szerző:
hvg.hu/MTI

Hiába kérik az EU vezetői és az olasz szakértők is, az olasz kormány nem változtat a költségvetési tervein.

Dacolva a piacokkal, európai partnereivel és több hazai intézménnyel, az olasz kormány megerősítette, hogy nem változtat költségvetési előirányzatain.

Az olasz parlament független költségvetési irodája (UPB) kedd este elutasította a 2019-es költségvetési törvényjavaslatot, mondván, hogy túl optimisták az előirányzatok. Erre válaszul Giovanni Tria gazdasági miniszter a szenátus és a képviselőház pénzügyi bizottságainak ülésén azt vetette a költségvetési iroda szemére, hogy előrejelzései "részleges és elavult" adatokon nyugszanak. Az UPB véleménye "inkább cselekvésre ösztönöz bennünket, semmint okot ad arra, hogy visszavegyünk ambícióinkból" – mondta a miniszter.

Az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a Liga alkotta, júniusban hivatalba lépett olasz kormány azt tervezi, hogy jövőre GDP-arányosan 2,4 százalékot, 2020-ban 2,1 százalékot, 2021-ben pedig 1,8 százalékot ér el a költségvetési deficit. Elemzők viszont abban is kételkednek, hogy a 3 százalékos határérték alá tud jutni Olaszország például az olyan intézkedések miatt, mint a tervezett alapjövedelem, vagy a hatóságok létszámának növelése. Az előző, baloldali kormány 0,8 százalékos hiánycélt vállalt a jövő évre, 2020-ra pedig az egyensúly megteremtését.

Az Európai Bizottság a múlt héten szólította fel a római kormányt arra, hogy az uniós szabályokat és a bizottságnak tett vállalásait tiszteletben tartva alakítsa ki többéves javaslatát. Az olasz kormány október 15-ig kapott határidőt a végső javaslat kidolgozására, eljárást csak ennek ismeretében indítanak.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Keddtől magyar lesz az olimpiai ezüstérmes John-Henry Krueger

Keddtől magyar lesz az olimpiai ezüstérmes John-Henry Krueger

Mitől jó vezető Dumbledore és mitől rossz Umbridge?

Mitől jó vezető Dumbledore és mitől rossz Umbridge?

Gönczi Gábor megnősült

Gönczi Gábor megnősült

Megnézték, mennyi műanyag úszkál a Dunában, és sokkal nagyobb a baj, mint hitték

Megnézték, mennyi műanyag úszkál a Dunában, és sokkal nagyobb a baj, mint hitték

A holland szélsőjobb vezére szerint Orbán barátok nélkül üldögél az Európai Néppártban

A holland szélsőjobb vezére szerint Orbán barátok nélkül üldögél az Európai Néppártban

Most nagyon megugrik Budapesten az intelligens emberek száma

Most nagyon megugrik Budapesten az intelligens emberek száma