szerző:
hvg.hu

Hiába próbálnak spájzolni az áruházláncok, a raktárkapacitás is véges.

Fontolják meg több biztonsági őr alkalmazását, ha megegyezés nélkül történik a Brexit – erre szólította fel a brit rendőrség a helyi üzletláncokat a Politico híre szerint. A hatóság attól tart, hogy egy esetleges áruhiány – de legalábbis az emiatt várható világvége-hangulat – tömegjelenetekhez vezethet az üzletekben.

A no-deal Brexittel kapcsolatos legfontosabb félelem az, hogy a kényszerből bevezetendő vámeljárás miatt lassulhat az áruszállítás, ez pedig ellátási problémákhoz vezethet az élelmiszerek esetében is.

A no-deal valószínűsége napról napra nő, mivel a – mostani állás szerint – jövő keddi parlamenti szavazáson jó eséllyel leszavazzák a Theresa May miniszterelnök és az EU által megkötött egyezményt. Ebből nem feltétlenül következik, hogy más megállapodás nem lesz, épp csak a gyakorlatban tűnik lehetetlennek a kivitelezése a Brexit tervezett dátumáig, március 29-ig. A problémát súlyosbítja, hogy a szigetországban elfogyasztott élelmiszerek nagyjából fele importból származik – jobbára az EU valamelyik országából érkezik.

A biztonsági személyzet bővítéséről egyelőre nem beszélnek a láncok, azt azonban tudni, hogy a láncok jelentős árukészleteket halmoznak fel a kilépés előtt. A Guardian ír arról, hogy több más lánc után most a Tesco és a Marks & Spencer jelentette be, hogy a karácsonyi szezon után megkezdte a felkészülést a no-dealre. Dave Lewis, a Tesco vezetője arról beszélt a lapnak, hogy a cég beszállítóival tárgyal a szokásosnál nagyobb készletek beszerzéséről. Azt is megjegyzi azonban, hogy a friss szállítmányoknál ez nem lehetséges, így azok beszerzése lehet majd a fő gond március után. Kisebb és specializált üzletláncok már korábban bejelentették, hogy növelik raktárkészleteiket – a gond itt az lehet, hogy az ország raktárkapacitása is véges, a hűtőraktárak gyakorlatilag meg is teltek már.

Panaszkodnak az exportőrök is: a brit agrárszövetség a héten azt közölte a Guardiannel, hogy katasztrofális következményei lehetnek, ha nincs megegyezés. Ebben az esetben elvben a WTO szabályai lépnek hatályba, amely nem csak vámellenőrzést, de az élelmiszerek esetében jelentős vámokat jelentene. A marhahús esetében ez 65 százalék, de a csirkénél is 27. Ezt tovább súlyosbíthatja az ellátási problémák miatti áremelés és a font prognosztizálható árfolyamesése is.

Nem véletlen, hogy a nagy-britanniai Lidl vámügyintézői állásokat kezdett hirdetni. A Guardian által idézett hirdetésben „pragmatikus, problémamegoldó” munkatársakat keres a cég, hogy „az importált termékek megérkezzenek az üzletek polcaira”.

Borítóképünk illusztráció

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Gépdráma, géphorror: leselejtezték a robotokat a világ első robothotelében

Gépdráma, géphorror: leselejtezték a robotokat a világ első robothotelében

Eltűnt Moldován Katalin, a Kivégzés című film főszereplője

Eltűnt Moldován Katalin, a Kivégzés című film főszereplője

Ilyen a jóárasított hatkerekű monstrum Mercedes

Ilyen a jóárasított hatkerekű monstrum Mercedes

Annyira erősödnek az óceánok hullámai, hogy kezd veszélyessé válni a helyzet

Annyira erősödnek az óceánok hullámai, hogy kezd veszélyessé válni a helyzet

A brit vállalatvezetőknek nagyon nem tetszene a megegyezés nélküli Brexit

A brit vállalatvezetőknek nagyon nem tetszene a megegyezés nélküli Brexit

Róna Péter: Az elvett pénz helyett nemzeti büszkeséget kapnak a szegények

Róna Péter: Az elvett pénz helyett nemzeti büszkeséget kapnak a szegények