szerző:
hvg.hu

Kanadában a 37 milliós lakosságból csak nyolcmillióan francia ajkúak. Persze ők is tudnak angolul, de mivel már 400 éve itt vannak, őrzik nyelvi és kulturális gyökereiket.

 A kanadai alkotmány 1982-ben rögzítette, hogy Kanada kétnyelvű ország, vagyis az angol és a francia egyaránt hivatalos. Ennek fényében elég furának tűnik az Ontario tartományban kirobbant botrány. Kanada legnagyobb és leggazdagabb, alapvetően angol nyelvű tartományáról van szó, ahol a francia ajakúak csak 600 ezren vannak, a teljes lakosság 4 százalékát teszik ki. De a tervek szerint itt Torontóban, a tartomány legnagyobb városában és egyben Kanada gazdasági központjában nyílt volna meg az első, kizárólag francia nyelvű egyetem, 2020-ban. 3000 diákkal számoltak az előzetes kalkulációban. De a projektből nem lesz semmi.

A helyi kormány, amelynek élén egy konzervatív politikus, Doug Ford áll, törölte a beruházást. A hivatkozási alap: Ontario tartomány költségvetési deficitje 15 milliárd dollár, ezért nincs pénz a francia egyetemre, plusz még a francia nyelvű színházak központi szubvencióját is megvonták. Ezzel a döntéssel 80 millió dollárral sikerülne csökkenteni a deficitet. A francia egyetem mellett Ontario több városában, sőt más kanadai városokban is ezrek tüntettek a hétvégén.

A döntés politikai, kulturális kára nincs arányban a minimális megtakarítással

– erre hívta fel a figyelmet a központi kormány miniszter asszonya, Mélany Joly, aki a kétnyelvűségre felügyelő tárcát vezeti és részt vett az egyik ottawai megmozduláson, ahol a francia egyetem mellett tüntettek. Justin Trudaeu, a szövetségi kormányfő is elégedetlen. Sőt, 50 százalékos központi finanszírozást ajánlott fel, ha az ontariói kormány mégis a francia egyetem létrehozása mellett dönt. 

Az ontariói helyi miniszterelnököt, Doug Fordot egyébként csak afféle „mini-Trumpként” emlegeti a vele mérsékelten szimpatizáló sajtó. Az egyik legjelentősebb ottawai lap, a cikkeit többségében angolul megjelenítő Ottawa Citizen most kivételesen francia nyelvű vezércikkben állt ki a torontói francia egyetem mellett. A téma kényes. Ontario tartományban 1912 és 1927 között tiltották a francia nyelvű oktatást az általános iskolákban. 2016-ban, jobb későn, mint soha alapon, a tartomány végül is bocsánatot kért a francia ajkúakat sértő diszkrimináció miatt. Most újra valami hasonlóról van szó, de a játszma még nem lefutott. (via AFP)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Hatalmasat bakizott a Samsung: egy iPhone-ról reklámozták az új mobiljukat

Hatalmasat bakizott a Samsung: egy iPhone-ról reklámozták az új mobiljukat

Durva büntetést rótt ki a Milanra az UEFA

Durva büntetést rótt ki a Milanra az UEFA

Megmutatjuk a tökéletes délutáni alvás titkát!

Megmutatjuk a tökéletes délutáni alvás titkát!

„Pintér Sándor, Csányi is jött vadászni az elmúlt hetekben, már nem sokáig járhatnak Bélmegyerre”

„Pintér Sándor, Csányi is jött vadászni az elmúlt hetekben, már nem sokáig járhatnak Bélmegyerre”

Orbán Viktor sem remélhetne nagyobb káoszt: anarchia a briteknél és az EU-ban is

Orbán Viktor sem remélhetne nagyobb káoszt: anarchia a briteknél és az EU-ban is

35 százalékos béremelés, 320 ezres bónusz: a cég, ahol elégedett a szakszervezet

35 százalékos béremelés, 320 ezres bónusz: a cég, ahol elégedett a szakszervezet