szerző:
hvg.hu

Ugyan nem tiltották meg, hogy pénzzel honorálják a túlmunkát, Szabolcs-Szatmár-Bereg-megyében a gyakorlat más.

Pénz helyett szinte kizárólag szabadidővel váltják ki a szabolcsi rendőrök túlóráit – írja egy a birtokába jutott dokumentumra hivatkozva az Index. A portál úgy tudja, hogy a főkapitányság állományába tartozók már az ombudsmannál is jelezték a visszaéléseket.

Az ORFK a gyakorlattal kapcsolatban azt válaszolta az Indexnek: 2018 novemberében tényfeltáró vizsgálatot folytattak, amely megállapította, hogy felelős gazdálkodás folyik, nem történt jogellenes korlátozás.

A rendvédelmi szervek hivatásos állományának szolgálati jogviszonyáról szóló törvény (HSZT) alapján a túlszolgálatot szabadnappal vagy pénzzel lehet honorálni. A 2015-ös törvény alapján ez 2019-től változott volna, ám rendőri nyomásra, egy szocialista javaslat alapján ezt végül 2023-ra kitolták – félve attól, hogy felerősödik az elvándorlás a testületnél. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a gyakorlatban is lenne választási lehetőségük a rendőröknek – derül ki az Index cikkéből.

A lap információi szerint október 18-án az ORFK-n vezetői értekezletet tartottak a megyei főkapitányoknak. Ezen az értekezleten elhangzott, hogy csökkenteni kell az elrendelendő túlórák számát és egy rendőr vonatkozásában a lélektani határt 300 órában határozták meg a 416 helyett. Ezzel az ORFK nem követett el jogsértést, csak racionalizálni akarta a túlórafelhasználásokat és elrendeléseket. Az a gyakorlati viszont törvényellenes, ami Szabolcsban folyik: a rendőrök rá vannak kényszerítve arra, hogy a túlórákért cserébe leginkább csak szabadidőt kapjanak.

November 21-én a szabolcsi főkapitány megyei vezetői értekezletet tartott, amelynek az egyik napirendi pontja a túlórák felhasználásáról szólt. Az előterjesztésből kiderül, hogy idén jelentősen csökkent a túlórára kifizetett összeg az előző évekhez képest.  Például a vásárosnaményi kapitányságon az elrendelt túlóráknak csak a 20,34 százalékát,  Mátészalkán a 24,46 százalékát, míg a beregsurányi határrendészeti kapitányságon csak a 3,25 százalékát fizették ki pénzben, de a legtöbb kifizetés esetén is csak 65,58 százalék ez az arányszám. 

(Index)

Képünk illusztráció

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Nem sokon múlt, hogy elbukjon a görög kormány

Nem sokon múlt, hogy elbukjon a görög kormány

Hát, ez szomorú: a MasterCard mégsem úgy vezeti be az álomfunkciót, ahogy elsőre tűnt

Hát, ez szomorú: a MasterCard mégsem úgy vezeti be az álomfunkciót, ahogy elsőre tűnt

Lesz kiért izgulni – összeállt a 69. Berlinale versenyprogramja

Lesz kiért izgulni – összeállt a 69. Berlinale versenyprogramja

Böjte Csabával fog imádkozni Ferenc pápa Csíksomlyón

Böjte Csabával fog imádkozni Ferenc pápa Csíksomlyón

A hazai légi forgalmat is egyre jobban zavarják a drónok

A hazai légi forgalmat is egyre jobban zavarják a drónok

128 millió forintért vásárolt festményt az MNB

128 millió forintért vásárolt festményt az MNB