Itt a nagy terv: így csiszolná a magyarok idegennyelv-tudását a kormány

Itt a nagy terv: így csiszolná a magyarok idegennyelv-tudását a kormány

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Nyelvtanulási diákhitel, több feliratos film – íme két tétel a tervek közül. Elfogadták a Nemzeti Versenyképességi Tanács javaslatát.

A magyarok idegennyelv-tudásának fejlesztését célozza meg a kormány – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium kedden az MTI-vel.

A közlemény szerint a kormány elfogadta a Nemzeti Versenyképességi Tanács javaslatait és konkrét intézkedések kidolgozására kérte fel a minisztériumokat a magyar lakosság idegennyelv-tudásának növelésére.

A tervek között a korszerű idegennyelv-oktatási módszerek meghonosítása, a nyelvszakos tanári képzésben részt vevők külföldi részképzésének támogatása, a két tannyelvű általános és középiskolai oktatás és az anyanyelvi idegennyelv-tanárok alkalmazásának ösztönzése szerepel.

Tervezik továbbá a nyelvtanulási diákhitel bevezetését, idegen nyelvi táborokat, tanulmányutakat, diákcsereprogramok ösztönzését. Megvizsgálják a középiskolában oktatott második idegen nyelv óraszámának terhére az első idegen nyelv óraszámának esetleges növelését, valamint a külföldi filmek feliratozásának előtérbe helyezését is. Utóbbi nyilván azt jelenti, hogy a szinkronizált filmek háttérbe szorulhatnak, ám nem világos, miként.

A kormány szintén döntött arról, hogy a nyelvtanulási diákhitel bevezetéséhez, valamint az állami támogatású felnőttképzés idegen nyelvi programjai hatékonyságának javításához szükséges intézkedéseket még idén kidolgozza.

Kitértek arra is, hogy január óta az állam már több mint tízezer fiatalnak térítette vissza sikeres nyelvvizsgája díját, a beadott igénylések száma pedig eléri a húszezret. Idén januártól ugyanis a kormány minden 35 év alatti fiatalnak megtéríti a sikeres középfokú nyelvvizsga díját – tették hozzá.

Hozzászólások