szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem minden devizahiteles számára jelent sorsfordító megoldást az Európai Bíróság legutóbbi, látszólag adósbarát ítélete. A hazai törvények ugyanis nem eléggé adósbarátok- írja legfrissebb számában a HVG.

Vajon mindenki tudta-e, hogy a felvételkor olcsó svájcifrank-hitel utóbb igencsak megdrágulhat, és a forint gyengüléséből adódó – akár 100 százalékos – többletet neki kell majd kifizetnie? Több ezer, a pénzügyi válság után 10 évvel még folyamatban lévő, az Európai Bíróság (EUB) tavaly szeptemberi ítélete óta újraindult devizaperben lett ez most kulcskérés. A luxembourgi verdikt szerint ugyanis a magyar bíróságok igenis vizsgálhatják az árfolyamkockázatról szóló tájékoztatást – ezt korábban nem tették, és erre alapított keresetek ezreit utasították el –, amit az azóta tömegesen újraindult perekben már sokszor meg is tesznek. Az azóta született több, jogerős ítélet alapján pedig elképzelhető, hogy a bíróság a nem elég világos felvilágosítás miatt tisztességtelennek, így semmisnek találja a kölcsönszerződést.

Az adósok által sorsfordítóként várt ítélet nyomán a HVG a hazai bírósági gyakorlatot, törvényi hátteret, illetve a különböző devizahitel-típusokot elemezve arra keresi a választ, hogy az ügyfelek közül kik reménykedhetnek győzelemben a bankokkal szemben. Adós és adós között ugyanis hatalmas a különbség, a lakásvásárlók például a kölcsönszerződésükhöz kapcsolt, azonnal végrehajtható közjegyzői okirat miatt komoly hátrányban vannak, míg az autóhitelt vagy személyi kölcsönt felvevők helyzete kedvezőbb. További részletek a HVG cikkében.

©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Mégis elhalasztják az Apostol arénakoncertjét

Mégis elhalasztják az Apostol arénakoncertjét

Már nem nyomoz a rendőrség Hosszú Katinkáék cége és a Duna Aréna ügyében

Már nem nyomoz a rendőrség Hosszú Katinkáék cége és a Duna Aréna ügyében

A külügy szerint azért voltak drágák a kínai lélegeztetőgépek, mert sokat rendeltek belőle

A külügy szerint azért voltak drágák a kínai lélegeztetőgépek, mert sokat rendeltek belőle