Devizahiteles perek: hiú vagy valós remény, hogy az adós nyerhet a bankkal szemben?

Devizahiteles perek: hiú vagy valós remény, hogy az adós nyerhet a bankkal szemben?

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Nem minden devizahiteles számára jelent sorsfordító megoldást az Európai Bíróság legutóbbi, látszólag adósbarát ítélete. A hazai törvények ugyanis nem eléggé adósbarátok- írja legfrissebb számában a HVG.

Vajon mindenki tudta-e, hogy a felvételkor olcsó svájcifrank-hitel utóbb igencsak megdrágulhat, és a forint gyengüléséből adódó – akár 100 százalékos – többletet neki kell majd kifizetnie? Több ezer, a pénzügyi válság után 10 évvel még folyamatban lévő, az Európai Bíróság (EUB) tavaly szeptemberi ítélete óta újraindult devizaperben lett ez most kulcskérés. A luxembourgi verdikt szerint ugyanis a magyar bíróságok igenis vizsgálhatják az árfolyamkockázatról szóló tájékoztatást – ezt korábban nem tették, és erre alapított keresetek ezreit utasították el –, amit az azóta tömegesen újraindult perekben már sokszor meg is tesznek. Az azóta született több, jogerős ítélet alapján pedig elképzelhető, hogy a bíróság a nem elég világos felvilágosítás miatt tisztességtelennek, így semmisnek találja a kölcsönszerződést.

Az adósok által sorsfordítóként várt ítélet nyomán a HVG a hazai bírósági gyakorlatot, törvényi hátteret, illetve a különböző devizahitel-típusokot elemezve arra keresi a választ, hogy az ügyfelek közül kik reménykedhetnek győzelemben a bankokkal szemben. Adós és adós között ugyanis hatalmas a különbség, a lakásvásárlók például a kölcsönszerződésükhöz kapcsolt, azonnal végrehajtható közjegyzői okirat miatt komoly hátrányban vannak, míg az autóhitelt vagy személyi kölcsönt felvevők helyzete kedvezőbb. További részletek a HVG cikkében.

©