szerző:
hvg.hu

Még júniusban is megemelték a felcsúti alapítvány tao-támogatását a sportcsarnok építésére hivatkozva, bár az Index szerint ez nem feltétlenül volt szabályos.

Orbán Viktor felcsúti futballalapítványának rekordösszegű, 5,4 milliárdos tavalyi tao-programja 2018 júniusában 9 milliárd forintra nőtt – írja az Index.

Mint arról korábban beszámoltunk, a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) 2017-2018-as tao-adatbázisa szerint a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány az elfogadott 5,4 milliárdos sportfejlesztési programjára eddig az eredeti összegnél jóval többet, már mintegy 6,3 milliárd forintnyi társaságiadó-felajánlást kapott. Az Index azonban arra hívja fel a figyelmet, hogy a Puskás Akadémia honlapján található 2017-2018-as Sportfejlesztési Programban az eredeti 5,4 milliárd helyett már 9 milliárd szerepel.

Az utólagos növelésre egy tavaly módosított kormányhatározat ad lehetőséget, amely szerint 2018. január 1-től lehetőség nyílt a már elfogadott sportfejlesztési programok értékének megnövelésére abban az esetben, ha azok műszaki, illetve szakmai tartalma megváltozott. A felcsúti programban a módosítás indokaként a "sportcsarnok bővítését" jelölték meg, ezt azzal magyarázták, hogy "a támogatási összeg növekedése a sport fejlesztési programjának módosítása a műszaki és szakmai tartalma miatt is módosításra került".

A felcsúti sportcsarnokot októberben adta át Orbán Viktor, ez a hivatalos tájékoztatás szerint 12,5 milliárd forintból épült, és 70 százalékban taóból finanszírozták, 30 százalékban pedig önrészből, főleg bőkezű támogatók adományaiból. A csarnokot a Fejér B.Á.L. Zrt. építette fel, amely az utolsó elérhető adatok szerint Mészáros Lőrinc gyermekeié, a megrendelést pedig közbeszerzés nélkül kapta a Mészáros Lőrinc vezette és Orbán Viktor alapította Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítványtól.

Az Index kitér arra is, hogy a vonatkozó kormányhatározat több kitétele szerint sem engedélyezhette volna az MLSZ a támogatási összeg megemelését, ugyanis elvileg a sportszervezetnek "a módosítás okáról való tudomásszerzéstől számított 30 napon belül" kérelmeznie kellene a módosítást. A felcsúti sportcsarnokot elvileg augusztus 31-re akarták befejezni, de a módosított programot csak június 20-a után adta le a felcsúti alapítvány, ebben pedig az szerepel, hogy a beruházás tervezett kezdő időpontja idén január 2. volt, vagyis a kérelmezés elvileg kicsúszott a 30 napos határidőből. Tao-pénz emellett elvileg nem adható már megvalósult beruházásra sem.

Ennek ellenére június 27-én pedig már postázták is a határozatot a kért változtatások elfogadásáról. Ez alatt az idő, vagyis öt munkanap alatt a kérdés (elvileg) átment az MLSZ elnökségén, illetve a törvény szerint rá kellett, hogy bólintson a sportpolitikáért, illetve az adópolitikáért felelős miniszter is.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
BKK: a vasárnapi tüntetés miatt több busz és villamos közlekedése is megváltozik

BKK: a vasárnapi tüntetés miatt több busz és villamos közlekedése is megváltozik

És akkor apa és anya beköltözik a munkahelyére a családok évében

És akkor apa és anya beköltözik a munkahelyére a családok évében

Tesla a benzinkúton - sikerült megtankolni, videó a mutatványról

Tesla a benzinkúton - sikerült megtankolni, videó a mutatványról

Megtalálták a szoborrongáló rémeket, akik megfújták Békéscsaba egyik ékkövét – fotó

Megtalálták a szoborrongáló rémeket, akik megfújták Békéscsaba egyik ékkövét – fotó

Megmenekült az olasz kormány

Megmenekült az olasz kormány

Pontosított Volner, a békés tüntetőkkel nincs baja

Pontosított Volner, a békés tüntetőkkel nincs baja