szerző:
bankmonitor.hu

Nem csak a műszaki árucikkeknél, a hiteleknél is sokat spórolhatunk azzal, ha nem az első helyen "vásárolunk", hanem megversenyeztetjük az árakat.

Igazán nem lehet okunk panaszra a lakáshitel-kínálatot illetően, a választék már-már zavarba ejtő. Ha valakinek kölcsönre van szüksége, akkor több dolgot is tehet. Elsétálhat például a számlavezető bankjához, és kérhet ott hitelt. Ám ez olyan, mintha nagy értékű dolgot – például egy félmillió forintos televíziót – vásárolna úgy az ember, hogy mindössze a legközelebbi üzletig sétál el, meg sem nézve, másutt mennyiért adják ugyanazt.

Látszólag ilyenkor is van persze választási lehetőségünk, hiszen egy-egy pénzintézet számos lakáshitelt kínál, például eltérő kamatperiódusokkal. Ám ez nem valódi összehasonlítás, mert az almát az almával, a körtét a körtével kell összevetni ahhoz, hogy kibukjon a különbség.

Mit jelent ez a hitelek esetében?

Azt, hogy például egy 10 évre fixált kamatú hitelt a 10 évesekkel, egy 5 évre fixáltat az 5 évesekkel kell megversenyeztetni.

Először azonban azt kell végiggondolnunk, hogy milyen kockázatot vagyunk hajlandók vállalni, mert ez határozza meg a kamatperiódust, vagyis azt, hogy milyen időközönként módosulhat majd a kamat. Csökkenő kamatkörnyezetben – mint amilyet az elmúlt években tapasztalhattunk – természetesen előnyös a rövid kamatperiódus, hiszen ezáltal gyorsabban csökkenhet a hitelkamat is. Ám, ha nőnek a kamatok – ami 1-2 éves távlatban mindenképp várható – ez épp fordítva sülhet el.

Számszerűsítve ez azt jelenti, hogy egy 20 évre felvett 10 millió forintos, évente változó kamatú hitelnél akár 15 ezer Ft-tal is nőhet a havi törlesztő, ha a hitelkamat 3%-ot emelkedik. 15-30 éves távlatban ennek bőven van realitása, hiszen az ilyen hitelek kamatai 2009-ben és 2012-ben jártak már 12 százalék felett is! Ebből is látszik, hogy valóban nagyon olcsók jelenleg a változó kamatozású lakáshitelek.

Ha sikerült átgondolni saját kockázattűrési hajlandóságunkat, akkor jöhet a következő lépés, ahol már valóban sok pénz lehet fogni! Ugyanis az adott kamatperiódusokon belül a banki ajánlatot ára nagyon különböző, ami röviden annyit tesz, hogy ugyanazt az "árut" nagyon más áron adják a bankok. A gyümölcs hasonlatnál maradva: van rettenetesen drága Jonagold alma, míg máshol lényegesen olcsóbb ugyanez. 

©

Az ábránk érzékletesen mutatja, hogy például egy jó áron kínált, végig fix kamatú hitelhez olcsóbban hozzá lehet most jutni, mint egy drága 10 évig rögzítetthez. A legszembetűnőbb viszont az, hogy a legkedvezőbb 5 évre fixált hitel bőven veri a legdrágább 6 hónapos és 1 éves kamatperiódusú kölcsönök kamatait. Ez azért lehetséges, mert sokan egyszerűen nem tájékozódnak hitelfelvétel előtt, így többet fizetnek, mint amennyit feltétlenül szükséges volna. És itt akár sok milliós ráfizetésről van szó!

Ha 10 millió Ft-ot vesz fel valaki 20 évre, akkor a legjobb és a legdrágább ajánlat között teljes visszafizetésben 3,7 millió Ft is lehet az árkülönbség a Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátora szerint.

Ez nem csak azért fontos, mert így olcsóbban juthatunk hitelhez, hanem azért is, mert ha valaki csak azért választana kockázatosabb (azaz rövid kamatperiódusú) kölcsönt, mert csak annak a havi törlesztőjét tudja bevállalni, akkor ugyanazzal a törlesztővel akár kevésbé rizikós hitelt is választhat, csak ügyesnek kell lennie!

 

 

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Az Instagram egyik legjobb funkciója is bekerül a Messengerbe, és jön egy, amivel a szelfizés is jobb lesz

Az Instagram egyik legjobb funkciója is bekerül a Messengerbe, és jön egy, amivel a szelfizés is jobb lesz

Szokott Instagramozni? Frissítsen rá az appra, több újdonság is került bele

Szokott Instagramozni? Frissítsen rá az appra, több újdonság is került bele

Ibrahimovic jövőre sem tér vissza Európába

Ibrahimovic jövőre sem tér vissza Európába

Nem dobhatták volna ki Hadházyékat a köztévéből

Nem dobhatták volna ki Hadházyékat a köztévéből

A véreskezű jakuza kisvendéglőt nyitott, mert „elmúltak a régi szép idők”

A véreskezű jakuza kisvendéglőt nyitott, mert „elmúltak a régi szép idők”

Totális megfigyelés: Kína rendszere odacsaphat a trükköző tudósoknak is

Totális megfigyelés: Kína rendszere odacsaphat a trükköző tudósoknak is