szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Megkérdeztük a Gazdasági Versenyhivatalt, mennyit dolgoztak a jobboldali médiacégek összeolvadásának vizsgálatával. Mint utóbb kiderült, feleslegesen.

A GVH munkatársai összesen 73 munkaórát fordítottak az összefonódás-bejelentés elintézésével kapcsolatos eljárásra

– ezt írta megkeresésünkre a Gazdasági Versenyhivatal. Azután kerestük meg a sajtóosztályt, hogy a kormány nemzetstratégiai jelentőségűvé minősítette azt az ügyletet, amellyel a Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány megszerezte az Echo Tv, a Magyar Idők és az Origo kiadóját, illetve az Opus Presst.

A Gazdasági Versenyhivatal még november 28-án kapott bejelentést az összeolvadásról. Akkor azt közölték,

a tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról szóló 1996. évi LVII. törvény (Tpvt.) rendelkezései értelmében a hatóság a bejelentés beérkezését követően 8 napon belül dönt arról, hogy indokolt-e a bejelentés alapján eljárást indítani. Vizsgálat elrendelésére okot adó körülmény hiányában a GVH hatósági bizonyítványt ad ki a bejelentőnek arról, hogy nem indít versenyfelügyeleti eljárást.

Később közleményt küldtek, ebből kiderül, hogy a hivatal nem indít versenyfelügyeleti eljárást a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány összefonódása miatt, miután a kormány nemzetstratégiai jelentőségűnek minősítette a tranzakciót. Úgy fogalmaznak,

a nemzetstratégiai jelentőségűnek minősített összefonódások nem tartoznak a tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról szóló 1996. évi LVII. törvény hatálya alá.

A Gazdasági Versenyhivatal hatósági bizonyítvány kiállításával zárta le a vizsgálatot. Ezután újra elküldtük kérdésünket, hogy megtudjuk, a hivatalban hány ember, hány munkaórát töltött a vizsgálattal. Erre jött a válasz, hogy 73 órát, azaz 3 napot dolgoztak, hiába.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nagy a tét, szavazzon: melyik faj legyen az év hala?

Nagy a tét, szavazzon: melyik faj legyen az év hala?

Rá sem lehet majd ismerni a ferihegyi gyorsforgalmira

Rá sem lehet majd ismerni a ferihegyi gyorsforgalmira

Lenne itt 3,5 millió betöltetlen állás

Lenne itt 3,5 millió betöltetlen állás