Szorongatják a dunaújvárosi távfűtő céget, több tízezer lakó ellátása a tét

Szorongatják a dunaújvárosi távfűtő céget, több tízezer lakó ellátása a tét

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

90 napra felfüggesztette a Kárpát-Gáz engedélyét a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH). A Kárpát-Gáz szerint hamis a vád, hogy szerződésszegést követtek volna el, és valójában az FGSZ Földgázszállító Zrt. hibájából alakult ki a jelenlegi helyzet.

A MEKH 2018. december 8-án kelt határozatában felfüggesztette a dunaújvárosi Kárpát-Gáz Energiakereskedő és Szolgáltató Kft. földgáz-kereskedelmi működési engedélyét 2018. december 15-én reggel 6 órától kezdődő gáznaptól 90 napra – írta mai közleményében a hivatal, mely szerint a Kárpát-Gáz Kft. súlyos szerződésszegést követett el a szállítási rendszerüzemeltetővel megkötött hatályos rendszerhasználati, illetve kiegyensúlyozást biztosító szerződése vonatkozásában.

A hivatal intézkedett a felhasználók földgázzal való biztonságos ellátása érdekében: a Kárpát-Gáz felhasználóinak részéről jelentkező földgázigény kielégítését a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség (MSZKSZ) biztosítja,  december 15-től pedig egy másik földgázkereskedőt jelölnek majd ki. 

A Kárpát-Gáz Kft. Kft. 100 százalékban magyar tulajdonban lévő társaság, földgázkereskedő cégként távfűtőműveket, villamosenergia-termelő erőműveket látnak el. Honlapjukon megjelent közleményük szerint a kialakult helyzetért nem ők, hanem az FGSZ Földgázszállító Zrt. a felelős.

"A felfüggesztéshez az vezetett, hogy az FGSZ Földgázszállító Zrt. – szerződés és jogszabálysértő módon – kiegészítő óvadék iránti igénnyel lépett fel, melyet társaságunk annak megalapozatlansága miatt visszautasított. Az FGSZ Földgázszállító Zrt. által önkényesen, ultimátumszerűen megállapított határidő lejártakor az FGSZ Zrt. Társaságunk Informatikai Platform hozzáférését ... felfüggesztette, de egyidejűleg kizárta a teljesítés lehetőségét is a Kárpát-Gáz Kft. részéről" – írja a cég, melynek kereskedelmi engedélyét a platformhoz való hozzáférés hiánya miatt függesztette fel a MEKH.

A Kárpát-Gáz bíróság elé kívánja vinni az ügyet.