szerző:
hvg.hu

Annak ellenére, hogy a törvényi előírások ezt kötelezővé teszik, a Kolovics János vezette klub sem éves beszámolót, sem tao-programjait nem hozta nyilvánosságra.

A szigetvári Zrínyi Miklós Sport Egyesület (ZMSE) 2011 és 2016 között több mint 62 millió forinthoz jutott úgy, hogy különböző cégek az államkassza helyett nekik utalták a nyereségük után fizetendő adót, ezeket a vagyonelemeket a felszámolónak azonban nem sikerült megtalálnia – írja a G7.

Az azóta már felszámolt baranyai egyesület a cikk szerint soha nem adott le beszámolót, ráadásul a klub vezető tisztségviselőjével sem sikerült felvenni a kapcsolatot. Ő 2010 és 2014 között Szigetvár fideszes polgármestere volt, és egy másik ügyben épp a közelmúltban ítéltek első fokon felfüggesztett börtönbüntetésre.

Kolovics János 2011 májusában lett az egyesület elnöke, és már akkor kihasználták a tao-támogatás nyújtotta lehetőséget. Az ugyanakkor nem derült ki, mire költötték az első körben megítélt, 15,8 millió forintnyi támogatást, amit az MLSZ hagyott számukra jóvá, a klub ugyanis – bár törvényi kötelezettsége lett volna rá – sem ekkor, sem a későbbiekben nem hozta nyilvánosságra beszámolóit, és tao-programjairól is nagyban hallgatott. Utóbbiakat ráadásul az MLSZ sem adta ki a G7-nek, még közérdekű adatigénylésre sem.

Az ügyet ismerő névtelen források szerint egyértelmű, hogy több program esetében a pénzt nem arra költötték, amire kellett volna, de a visszaéléseknek sokkal durvább elemei is vannak. Többen azt állították például, hogy az egyesület támogatást kért öltözőépület felújítására, amit le is papíroztak, számlák is készültek róla, munka azonban soha nem indult, a házon pedig egy cserepet sem cseréltek ki. Erről fotókat is közölt a portál.

A cikk szerint ez volt az az ügy, ami végső soron az MLSZ-nél is kiverte a biztosítékot, habár a szövetség nem volt mindig ilyen szigorú: mint írják, bohózatba illő jelenetek játszódtak le, és az MLSZ nem is próbálta meg kideríteni, hogy miért hiányoznak a papíron meglévő dolgok. A legdurvább, hogy a szigetváriak utolsó tao-programját három hónappal az egyesület felszámolásának megindítása után hagyta jóvá az MLSZ.

A lap idézi a Kolovicsot váltó Vass Pétert, Szigetvár mostani, független polgármesterét, aki szemtanúja is volt az egyik furcsa beszerzésnek. Vass azt mesélte, hogy az ellenőr egy elektromos eredményjelzőt keresett, ami papíron ugyan megvolt, a készülék azonban soha nem érkezett meg, mégis behúzták a papíron. Egy másik alkalommal a műfüves pályákon használt eszközzel volt probléma. Ezt is kereste ellenőr, de az ZMSE képviselője végül egy fűnyírót mutatott helyette, mire azt is beszerzettnek minősítették.

A ZMSE történetének azonban csak az egyik szomorú eredménye, hogy fogalmunk sincs, hova tűnt 60 millió adóforint. Legalább ennyire elkeserítő, hogy a papíron a helyi futball erősítését célzó tao-támogatás nagyban hozzájárult a szigetvári labdarúgás lenullázásához.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!