szerző:
hvg.hu

A miniszterelnök, a pénzügyminiszter és a jegybankelnök is felszólalt a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évnyitóján. Potyognak a fontos bejelentések.

Varga Mihály szerint van még tartalék a magyar gazdaságban, az a cél, hogy "a visegrádi négyekhez képest intenzívebben növekedjünk, hiszen 2006-tól elmaradt tőlük Magyarország". A miniszter kiemelte, tartalék főleg a nők és a szépkorúak foglalkoztatásában van. Magyarországon többen dolgoznak (4,5 millió fő), mint Ausztriában – hangsúlyozta. A bérek közel hat éve növekednek, a kiskereskedelmi forgalom tavaly 6 százalékkal bővült, ez az egyik motorja a fejlődésnek. A vállakozások újra nettó hitelfelvevőkké váltak, nem nettó megtakarítók többé. Már az idén elérhető a 3 százalék alatti munkanélküliségi ráta. A minimálbérről továbbra is úgy gondolja a kormány, hogy arról a munkavállalóknak és a munkaadóknak kell megállapodniuk, ha ez megvan, akkor a kormány tudomásul veszi az egyezséget. Tavaly ez az utolsó pillanatra maradt, de megtörtént. A miniszter 2022 végéig szeretné 60 százalék alá vinni a GDP arányos államadósságot, az idei ráta várhatóan 70 százalék alatt lesz.

©

Matolcsy György jegybankelnök célként a fenntartható felzárkózást jelölte meg, melyhez versenyképességi reformokra van szükség. 2030-ig végrehajthatja Magyarország ezt a fordulatot, és 80-100 százalékban felzárkózhat Ausztriához. Szerinte az elmúlt években Magyarország az Európai Unió egyik növekedési motorjává vált, és "a legsikeresebb válságkezelést produkálta. Az 1945 utáni újjáépítés, illetve az 1924-27 közötti pénzügyi stabilizáció volt ennyire gyors és sikeres". A jegybankelnök bejelentette a Szent-Györgyi Albert programot, melyben 330 javaslatot fogalmaztak meg. "150 év tőkehiányát kell pótolni" emelte ki az MNB elnöke. Az osztrák bérszínvonalat viszont csak akkor érjük el, ha bővül a termelékenység, és végrehajtják a második hullámos adóreformot. Cél továbbá a hitelállomány duplázódása is. Emellett 10 ezer új exportáló kkv kijelölését, valamint az egy számjegyű szja bevezetését és évente 5 százalék nettó reálbérnövekedést tervez a jegybankelnök. "A magyar hölgyek belső értékrendje igen különleges, mi ezt támogatjuk" mondta Matolcsy annak kapcsán, hogy a jegybank 46 javaslatot tett a demográfiai fordulat érdekében. A jegybankelnök az egészségügyi és felsőoktatási fordulat szükségességét is kiemelte.

©

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Parragh László kiemelte: a gazdasági eredményeket nem a szél fújta össze, a kormányzati gazdaságpolitika teremtette meg. A konjunktúra történelmi magasságban van, de a magyar vállalkozások bizonytalansági mutatója enyhe növekedést mutat. Az építőiparban, melynek mindössze 15 százalékát teszi ki a lakásépítés, törés figyelhető meg, ezt a kedvezményes áfa körüli bizonytalanság okozta, illetve az, hogy a munkaerőhiány van az építőiparban. Parragh szerint a gyenge termelékenységi mutatókat kell javítani, illetve másra is építeni kell az autóiparon kívül. Körbetartozásról Magyarországon már gyakorlatilag nem beszélünk – állítja Parragh, aki elsősorban a török, orosz, nyugat-balkáni és kínai vállalkozókkal való együttműködések sikeréről beszélt. 

Orbán Viktor szerint nagyon fontos a kormány és a jegybank együttműködése, mert volt már rá példa, hogy elvált a kettő, és rossz vége lett. Ausztria kapcsán kiemelte: egy régi meccset szeretnénk "legalább döntetlenre kihozni".

©

Messze vagyunk még attól, hogy a magyar gazdaságpolitika tökéletesnek legyen nevezhető – mondta a miniszterelnök. "Amit elértünk, az már valami, de nyilván minden számhoz hozzá lehet adni még egyet, ha profitról van szó" – üzent a jelenlévő nagyvállalkozóknak Orbán. A miniszterelnök szerint a 2008-as válság nem szokásos konjunktúraingadozás következménye, át kell alakítani a magyar gazdaságot, ehhez eddig szokatlan módszerekre van szükség.

