések miatt apad drasztikusan a magyar cégek száma

Kényszertörlések miatt apad drasztikusan a magyar cégek száma