szerző:
hvg.hu

Nehéz napokat él át a brit kormány. A Brexit megállapodásról szóló parlamenti szavazás - ha kedden tényleg meglesz - eredménye bizonytalan. Akár bekövetkezhet az a verzió is, hogy London megállapodás nélkül hagyja el az uniót a jövő év március végén.

 Ez katasztrofális forgatókönyv az olyan vállalatoknak, amelyek pont Nagy-Britannia uniós tagságára, a gyors, vámmentes Európán belüli szállításra alapoztak mindent. Ezek egyike a 14 éve alapított „Natoora”, amely friss zöldséget és gyümölcsöt szállít az Egyesült Királyságba, és amelynek logisztikai központja London mellett van. A cég főnöke, Franco Fubini elmondta az AFP-nek, hogy kb. 36-48 óra kell ahhoz, hogy a Spanyolországban, Itáliában vagy Franciaországban leszedett különleges minőségű friss zöldségek és gyümölcsök eljussanak a felhasználási helyre. A Natoora kb. ezer vendéglőt lát el szuper friss áruval, és ezek nagy többsége Nagy-Britanniában van. De szállítanak a tengerentúlra is, például New Yorkba és Angliában sok kis üzlet is a Natoorától kapja a friss termékeket.

A jelenleg 300 alkalmazottat foglalkoztató és évi 34 millió eurós üzleti forgalmat produkáló cég sikerének titka a gyors szállítás, vagyis az EU-n belüli vámmentesség. Ha viszont netán Nagy-Britannia megállapodás nélkül lép ki az unióból, egyik pillanatról a másikra visszaállhat a vámellenőrzés és a forgalom drámaian lelassul. A friss termékeket szállító cégeknek ez halálos ítélet. „Mi nem tudunk tartalékokat képezni, hiszen a lényegünk a frissesség” – emelte ki az AFP-nek Franco Fubini. Persze bizonyos eltartható hústermékekből és konzervekből már a Natoora is nagy készleteket halmozott fel, számítva a legrosszabb forgatókönyvre. De a tartalékolható áru elenyésző a teljes üzleti forgalomban. És még egy probléma. A

 Natoora alkalmazottainak többsége eddig kelet-európai vendégmunkás volt, de a Brexit körüli bizonytalanság miatt egyre többen hagyják el Nagy-Britanniát és alig van új munkaerő ezekre a brit mércével nem túl jövedelmező, de kelet-európai sztenderdek szerint nagyon is jól fizető állásokra. Szóval kevés cégvezető izgul jobban a Brexit végszavazás miatt, mint a Natoora zöldség-gyümölcs forgalmazó vállalat főnöke, aki összes eddigi üzleti sikerét Nagy Britannia uniós tagságának köszönhette.(via AFP)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Újabb génszerkesztett babák születhetnek

Újabb génszerkesztett babák születhetnek

17 millió forintot kapott egy csaló egy 89 éves nőtől

17 millió forintot kapott egy csaló egy 89 éves nőtől

A Néprajzi Múzeum után az Új Nemzeti Galéria építési engedélyét is elkaszálta a bíróság

A Néprajzi Múzeum után az Új Nemzeti Galéria építési engedélyét is elkaszálta a bíróság

Videó: Kétfejű gyíkot találtak Ausztráliában

Videó: Kétfejű gyíkot találtak Ausztráliában

Józan érveléssel nem lehet megfékezni a populisták által is heccelt sárgamellényeseket

Józan érveléssel nem lehet megfékezni a populisták által is heccelt sárgamellényeseket

Jönnek az új csúcstelefonok: az akkumulátoroknál is odateszi magát a Samsung

Jönnek az új csúcstelefonok: az akkumulátoroknál is odateszi magát a Samsung