Olyan átrendeződés zajlik a világgazdaságban, ami hátrányos Európára nézve, nem remélhetjük, hogy visszakerülünk majd a 2008 előtti pontra – jelentette ki. Erre volt válasz a magyar modell, ami a gazdaságban azt jelenti, hogy a pénzügyeknek mindig rendben kell lenniük – szögezte le. Ha ez nem történik meg, akkor "kihúzzák a talajt a lábunk alól", és a Magyarországon megtermelt profit sokkal nagyobb része kerül majd külföldre. Semmiféle kilengés nem engedhető meg a választási években sem, 2014 volt az első olyan választási év, amikor a költségvetés hiánya nem emelkedett – mondta a kormányfő. A jövőben továbbra is 3 százalék alatt kell tartani a deficitet, az adósságot csökkenő pályán kell tartani, és Orbán egyetért azzal, hogy a teljes államadósságot magyar kézben kellene tartani. 

A miniszterelnök szerint segélyalapú gazdaság helyett munkaalapú gazdaság kell, szerinte ennek része az is, hogy a gyerek gondoskodjon a szülőjéről. "Ma még nem vagyunk családbarát ország, a családtámogatással szeretnénk ezt megvalósítani" – jelentette ki.

©

A teljes foglalkoztatottságban a "cseheket kellene megverni, ott 3 százalék alatti a munkanélküliség, de pillanatok alatt el fogjuk érni az 5 millió dolgozó ember országának címét".  Ebben elsősorban a szépkorúak munkába való visszatérésére számít a miniszterelnök. További tartalék lehet még a határmenti térségekben a vegyes gazdasági övezetekben, ahol nem magyar állampolgárokat és nem magyar nemzetiségűeket is be lehet vonni – tette hozzá.

Orbán szerint az Európai Unió öt legjobban élhető országa közé kerülünk 2030-ra, "bármilyen cinikus reakciókat váltson is ki most ez a terv". Hangsúlyozta a szlovákokkal és a szerbekkel való együttműködést is, amihez az kell, hogy elérjenek az autópályák az ország minden szélére.

A miniszterelnök nekiment a külföldi cégeknek is, azt mondta, "nem fog menni, hogy itt külföldi cégek nagy szerepet játszanak, és a profitot kiviszik az országból, az Európai Unió tagállamai ezt csak kompenzálják az uniós támogatásokkal". Azt mondta, a cégeknek vagy újra be kellene itt fektetniük, vagy annyi pénzt fizetniük a magyaroknak az országon kívül, amiből annyi profitot hoznak haza, mint amennyit a nagyvállalatok kivisznek.

A kormányfő 2030-ig célul tűzte ki azt is, hogy

  • megálljon a népesedési hanyatlás,
  • Paks fejlődjön, legyen energiafüggetlenség,
  • a románok által kiterjesztett gázt Magyarországon keresztül szállítsák,
  • megépüljön a Török Áramlat. (és nem az Északi Áramlat, amit először tévedésből írtunk - a szerk.)

A kormány négy nagy feladatot adott ki: 

  1. Novák Katalin feladata a demográfiai problémák megoldása,
  2. Varga Mihály felel a 2 százalékos növekedési többletért,
  3. Palkovics László feladata a szakképzés átalakítása,
  4. A jegybank dolgozik a "kifektetési stratégián". 

Orbán Viktor azzal zárta, hogy figyelmeztette a jelenlévő vállalkozókat, a magyarok "sajnos, természetesnek veszik a sikert, és ha elérik, hátradőlnek, az összetartás pedig gyengül, mindenki mocorog". Hozzátette: "a következő években még többet kell dolgoznunk, mert ha nem tekerjük, akkor eldől a bicikli".

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Traktorral fogalmazta meg gondolatait a Brexitről egy brit gazda

Traktorral fogalmazta meg gondolatait a Brexitről egy brit gazda

Lenyugodna, relaxálna? Próbálja ki itt a színezést

Lenyugodna, relaxálna? Próbálja ki itt a színezést

Jobban bízunk egy robotban, mint a főnökünkben

Jobban bízunk egy robotban, mint a főnökünkben

Női bűnözőkre vadászik az Europol

Női bűnözőkre vadászik az Europol

A győri rendőrök biztosan nem nyomoznak a Borkai-ügyben

A győri rendőrök biztosan nem nyomoznak a Borkai-ügyben

Fekete október: már több tucat magyar halt meg közlekedési balesetben

Fekete október: már több tucat magyar halt meg közlekedési balesetben