szerző:
hvg.hu

Kadhafi fia állítja: Líbia finanszírozta Sarközy 2007-es elnökválasztási kampányát. A volt líbiai diktátor második fia, Szaif Al-Iszlam Kadhafi brit ügyvédei útján egy nyolcoldalas, kézzel írott levelet juttatott el a francia hatóságoknak, amelyek már hosszú évek óta nyomoznak a magyar származású exelnök homályos, Líbiával kapcsolatos pénzügyeiben.

 Szaif Al-Iszlam több évet töltött börtönben, líbiai ítélet alapján, de jelenleg szabadlábon bujkál, mert a nemzetközi büntető bíróság is keresi. A július 11-én írt levélben állítja: apja két és fél millió euróval finanszírozta Nicolas Sarközy elnökválasztási kampányát 2007-ben. A kapcsolat Kadhafi és Sarközy között 2006-ban jött létre, amikor Sarközy még belügyminiszter volt, és Kadhafi a francia Airbusszal kötött egy kölcsönösen előnyös üzletet. Ez után a Kadhafi fiú szerint Sarközy még további kétmilliót kért azért, hogy kiszabadítson a börtönből egy életfogytiglanra ítélt líbiai terroristát, akit egy francia utasszállító gép 1989-ben történt felrobbantása miatt ítéltek el. A líbiai titkosszolgálat által vezényelt merényletben 170-en haltak meg. Innentől a sztori tele van anekdotikus elemekkel: például az euróbankjegyekkel teli bőröndről, amelyet Sarközy elnök egyik szuper bizalmasa, Claude Gueant, az Élysée-palota volt főtitkára csak úgy tudott becsukni, hogy ráült. Persze az ügy összes francia és egyéb, algériai, libanoni közvetítő szereplője mindent tagad. Tényleg nincs cáfolhatatlan közvetlen bizonyíték.

De Sarközy megválasztása után, az ő akkori feleségének a közbenjárására engedte szabadon Kadhafi a bolgár ápolónőket, akiket HIV-vírus szándékos terjesztésének hamis vádjával börtönöztek be. Majd nem sokkal később Kadhafi hivatalos állami látogatást tett Párizsban. Pompásabb fogadtatásban részesült, mint bármelyik amerikai vagy orosz elnök. Sőt: az egyik párizsi kormányzati palota kertjében felépítették neki azt a beduin sátrat, amelyben otthon, Líbiában élt, vagy legalábbis ott fotóztatta magát, és a külföldi látogatókat is fogadta. Persze a sátrak mellett volt néhány palotája is, amelyeket még a nyolcvanas években az amerikaiak lebombáztak, egy berlini merénylet megtorlásaként, de akkor ő épp valamelyik sátrában volt.

Komolyan vehető- e a Kadhafi fiú újabb vádaskodása?

 A szakértők szerint a levél eredeti, de a motiváció már politikai: merthogy Szaif Al-Iszlam Kadhafi jelöltként indulna a következő líbiai elnökválasztáson. Az országban apja halála óta totális anarchia és káosz van, az egykori diktátor fia abban reménykedik, hogy apjára hivatkozva a stabilitás megteremtője lehet. És még egy apróság: annak idején a líbiai polgárháborúba a francia légierő avatkozott be először és ezzel gyakorlatilag magával rántotta az egész NATO-t. A hadművelet Kadhafi bukásához és nyomorúságos halálához vezetett. A francia gépek bevetésére Sarközy adta ki a parancsot, mert neki állt leginkább az érdekében megszabadulni Kadhafitól. Ez  is egy olvasata a véget nem érő Kadhafi–Sarközy-sztorinak.

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!