szerző:
Lengyel Miklós

Szaúd-Arábia óriási olajáremeléssel fenyegetőzik, ha külföldi szankciók következnek az eltűnt újságíró miatt.

Szaúd-Arábia nem tartja magát a napi 7,5 millió hordó olaj kitermeléséhez, ha az Egyesült Államok szankciókat alkalmaz ellene az eltűnt újságíró miatt. Ezzel fenyegetőzött a kormánypárti Al Arabiya televíziós csatorna vezérigazgatója. Turki Aldakhil közölte: Trump elnököt már zavarta a 80 dolláros olajár is. De mi lesz, hogyha ez felmegy 100 vagy 200 dollárra, esetleg annak a duplájára? - tette fel a távolról sem ártatlan költői kérdést - nyilvánvalóan a kormányzat nevében - az Al Arabiya főnöke. Szaúd-Arábia a világ legnagyobb olajtermelője, melyet évtizedes kapcsolat fűz az Egyesült Államokhoz.

Stratégiai szövetségesünk, de mindennek van határa 

Ezt a véleményt fogalmazta meg Marco Rubio szenátor, aki nem titkolta: mélységesen felháborítja, hogy az eltűnt újságíró holttestét a még meg nem erősített hírek szerint darabokra vágták Szaúd-Arábia konzulátusán, és úgy csempészte ki egy 15 főnyi szaúdi kommandó Törökországból. Khaled al Fejszál herceg, az uralkodó legbizalmasabb tanácsadója tárgyalt személyesen Erdogan elnökkel török földön. Majd maga Szalman király is felhívta a török államfőt. Szaúd-Arábia mindent tagad, de az újságírót azóta sem látta senki, hogy bement az isztanbuli konzulátusra október másodikán.

Rossz időzítés 

E héten lesz a nagy sivatagi show: Davos a sivatagban. Mohamed bin Szalman herceg bemutatja terveit, melyhez kéri a külföldi támogatást. A meghívottak egyre másra mondják le a tanácskozást: vasárnap Jamie Dimon, a JP Morgan főnöke és Bill Ford, az autógyár első embere közölte, nem utazik Szaúd-Arábiába. Indoklás nincs, de nem is nagyon kell. A Világbank elnöke már korábban tudatta: hirtelen időzavarba került, és Szaúd-Arábia már nem fér bele a programjába. Steve Mnuchin amerikai pénzügyminiszter még nem mondta le a látogatást, de ez minden percben megváltozhat - mondta Kudlow, az amerikai elnök gazdasági tanácsadója a Reutersnek. Trump a CBS televízió 60 perc című műsorában fogadkozott: a végére jár az eltűnt újságíró ügyének. Amikor tanácsadói azt javasolták: mondjon le egy aktuális fegyverszállítást, akkor erre nemet mondott. Ez volt Trump első nagy elnöki üzlete,110 milliárd dollár értékben, a másik felet Mohamed bin Szalman trónörökös képviselte, akit az eltűnt újságíró egyik legjobb barátja azzal vádol, ő adhatta ki az utasítást Dzsamal Hasogdzsi megölésére.

Egyetlen erős ember van ma Szaúd-Arábiában 

Ezt nyilatkozta a német Die Weltnek Asziem el Difraoui politológus, aki igen jóban volt az eltűnt újságíróval. Szerinte barátja túlságosan is sokat tudott: nagyon bennfentesnek számított a királyi családban, hiszen nagyapja az uralkodó orvosa volt. Nagybátyja pedig az ország egyik legnagyobb fegyver ereskedője. Kiváló kapcsolatban állt Turki herceggel, a titkosszolgálat egykor majd mindenható főnökével, aki később Szaúd-Arábia washingtoni és londoni nagykövete lett. A politológus szerint barátja magas rangú tiszt lehetett a titkosszolgálatnál. Ebben a minőségben készített interjúkat korábban Oszama bin Ladennel Észak-Afrikában és Afganisztánban. Csak hát Turki herceg és a bin Laden család nem helyeselte azt a puccsot, amellyel a most 33 éves Mohamed bin Szalman herceg Szaúd-Arábia majd’ mindenható ura lett. Mi lesz, ha meghal az öreg és beteg király? Mohamed bin Szalman trónörökösnek harcolnia kell a hatalomért. Ebben a harcban az újságíró minden bizonnyal a másik oldalon állt.

Mohamed trónörökös kijátssza az olajkártyát 

A majd’ mindenható trónörökös tudja: Szaúd-Arábia az olaj miatt érdekli a világot és elsősorban Amerikát. Fenyegetése az olajár emelésére nyilvánvalóan meggondolásra késztetheti a döntéshozókat mindenütt a világon. Amikor Trump sokallta a 80 dolláros olajárat, akkor Szaúd-Arábia azonnal lépett, növelte az olajkitermelést. Most a kormánypárti televíziós főnök világméretű recessziót vizionál arra az esetre, ha szankciók sújtanák Szaúd-Arábiát az eltűnt újságíró miatt. Megér nektek ennyit?- kérdi Mohamed bin Szalman trónörökös a világtól. Kérdés, hogy a királyi család csodagyerekének nem szállt-e a fejébe a hatalom? Ki fektet be dollármilliárdokat egy olyan országban, ahol egyetlen ember szeszélye dönt el mindent? Az ellenfelek pedig eltűnnek, holott az újságírónak csak egyetlen igazi bűne volt: túl sokat tudott a királyi családról Szaúd-Arábiában. (via CBS, Die Welt, Al Arabiya)

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Jankovics Marcell és Gyulai Líviusz életműdíjat kaptak

Jankovics Marcell és Gyulai Líviusz életműdíjat kaptak

A Fidesz néppárti tagsága még mindig be van fagyasztva

A Fidesz néppárti tagsága még mindig be van fagyasztva

Megszámolták, hány oldal van az interneten – aztán rácsodálkoztak, mennyi működik ebből

Megszámolták, hány oldal van az interneten – aztán rácsodálkoztak, mennyi működik ebből

Hiába a tűzszünet, többen meghaltak a török támadásokban Szíriában

Hiába a tűzszünet, többen meghaltak a török támadásokban Szíriában

Lamperth Mónika lehet a budapesti főjegyző

Lamperth Mónika lehet a budapesti főjegyző

Nem jött be a német rendőröknek az aranyozott BMW

Nem jött be a német rendőröknek az aranyozott BMW