szerző:
Lengyel Miklós

Az Oscar-díjas Jennifer Lawrence lesz a Joy de Dior parfüm "arca". Az amerikai színésznő csaknem egy évig együtt dolgozott a híres "orral", vagyis illatszerésszel, aki megalkotta az új parfümöt.

Jennifer Lawrence, aki Kentucky államban született az USA déli részén, elmondta a párizsi Madame Figarónak, hogy Párizsban egy egészen új világ tárult fel előtte, pedig Hollywoodban már elég sok mindent megtapasztalt. Jodie Foster volt a mentora, aki első filmje forgatásán nagy segítséget nyújtott. "Még csak 18 éves voltam, bizonytalan, de Jodie biztonságot adott. Meglepett, hogy amellett, hogy milyen nagy színésznő, mennyire normális ember maradt" – jegyezte meg kolléganőjéről az interjúban. Azóta Jennifer Lawrence maga is sztár lett, méghozzá olyan sztár, aki nem hallgatja el a véleményét.

Tudom, hogy a jövedelmem észbontóan soknak tűnik

Jennifer Lawrence az élvonalban küzd azért, hogy a nők is ugyanannyi gázsit kapjanak mint az erősebb nem képviselői. "Tudom, hogy kockázatot vállalok azzal, ha kimondom a véleményemet" – nyilatkozta a párizsi Le Figaro női mellékletének. Finoman célozva arra, hogy Harvey Weinstein évtizedeken át szinte korlátlan úr volt Hollywoodban, és nem ő volt az egyetlen ilyen producer a világ filmfővárosában. Jennifer Lawrence nem félt szembeszállni sem Harvey Weinsteinnel, sem pedig Donald Trumppal.

Azért küzdök, hogy a pénz kevésbé befolyásolja a politikát

Már nemcsak az elnökről van szó, hanem az egész kormányzati rendszerről – hangsúlyozza a filmsztár, aki öntudatos amerikai állampolgár is. Olvasta Laurence Lessig jogászprofesszor könyvét a politikai korrupcióról Amerikában. A szerző a Harvard egyetemen tanít, könyvének címe Republic Lost (Elveszett köztársaság). A műben azt fejti ki, hogy a pénz mindent áthat Amerikában így a politikát is. Jennifer Lawrence realista: nem megszüntetni akarja ezt a rendszert, csak korlátozni a pénz befolyását a politikai életre. Ezért egyik vezetője a RepresentUS korrupcióellenes szervezetnek. Persze sokak szemében a hollywoodi sztárok is észbontóan sokat keresnek, miközben az átlag amerikaiak reáljövedelme alig-alig emelkedett az elmúlt évtizedekben. Ezt használta ki Trump a választási kampánya idején, és ezt veti ma is gyakran a hollywoodi színészek szemére, mert a sztárok többsége – Jennifer Lawrence-hez hasonlóan – az elnök elszánt bírálói közé tartozik.

Az olvasás öröme

Joy – öröm a Dior új parfümjének neve, az arca Jennifer Lawrence, aki szerint szinte minden lehet örömforrás. Szereti a színészetet, és szinte minden más művészetet, de igazi örömöt számára az olvasás nyújt. Tolsztoj Anna Kareninája ma is a kedvenc könyve, hiszen a feminizmus Jennifer Lawrence számára ma is aktuális probléma. Fiatal korában Kentucky államban igen sokat olvasott, és mindent megbeszélt az édesapjával, ami különösen szoros apa-lánya kapcsolatot eredményezett. Míg az amerikaiak többsége a film felől jut el az irodalomhoz – már hogyha egyáltalán eljut oda – Jennifer Lawrence számára ma is az olvasás jelenti a legnagyobb örömöt.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Új amerikai szörnyeteg, amelynek a kisebb motorja is 6,4 literes

Új amerikai szörnyeteg, amelynek a kisebb motorja is 6,4 literes

Mi az a chartreuse?

Mi az a chartreuse?

Életet mentett az Apple Watch

Életet mentett az Apple Watch

Uszoda épül az 52. emeleten, tériszonyosoknak nem ajánlott

Uszoda épül az 52. emeleten, tériszonyosoknak nem ajánlott

Figyelmeztette a BKV a lerobbant troli arrébb vontatását elfogadó vezetőt

Figyelmeztette a BKV a lerobbant troli arrébb vontatását elfogadó vezetőt

Gigászi offenzívába fogott Mészáros Lőrinc

Gigászi offenzívába fogott Mészáros Lőrinc