szerző:
Lengyel Miklós

Szaúd-Arábia külügyminisztere is elismerte, hogy meggyilkolták Dzsamál Hasogdzsit Isztanbulban, bár tagadta, hogy erre a trónörökös Mohamed bin Szalman adott parancsot. Szeretném hinni, hogy Szaúd-Arábia trónörököse nem érintett ebben- nyilatkozta Donald Trump annak a Washington Postnak, amelynek a megölt újságíró dolgozott az utóbbi időben.

 Még egy ember van, aki nagyon szeretne hinni abban, hogy nem a trónörökös a felelős a gyilkosságért: Japán leggazdagabb embere, akinek100 milliárd dolláros üzlete van Szaúd-Arábiával. 

Szon Maszajosi, a Softbank elnöke mindig nagy játékos volt, de vigyázott arra: ne tegye az összes pénzét egyetlen tétre. Szaúd-Arábia esetében elkövethette ezt a hibát. Legalábbis erre hívja fel a figyelmet a South China Morning Post, amely emlékeztet arra, hogy Kína leggazdagabb embere is a Softbank alapítójának, Szon Maszajosinak köszönheti a szerencséjét. Jack Ma 2000-ben 20 millió dollárt kapott arra, hogy létrehozza az Alibabát. 2014-ben, amikor a tőzsdére vitték New Yorkban az Alibabát (amely akkor már a világ legnagyobb internetes kereskedője volt), a japán milliárdos 50 millió dollárt inkasszálhatott. Valami hasonló járhatott a fejében a vállalkozó szellemű japán milliárdosnak, amikor Mohamed bin Szalman herceggel társult. Szaúd-Arábia trónörököse a huszonegyedik századba akarja röpíteni a sivatagi királyságot, és ehhez remek partnernek látszott a Softbank, mely számtalan kockázati tőke céget pénzelt a Szilícium-völgyben és másutt szinte mindenütt a világon. Szaúd-Arábia érdekeltsége több tíz milliárd csak a Szilícium-völgyben Kaliforniában. Tőlük várta és várja azt Mohamed bin Szalman herceg, hogy diverzifikálják Szaúd-Arábia gazdaságát, mely még mindig szinte kizárólag az olaj árától függ. E célból rendez tanácskozást a héten Szaúd-Arábia, de a Davos a sivatagban rendezvény kissé foghíjasnak ígérkezik:

A Világbank, a Nemzetközi Valutaalap vezetői után Steven Mnuchin amerikai pénzügyminiszter is lemondta a részvételt 

Trump elnököt szorongatják: függessze fel a fegyverszállítást Szaúd-Arábiának. Az amerikai elnök első nagy üzlete volt az a 110 milliárd dolláros szerződés, melyet Rijádban kötött meg első külföldi útján. Ha felfüggesztenénk a fegyverszállítást, akkor ezzel nagyobb károkat okoznánk magunknak, mint nekik- nyilatkozta az USA elnöke a Washington Postnak. Merkel kancellár viszont közölte, 416 millió eurós fegyver üzletük van Szaúd-Arábiával, de addig nem szállítanak, amíg nem tisztázódik az újságíró halála. Pontosabban az, hogy mekkora abban a trónörökös felelőssége. Trump viszont visszaemlékezhet arra a szaúdi fenyegetésre, amely szerint amerikai bojkott esetén a királyság Moszkva felé fordulna. Putyin elnök utasította embereit: mindenki menjen el Szaúd-Arábiába függetlenül attól, hogy véres-e a meghívó trónörökös keze vagy sem.

Ki akar ezek után üzletet kötni Szaúd-Arábia trónörökösével?

Mohamed bin Szalman egy személyben hozza meg a döntéseit, és ennek Elon Musk is megitta a levét. Amikor a felügyelet hatalmas pénzbüntetéssel fenyegette Amerikában, akkor kétségbeesetten telefonált a trónörökösnek pénzért, de nem kapott. Kénytelen volt kiegyezni a felügyelettel 40 millió dollárban. Mi van, ha a Softbank japán főnöke is így jár? Üzleti szempontból nem az a fő baj Szaúd-Arábia 33 éves trónörökösével, hogy véres a keze, hanem az, hogy kiszámíthatatlan. Egyedül dönt, utána pedig rábízza a lefizetett sajtóra, hogy a döntést elfogadtassa a világ közvéleményével. Mohamed bin Szalman herceg dollár milliárdokat költött arra, hogy megvegye a sajtó jóindulatát - nemcsak a Közel-Keleten. Tisztában van a média hatalmával: gondosan befeketítette elődjét, a másik Mohamedet. A csaknem hatvanéves Mohamed bin Najef belügyminiszter volt előtte a trónörökös. Szalman a világsajtóban elterjesztette azt a hírt, hogy unokabátyja alkalmatlan az uralkodói szerepre, mert egy öngyilkos merénylő előtte robbantotta fel magát. Megsérült és azóta fájdalomcsillapítókon él. A pletyka nem igaz, mert a robbanás csak kisebb sérüléseket okozott- írta meg Hasogdzsi, akit a másik Mohamed emberének tartottak a királyi udvarban. Lehet, hogy ezért kellett meghalnia?

Túléli-e az USA és Szaúd-Arábia stratégia szövetsége az újságíró megölését?

Az izraeli Haaretz szakértői szerint mindenképp, sőt, Mohamed bin Szalman is megmaradhat trónörökösnek, noha mindenki biztosra veszi: ő adta ki a parancsot az újságíró megölésére. A gyilkosok egyikét egyébként autóbaleset érte Szaúd-Arábiában. Túlságosan sok érdek fűződik ahhoz, hogy Szaúd-Arábia - az USA-val és Izraellel szövetségben - dinamikusan fejlődjön. Mohamed bin Szalman nagy víziója egy modern királyságról megvalósulhat. A Softbank 100 milliárdos befektetése még bejöhet, de japán leggazdagabb embere nem alhat nyugodtan - figyelmeztet a South China Morning Post.

Mohamed bin Szalman herceg otthon végezte a tanulmányait, és alig ismeri a külvilágot. Nem lehet tudni, hogy egy pénzügyi válság során hogy viselkedne, de hát Japán leggazdagabb embere nagy hazárdjátékos, most a tétjét a szaúdi trónörökösre tette, aki meg akarja változtatni hazáját és az egész Közel-Keletet. Ehhez képest egy újságíró meggyilkolása jelentéktelen epizódnak tűnhet, de mégsem az, mert különben nem állna elő Szaúd-Arábia minden nap újabb magyarázatokkal, melyeket még a nagy barát, Trump elnök sem tud könnyen  elfogadni. (via South China Morning Post, Haaretz, Washington

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Rekorder látványosság került a felújított Szépművészetibe

Rekorder látványosság került a felújított Szépművészetibe

Kilenc megyére adtak ki figyelmeztetést a hó miatt

Kilenc megyére adtak ki figyelmeztetést a hó miatt

Megmarad-e a korcsolyakomplexummá alakított Récsei Központ műemléképülete?

Megmarad-e a korcsolyakomplexummá alakított Récsei Központ műemléképülete?

Ez a böngésző azt is megmondja, ha álhírgyárral vagy propagandistákkal van dolga

Ez a böngésző azt is megmondja, ha álhírgyárral vagy propagandistákkal van dolga

Az év legszomorúbb napja igazából kamu

Az év legszomorúbb napja igazából kamu

Simó György: Andy Vajna nem volt kikerülhető ember, a halála sem az

Simó György: Andy Vajna nem volt kikerülhető ember, a halála sem az