szerző:
Lengyel Miklós

Ne azért csináljatok realista költségvetést, mert Jean-Claude Juncker azt akarja, vagy a nemzetközi pénzügyi körök ezt várják el Olaszországtól, hanem mert ez a vállalkozók és a bérből és fizetésből élők érdeke Itáliában- írja vezércikkében a Corriere della Sera abból az alkalomból, hogy október 15-én jár le a határidő, ameddig be kell mutatni a jövő évi költségvetést az Európai Uniónak.

 Mario Draghi, az Európai Központi Bank olasz főnöke ugyanerre hívja fel a populista pártok figyelmét: nyugodtan, a józan ész alapján kell költségvetést készíteni, nem pedig érzelmi alapon. Márpedig a jobb és baloldali populista pártokból álló kormánykoalíció épp ilyen költségvetési tervezetet  állított össze Rómában. A költségvetés hiányát a GDP 2,4%-ban határozták meg, ez a háromszorosa annak, amit a korábbi baloldali kormány megpróbált elérni. Mindezt egy olyan országban, ahol több mint 1400 milliárd euro az államadósság és állandóan növekszik.

Melyik család tervez így, ha ekkora az adóssága?

Ezt a kérdést teszi fel a Corriere della Sera vezércikke, mely felelősségtudatot sürget a kormánykoalíciótól. Csakhogy Matteo Salvini, a Liga és Luigi di Maio, az Öt Csillag nevében egymást múlja felül a demagóg ígéretekben, miközben elszántan támadják a "brüsszeli bürokráciát ". Matteo Salvini odáig ment el, hogy azzal vádolta meg az Európai Unió vezérkarát: ők tették tönkre Itáliát. Olaszország gazdasága a nagy pénzügyi válság óta (2008) stagnál, az életszínvonal növekedése megállt. Az állam képtelen volt a szokásos konjunktúraélénkítő csomagokkal növekedést gerjeszteni, mert egészen egyszerűen elfogyott a pénze. Épp ezért győzött a két populista párt márciusban. Most pedig úgy ígérgetnek, mint a régi szép időkben: mindenkinek jutna valami az állami mannából. Évtizedekig így ment ez Itáliában, ezért is tart ott az ország, hogy az euróövezet idegesen figyeli, mikor csúszik meg a hatalmas adóssághegy, melyet azután a többi tagállamnak kellene valahogy megállítania a lejtőn. Görögország esetében ez annak idején azért sikerülhetett, mert a görög gazdaság kicsi az eurozóna egészéhez képest. Ám Itália az eurozóna harmadik legnagyobb gazdasága. Mi lesz, ha a kamatlábak emelkedni kezdenek?

Hogy jön ide Bali?

Trump őrültségnek nevezte a kamatlábemelést, de a pénzügyérek megtapsolták érte a Fed főnökét Bali szigetén. Michael Powell lassan, de biztosan emeli a kamatlábat annak ellenére, hogy ez megingatja az amerikai tőzsdét és sok sérülékeny államot (Argentína, Törökország stb)/ pénzügyi válsághelyzetbe sodorhat. Az amerikai kamatlábemelés lassan átgyűrűzhet Európába is.

Ki ad kölcsön egy populista kormányzatnak, amely felelőtlenül ígérget?

Ezt kérdezik a realisták Olaszországban éppúgy, mint az Európai Unió többi tagállamában és persze Brüsszelben is. Mario Draghi is arra utalt: a kamatlábemelés még jobban visszafogja a gazdasági növekedést, hiszen drágítja a hiteleket. Megengedheti-e ezt magának Itália? Józan gazdasági számítás szerint nem. Csakhogy politikailag épp azért  választották meg a populista kormányzatot, hogy ne fogadja el a realitást. Róma és Brüsszel róka fogta csuka helyzetbe került egymással: mind a kettő tudatosan félreérti a másikat. Brüsszelben is tisztában vannak azzal, hogy Itália népe a tíz szűk esztendő után életszínvonalemelést vár. Rómában is tudják, hogy ennek nincs realitása. De ki mondja ezt meg a frusztrált választóknak, akik egyre inkább búcsút intenek a hagyományos pártoknak, hogy populista népvezérek ígéreteibe bízzanak Itáliában. (Via Corriere della Sera, RFI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Elenegedték az eszkortnőt, aki azt állította, bizonyítékai vannak Trump orosz kapcsolatairól

Elenegedték az eszkortnőt, aki azt állította, bizonyítékai vannak Trump orosz kapcsolatairól

"Így sikálják el a Fidesz bűneit" – eltüntetik a Momentum feliratait a Legfőbb Ügyészség épülete elől

"Így sikálják el a Fidesz bűneit" – eltüntetik a Momentum feliratait a Legfőbb Ügyészség épülete elől

Tornagyőzelemre készül együtt Babos és Fucsovics

Tornagyőzelemre készül együtt Babos és Fucsovics

Busz és tartálykocsi ütközött Pakisztánban, legkevesebb 27 ember meghalt

Busz és tartálykocsi ütközött Pakisztánban, legkevesebb 27 ember meghalt

Napkeltétől kutatnak tovább a Premier League-csatár repülője után

Napkeltétől kutatnak tovább a Premier League-csatár repülője után

Megható, személyes posztban búcsúzik Vajnától az InterCom társalapítója

Megható, személyes posztban búcsúzik Vajnától az InterCom társalapítója