szerző:
Lengyel Miklós

Mindenütt sztrájkoljatok pénteken- adta ki a jelszót a CGT főtitkára, aki már korábban figyelmeztette a kormányt: a tűzzel játszik, ha félvállról veszi a szociális válságot Franciaországban.

A baloldali CGT egykor a legnagyobb szakszervezet volt Franciaországban, de ma már nem az. Mégis, a közszolgálati intézményekben őrzi vezető helyét vagyis olyan fontos helyeken mint a metró vagy a vasút lehetnek fennakadások pénteken Franciaországban. Korábban a közszolgálati dolgozók szinte elbocsáthatatlanok voltak, ezért bátran vállalták a munkabeszüntetést. Csakhogy ez ma már nem így van. Macron elnök a gazdaság versenyképességének fokozása érdekében eltörölte a közszolgálati dolgozók védelmét, vagyis ők is kirúghatóak immár. Ezért a CGT sztrájkfelhívása ma már sokkal kevésbé hatásos, mint korábban.

Mit követel a baloldali szakszervezet?

Béremelést, a nyugdíjak emelését és a szociális juttatások növelését. Macron elnök hétfőn megígérte a minimálbér 100 eurós növelését, de ezt a szakszervezet kevesli. A sárgamellényesek nagy része is. Ők a hétvégén - tehát nem munkaidőben - akarják folytatni a tiltakozást Macron reformjaival szemben. Nemcsak a bérekről van szó, hanem az egész rendszerről. Mit jelent ugyanis a korszerűsítés? A párizsi Le Monde a közszolgálati televíziók példáját ismerteti.

1000 embert akarnak elküldeni a közszolgálati televíziókból

Delphine Ernotte asszony, a közszolgálati televíziók főnöke szerdán találkozott a szakszervezeti vezetőkkel, akik megtudhatták, mintegy 1000 fős csökkenés várható. Az indolás szerint nincs pénz, és különben is túlságosan elöregedett a munkatársi gárda. 49 év az átlagéletkor és mindössze a munkatársak 3%-a harminc év alatti fiatal. Így nem csoda, ha a fiatalok nemigen nézik a közszolgálati televíziót Franciaországban.

Sok pénzt elvisz a digitális átállás

Jelenleg évente 2,5 milliárd eurót kapnak a közszolgálati televíziók az államtól. Macron elnök jelezte: a jövőben ez kevesebb lesz. 2022-ben 160 millió euróval kevesebb jut majd a közszolgálati televízióknak, melyeknek közben meg kell oldaniuk a teljes digitális átállást. Mindez pénzbe és sok munkahely megszüntetésébe kerül. Mégis hány munkahely szűnhet meg?- tudakolta a Le Monde. A személyzeti igazgató helyettese elmondta:2000-1000=1000. Vagyis tulajdonképp 2000 embert akarnak elküldeni, de felvesznek ezret a fiatalítás és a digitális átállás felgyorsítása érdekében. Ez brutális üzenet a közszolgálati dolgozóknak, akiknek "önkéntes távozást" javasol a főnökség. Ez csinos végkielégítést jelent, 40-90 ezer eurót fejenként.

Két nagyobb "önkéntes" távozási hullám volt az elmúlt évtizedben. Az első alkalommal átlagosan 40 ezer eurót kapott egy "önként" távozó munkatárs. A második alkalommal 90 ezer eurót. Most is megvan erre a pénz- ígérte a főnökasszony. Az érdemi tárgyalások januárban kezdődnek el. A végkielégítés szép összeg, de nem véletlenül.

Kinek kell a piacon egy televíziós munkatárs?

Senkinek! Nemrég felmérték, hogy milyen munkakörökben van a legjobb esély a munkanélküliségre. Az első helyen az újságírók végeztek. A technikai munkatársak is lehetetlen helyzetbe kerülhetnek, mert mindaz, amit ők tudnak, már elavultnak számít a piacon.

Ezért is akarja Macron elnök karcsúsítani a közszolgálatot

Jóval kisebb létszámú és hatékonyabb munkatársi gárdát akar a vasútnál, a metrónál éppúgy, mint a közszolgálati médiában. Csakhogy ennek óriási emberi ára van. A digitális váltás emberek millióit teheti feleslegessé olyan életkorban, amikor még messze a nyugdíj. Velük mi lesz? A sárgamellényesek éppen őket képviselve közölték: nem elégítik ki őket Macron ígéretei. A hétvégén folytatni akarják a tiltakozó mozgalmat. A támogatottságuk csökken, de a kemény mag kitart.

Macron sem hátrál: folytatni akarja a reformokat

Franciaország érdekeire hivatkozik az államfő mondván, a régi szociális vívmányok akadályozzák egy versenyképes gazdaság kialakítását. Márpedig Franciaországnak a globális versenyben kell helyt állnia, függetlenül attól, hogy a közszolgálati dolgozók megszokták, védett pozícióban vannak. Ennek végképp vége, mert a reformoknak ára van. Csakhogy a tiltakozó szakszervezetek és a sárgamellényesek azt kérdik Macron elnöktől: hol az eredmény? (via Le Monde)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Lengyel Miklós Gazdaság

Kicsinálhatják Macront a sárgamellényesek

A kormány a tűzzel játszik- ezt nyilatkozta a liberális Le Monde-nak a baloldali CGT szakszervezet vezetője a sárgamellényesek mozgalmáról, amely minden korábbinál nagyobb tiltakozó akciót hirdetett meg a hétvégére.

“Van egy álmom” – ma lenne 90 éves Martin Luther King

“Van egy álmom” – ma lenne 90 éves Martin Luther King

Londonban a rendőrség elkobozta az azeri oligarcha nejének kincset érő gyémántgyűrűjét

Londonban a rendőrség elkobozta az azeri oligarcha nejének kincset érő gyémántgyűrűjét

Újra megnyitottak néhány átkelőt a magyar–osztrák határon

Újra megnyitottak néhány átkelőt a magyar–osztrák határon

Még napokig kutathatnak a kútba zuhant spanyol kisfiú után

Még napokig kutathatnak a kútba zuhant spanyol kisfiú után

Ha a namíbiai sivatagban jár, és egy Afrikáról szóló dalt hall, az nem véletlen (videó)

Ha a namíbiai sivatagban jár, és egy Afrikáról szóló dalt hall, az nem véletlen (videó)

Gyarmathy Éva: Ez az, fiúk, először a lámpát!

Gyarmathy Éva: Ez az, fiúk, először a lámpát!