szerző:
hvg.hu

Kásler Miklós egy konferencián azt üzente a kórházigazgatóknak: "El fogunk térni attól, hogy a kormány folyton rendezi a deficitet, és senkinek semmilyen felelőssége nincs." November végén viszont még úgy fogalmazott a miniszter, hogy idén is lesz kórházi adósságkonszolidáció.

"Nem a magyar egészségügynek kell gyógyulni" – jelentette ki egy konferencián Kásler Miklós emberierőforrás-miniszter. Szerinte nem beteg az ellátórendszer, ahogyan az emberek is egyre kevésbé azok 2010 óta.

Példaként hozta, hogy

  • nőtt a születéskor várható élettartam, az egészségben eltöltött évek száma,
  • a kormány gondolkodása a népegészségügy felé fordult,
  • a legpusztítóbb betegségekről elkészült az öt nemzeti program,
  • a családorvosokat ellátásonként egy-egy ellátási egységbe vonják össze, minden járásnak lesz egészségügyi vezetője, az ellátási egységhez tartoznának a gyógytornászok, a logopédusok és a többi segítő szakma.

Azt is mondta ugyanakkor, hogy a lakosság számára a sürgősségi ellátás az egészségügy legfájdalmasabb része, nem azért, mert a beteg nem kap ellátást, hanem, mert sokat kell várnia. Ezért a jövőben a háziorvosi ügyeletet, a mentőszolgálatot és a sürgősségi ellátást harmonizálják – tette hozzá.

Végül odaszúrt a kórházaknak, az év végére rendre felduzzadó kifizetetlen számlák kapcsán azt mondta,

el fogunk térni attól, hogy a kormány folyton rendezi a deficitet, és senkinek semmilyen felelőssége nincs

– olvasható a Portfolio összefoglalójában.

A mostnai "üzenet" azért furcsa, mert november 29-én  kórházi adósságkonszolidációt jelentett be Kásler Miklós azzal, hog így nem lesz az év végére 60 milliárd forint tartozásuk az intézményeknek. A kórházi adósság havonta nagyjából 5 milliárd forinttal nő.

55 milliárd forintot szán a kormány arra, hogy konszolidálják a kórházakat – jelentette be Kásler Miklós. Vagyis a kormány gyakorlatilag átvállalja a kórházak mostani adósságát: október végén 50,7 milliárd forint volt a lejárt fizetési határidejű számlák összege, és azóta valószínűleg folyamatosan nőtt a tartozás.

Azt nem oldja meg a mostani segítség sem, hogy az adósság ne termelődjön újra, márpedig az előző egyhavi növekedés már 5 milliárd forint volt. A kórházak hasonló adósságkonszolidációja rendszeres, utoljára tavaly év végén adott a kormány 54,3 milliárd forintot.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Megkérték a sárga mellényeseket, hogy inkább ne tüntessenek

Megkérték a sárga mellényeseket, hogy inkább ne tüntessenek

A rendőrök csak úgy engedték el a körbefogott tüntetőket, ha a kamerába mondják a nevüket

A rendőrök csak úgy engedték el a körbefogott tüntetőket, ha a kamerába mondják a nevüket

Durva büntetést rótt ki a Milanra az UEFA

Durva büntetést rótt ki a Milanra az UEFA

Fekete-Győr: A péntek esti tüntetésen felszólal a letepert momentumos

Fekete-Győr: A péntek esti tüntetésen felszólal a letepert momentumos

Könnygázzal oszlatott a rendőrség, gyújtogatással és üldözéssel ért véget a tüntetés

Könnygázzal oszlatott a rendőrség, gyújtogatással és üldözéssel ért véget a tüntetés

Kivezették és leteperték a saját koncertjéről az énekest (videó)

Kivezették és leteperték a saját koncertjéről az énekest (videó)