szerző:
hvg.hu

„Minél mélyebbre fúrunk, annál több értékes ásványt találunk” – mondja az AFP tudósítójának a Savannah Resources brit bányászati cég vezetője, David Archer. De a helyszín nem az afrikai sivatag, hanem Észak-Portugália Vila Real régiója.

 Itt, a Boticas magaslatok hatalmas gránitképződményei rejtik magukban a modern kor egyik legértékesebb fémét, a lítiumot. Pontosabban azt az ásványt, amelyből kinyerhető az ezüstfehér színű fém. Ezt a színe alapján szokás (az új) fehér aranynak nevezni. Merthogy a lítium alapanyag a mobiltelefonok, a számítógépek akkumulátorához. És a jövőben még inkább stratégiai nyersanyag lesz, mert az elektromos autók üzemeltetése sem képzelhető el lítium nélkül.

A brit cég észak-portugáliai bányájának a kapacitását épp nemrég 20 millió tonnára becsülték, ezzel a korábbi prognózist csaknem ötven százalékkal növelték, a tiszta lítium aránya 1,04 százalék. De innen 25 kilométerre is van egy bánya, amelynek a készlete a becslések szerint, még nagyobb, és magasabb az ásvány tiszta lítiumtartalma is. Jelenleg az európai lítiumfogyasztást 86 százalékban a chilei és az ausztrál importból biztosítják, a mostani portugáliai kitermelés csak a kontinens igényeinek 11 százalékát fedezi, ráadásul jelenleg még az Ibériai-félszigeten kitermelt lítiumot a kerámia és az üvegipar használja fel. De Portugália már a sokkal ígéretesebb jövőre készül.

Hamarosan megjelenik a nemzetközi pályázat a portugáliai lítium-lelőhelyek gazdaságos üzemeltetésére. Mert hiába a gazdag lelőhelyek, ha a jelenlegi kitermelési költségek két és félszer magasabbak, mint például a chileiek. Az Európai Unió is már régóta támogatja a kontinens lítiumfüggőségének csökkentését, tehát Portugália komoly EU-s támogatásra is számíthat. Az Unió szakértőinek becslése szerint 2025-ben az európai lítiumpiac 250 milliárd eurós lesz. De mint Jorge Seguro Sanches, a lisszaboni kormány energia- és bányászati ügyekért felelő államtitkára elmondta: nem csak be akarják zsebelni a bányák üzemeltetéséből származó jutalékot, és nem csupán a lítium exportálására készülnek. Hosszú távon Portugália a helyben kitermelt lítium további feldolgozására új üzemeket hozna létre, méghozzá környezetvédő, zöld technológia alapján.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Simó György: Andy Vajna nem volt kikerülhető ember, a halála sem az

Simó György: Andy Vajna nem volt kikerülhető ember, a halála sem az

Milliárdokat kell visszafizetnie Cristiano Ronaldónak

Milliárdokat kell visszafizetnie Cristiano Ronaldónak

Most a Westendben videózták le Gruevszkit

Most a Westendben videózták le Gruevszkit

Józan érveléssel nem lehet megfékezni a populisták által is heccelt sárgamellényeseket

Józan érveléssel nem lehet megfékezni a populisták által is heccelt sárgamellényeseket

Bayer Zsolt megírta a bocsánatkérést, de nem adja oda Hadházy Ákosnak

Bayer Zsolt megírta a bocsánatkérést, de nem adja oda Hadházy Ákosnak

Még sosem gyilkoltak annyit Mexikóban, mint tavaly

Még sosem gyilkoltak annyit Mexikóban, mint tavaly