szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Hiába próbálnak spájzolni az áruházláncok, a raktárkapacitás is véges.

Fontolják meg több biztonsági őr alkalmazását, ha megegyezés nélkül történik a Brexit – erre szólította fel a brit rendőrség a helyi üzletláncokat a Politico híre szerint. A hatóság attól tart, hogy egy esetleges áruhiány – de legalábbis az emiatt várható világvége-hangulat – tömegjelenetekhez vezethet az üzletekben.

A no-deal Brexittel kapcsolatos legfontosabb félelem az, hogy a kényszerből bevezetendő vámeljárás miatt lassulhat az áruszállítás, ez pedig ellátási problémákhoz vezethet az élelmiszerek esetében is.

A no-deal valószínűsége napról napra nő, mivel a – mostani állás szerint – jövő keddi parlamenti szavazáson jó eséllyel leszavazzák a Theresa May miniszterelnök és az EU által megkötött egyezményt. Ebből nem feltétlenül következik, hogy más megállapodás nem lesz, épp csak a gyakorlatban tűnik lehetetlennek a kivitelezése a Brexit tervezett dátumáig, március 29-ig. A problémát súlyosbítja, hogy a szigetországban elfogyasztott élelmiszerek nagyjából fele importból származik – jobbára az EU valamelyik országából érkezik.

A biztonsági személyzet bővítéséről egyelőre nem beszélnek a láncok, azt azonban tudni, hogy a láncok jelentős árukészleteket halmoznak fel a kilépés előtt. A Guardian ír arról, hogy több más lánc után most a Tesco és a Marks & Spencer jelentette be, hogy a karácsonyi szezon után megkezdte a felkészülést a no-dealre. Dave Lewis, a Tesco vezetője arról beszélt a lapnak, hogy a cég beszállítóival tárgyal a szokásosnál nagyobb készletek beszerzéséről. Azt is megjegyzi azonban, hogy a friss szállítmányoknál ez nem lehetséges, így azok beszerzése lehet majd a fő gond március után. Kisebb és specializált üzletláncok már korábban bejelentették, hogy növelik raktárkészleteiket – a gond itt az lehet, hogy az ország raktárkapacitása is véges, a hűtőraktárak gyakorlatilag meg is teltek már.

Panaszkodnak az exportőrök is: a brit agrárszövetség a héten azt közölte a Guardiannel, hogy katasztrofális következményei lehetnek, ha nincs megegyezés. Ebben az esetben elvben a WTO szabályai lépnek hatályba, amely nem csak vámellenőrzést, de az élelmiszerek esetében jelentős vámokat jelentene. A marhahús esetében ez 65 százalék, de a csirkénél is 27. Ezt tovább súlyosbíthatja az ellátási problémák miatti áremelés és a font prognosztizálható árfolyamesése is.

Nem véletlen, hogy a nagy-britanniai Lidl vámügyintézői állásokat kezdett hirdetni. A Guardian által idézett hirdetésben „pragmatikus, problémamegoldó” munkatársakat keres a cég, hogy „az importált termékek megérkezzenek az üzletek polcaira”.

Borítóképünk illusztráció

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Goldman Sachs vezetője "javításra váró aberrációnak" nevezte az otthoni munkavégzést

A Goldman Sachs vezetője "javításra váró aberrációnak" nevezte az otthoni munkavégzést

Megegyezett a nyíregyházi kórház a sebészekkel az új szerződésről

Megegyezett a nyíregyházi kórház a sebészekkel az új szerződésről

Néhány esetben akár egy nyugdíjas is kaphat otthonfelújítási támogatást és hitelt

Néhány esetben akár egy nyugdíjas is kaphat otthonfelújítási támogatást és hitelt