szerző:
Lengyel Miklós

250 euró, vagyis 222 font jár minden olyan légi utasnak, akit érvényes jeggyel a földön a hagyott a légitársaság anélkül, hogy erről előzetesen értesítette volna. Ezt az uniós jogszabályt idézte a brit Polgári Légiforgalmi Hivatal, amely jogi szankciókkal fenyegette meg a Ryanairt, amely 100 ezer brit utast hagyott a repülőtéren kompenzáció nélkül a nyári sztrájkok idején.

A pilóták béremelés miatt sztrájkoltak a nyáron 

48 órás sztrájkot tartottak három országban a Ryanair pilótái és légikísérői, tiltakozásul a munkakörülmények és az alacsony bérek miatt. A sztrájkot Belgiumban, Portugáliában és Spanyolországban rendezték, mert ott a legelőnyösebb a munkabeszüntetés a munkavállalók szempontjából. A sztrájk miatt megroppant a Ryanair egész rendszere: csak Nagy-Britanniában 100 ezer utas nem tudott repülni a nyári csúcsszezonban.

A Ryanair minősíthetetlen módon bánt a reklamáló utasokkal


Erről nyilatkozott a londoni Daily Mailnek Daniel Brown. A 36 éves férfi feleségével és lányával együtt Bolognába készült a Stansted repülőtérről. Hiába volt a családnak érvényes jegye, mert gép az nem jött. A Ryanair a sztrájk miatt vis maior esetre hivatkozott, és nem is kínált alternatív megoldást. Végül maga a Brown család oldotta meg az ügyet. Eljutottak Bolognába, de ez plusz 900 fontjukba került. Alig értek haza, máris reklamálni kezdtek. Teljesen hiába. Az első e-mailre azt a választ kapták, hogy a sztrájk vis maior eset, vagyis a Ryanair nem felelős az ügyben. Később egyetlen mailre sem válaszoltak. Telefonon sem reagáltak a dühös utas reklamációjára, aki pert fontolgat. Közben jött a hír, léptek a hatóságok, melyek nem fogadták el a vis maior elvet ebben az ügyben.

Mikor lesz ebből visszatérítés?

Csak sokára, ha egyáltalán lesz valami. A 100 ezer brit utasnak meg kell várnia azt, hogy a Ryanair hogyan reagál a jogi akcióra, melyet a Polgári Légügyi Hivatal indított el a fapados légitársasággal szemben.  A Ryanair nincs jó helyzetben. A legutóbbi profit-előrejelzése igen gyenge volt. A vezetés hivatkozott a sztrájkokra és a magas olajárakra. Egy dolgot nem említett, a bizalomvesztést. A 100 ezer brit utas becsapottnak érezte magát. Ezt követően kevesebben választják a Ryanairt, mint korábban. A karácsonyi és újévi foglalások mutatói is nagyon kedvezőtlenek – írja a londoni Daily Mail, mely részletesen beszámolt a Ryanair és a hoppon maradt utasok ellentéteiről, nem hallgatva el azt sem, hogy a fapados légitársaság ráfizethet az ügyre, de a pórul járt utasoknak még nagyon sokáig kell várakozniuk, hogy valamiféle kárpótlást kapjanak az elmaradt nyári utazásért Nagy-Britanniában. (via Daily Mail)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Bécsben a biciklisek negyede télen sem teszi le a kerékpárt

Bécsben a biciklisek negyede télen sem teszi le a kerékpárt

Betörték a szegedi Fidesz-iroda ajtaját

Betörték a szegedi Fidesz-iroda ajtaját

Forradalmi megoldással állt elő az Intel, amivel képesek leküzdeni a fizikát

Forradalmi megoldással állt elő az Intel, amivel képesek leküzdeni a fizikát

Cornstein: Szomorú lennék, ha az oroszok behatolnának Magyarországra

Cornstein: Szomorú lennék, ha az oroszok behatolnának Magyarországra

Rendőrség: Az egyik tüntető használt könnygázt

Rendőrség: Az egyik tüntető használt könnygázt

Választások, Avicii, frankfurti leves – ezekre kerestek a magyarok idén a Google-n

Választások, Avicii, frankfurti leves – ezekre kerestek a magyarok idén a Google-n