szerző:
Lengyel Miklós
Tetszett a cikk?

2,4%-ról 2,04%-ra csökkenti a büdzsé tervezett hiányát Itália – jelezte Brüsszelben Giuseppe Conte miniszterelnök Jean-Claude Junckernek, aki örömmel fogadta a bejelentést, hiszen december 19-én megindulna a kötelességszegési eljárás az olaszok ellen, mert az Európai Unió bizottsága nem fogadta el a jövő évi költségvetést.

A testület túlságosan kockázatosnak tartotta azt, tekintve, hogy Itália államadóssága meghaladja a GDP 133%-át. Nemcsak Brüsszel, de a pénzpiacok is túlságosan kockázatosnak ítélték meg a populista olasz kormányzat költségvetési elképzeléseit, a terv ugyanis a szociális kiadások jelentős növelését tartalmazta anélkül, hogy jelezte volna, mégis miből fedezné a tíz éve stagnáló olasz gazdaság a növekvő kiadásokat. A spread, vagyis a különbség a német és az olasz államkötvény árfolyama között egyre csak növekedett. Végül Rómában rájöttek, jobb, ha engednek, mert az államkincstár nagyon ráfizetne arra, ha a piacon csak egyre rosszabb feltételekkel tudnák elsózni az olasz állampapírokat.

Róma kitűzte a fehér zászlót 

Ciprasz görög miniszterelnök barátilag már korábban is azt tanácsolta az olaszoknak, fogadják el az uniós korrekciót, mert később rosszabb lesz. Ő tapasztalatból beszélt, hiszen még népszavazást is rendezett a népszerűtlen megszorító intézkedések ellen, de ennek ellenére kénytelen volt elfogadni azokat. Nemcsak Brüsszel, az IMF és az Európai Központi Bank állt ugyanis a másik oldalon, hanem a piacok is, melyek a kiadások kurtítását várták el a kormánytól akkor is, amikor a korábbi megszorító csomagok miatt a görögöknek már jócskán csökkent az életszínvonaluk. Most az olasz kormány is erre az útra lépett. A spread – a különbség a német és az olasz állampapírok között – a költségvetési vita kezdete óta nem volt ilyen jó – lelkendezett a Corriere della Sera, amely persze beszámolt arról a színjátékról is, ahogy a meghátrálását a populista kormány beadta Itália népének.

Conte kormányfő kénytelen volt hazarepülni Brüsszelből


Eredetileg az volt a szereposztás, hogy a két populista pártvezér otthon tartja a frontot, miközben Giuseppe Conte Brüsszelben eladja az új költségvetési számokat Jean Claude Junckernek és Pierre Moscovici pénzügyi biztosnak, akit személyében is többször megsértettek a populista olasz euroképviselők. Itáliában közben Matteo Salvini, a Liga vezére és Luigi di Maio, az Öt Csillag első embere tovább bírálja Brüsszelt mondván, a franciáknak mindent szabad, nekünk pedig semmit?!

Kettős mércével vádolták meg Brüsszelt

Macron francia elnök engedményekkel próbálta meg leszerelni a sárgamellényes mozgalmat. Erre Luigi di Maio miniszterelnök-helyettes rázendített: „mi épp azért tervezünk sok szociális juttatást a következő költségvetésbe, hogy elkerüljük a sárgamellényes mozgalom átkelését az Alpokon”. Matteo Salvini miniszterelnök-helyettes pedig közölte: „nem engedünk Brüsszelnek! Nem csökkentjük a költségvetés hiányát”! Miközben ők ketten küldték el Conte miniszterelnököt Brüsszelbe a fehér zászlóval. Dehát a populista pártoknak nehéz felvállalni ilyen látványos vereséget.

A két populista pártvezér művitát produkált, ezért Brüsszelből haza kellett repülnie a miniszterelnöknek, hogy "megbékítse őket". Giuseppe Conte kormányfő közölte az újságírókkal, semmit sem adott fel a lényeges szociális vívmányok közül. Csütörtökön aztán az olasz miniszterelnöknek vissza kell térnie Brüsszelbe az uniós csúcsra. Annak napirendjén nem szerepel ugyan az olasz költségvetés, de Jean-Claude Juncker nem bólinthat rá arra, ha előbb nem szerzi meg Angela Merkel kancellár és Emmanuel Macron elnök jóváhagyását. Ezt ugyanis a piacok úgy értékelik, ha megcsúszik Itália 1400 milliárd eurós adósságpiramisa, akkor végső soron számíthat Németországra, az Európai Unió legerősebb államára.

A válságot elkerülték, de mi lesz a reformmal?

A kompromisszum Olaszországgal megerősíti Brüsszel pozícióját, de nagy kérdés, hogy az állam és kormányfőkben lesz-e annyi erő, hogy elindítsák azt a reformot, melyről évek óta beszélnek, de amelyikből egyelőre még csak a halovány körvonalak sem nagyon látszanak. A reformok gazdáját, Emmanuel Macron elnököt ugyanis súlyosan meggyengítették a sárgamellényesek. Még nem lehet tudni, hogy sikerült-e leszerelni a hetek óta tartó mozgalmat, mely populista tiltakozást jelent az eurozóna második legerősebb államában, Franciaországban.

A New York-i Bloomberg portál, mely szimpatizál Macron reform terveivel egyenesen temeti a reformot mondván, ha Franciaországban ez a helyzet, akkor mi várható másutt, az Európai Unió gyengébb államaiban, ahol alacsonyabb az életszínvonal? Az olasz kompromisszum mindenesetre azt mutatta, hogy a populista pártok sem mehetnek sokáig szembe a gazdasági realitásokkal. Ahogy korábban Ciprasznak Görögországban, úgy az olaszoknak is hátraarcot kellett csinálniuk, mert Rómában is rájöttek, különben még rosszabbul járnak.

 Emmanuel Macron nem engedett a populizmus csábításának, nem vezette be a vagyonadót, pedig sokan ezt javasolták neki. A reformkényszer továbbra is fennáll az eurózónában és az Európai Unióban. Angela Merkel megerősödött a CDU elnökválasztás után, ahol a "mini-Merkel" lett az utóda. Így a Merkel–Macron-duónak továbbra is van esélye a reformra, de kérdés, hogy meg tudják-e szerezni ehhez a megfelelő politikai támogatást otthon és az Európai Unió többi országában. (via Bloomberg, Corriere della Sera)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Lengyel Miklós Gazdaság

Róma mégis enged Brüsszelnek a költségvetési csatában, szárnyal a tőzsde Milánóban

Alig jelentette be Luigi di Maio miniszterelnök-helyettes, hogy nem ragaszkodnak mindenáron a jövő évi költségvetés minden számához, a deficithez sem, emelkedni kezdtek a részvényárfolyamok a tőzsdén Milánóban. Az AFP szerint több mint 3%-os a növekedés, amely optimizmust jelez az elmúlt hetek bánatos pesszimizmusa után. Mi történt?

Equilor: Várnak kockázatok Amerikára Biden alatt

Equilor: Várnak kockázatok Amerikára Biden alatt

Magyar cégek is jól járhatnak az EU és Kína között kötött megállapodással

Magyar cégek is jól járhatnak az EU és Kína között kötött megállapodással

Telefonon beszéltek a mélyben rekedt kínai bányászokkal, gyorsan fogy a levegőjük

Telefonon beszéltek a mélyben rekedt kínai bányászokkal, gyorsan fogy a levegőjük