Tombol a kisvárdai kreativitás: szigeteket építenek, persze előbb tavat is kell ásni hozzá

Tombol a kisvárdai kreativitás: szigeteket építenek, persze előbb tavat is kell ásni hozzá

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A szigeteken állat formájú házak állnak majd, hogy mi lesz bennük, rejtély. Ahogy az is: miként lehetséges, hogy a városban, amely tízmilliárdokat költött az elmúlt négy évben különböző sport- és turisztikai fejlesztésekre nem jut néhány tíz millió forint tizenhét család tisztességes kártérítésére, akiknek a telkeit épp a fejlesztések miatt sajátították ki.

Közbeszerzési eljárást írt ki tegnap Kisvárda önkormányzata, melyben ökoturisztikai attrakciók kivitelezőjét keresik – szúrta ki az Mfor.

A projekthez becsült értéket egyelőre nem rendeltek, de az ajánlatkérő jelezte, hogy a projektet uniós forrásból finanszírozzák majd. A Széchenyi2020 oldalán 1,3 milliárd forint áll rendelkezésre, melyből azonban több más projektet is fedezni fognak – írta a portál.

Az új attrakció három szigetből áll majd, ezekhez viszont előbb ki kell alakítani egy mesterséges tavat. Az első szigeten nyolc állat formájú ház áll majd (bagoly, vaddisznó, sün, sólyom, medve, macska, egér, teknős), de nem lehet tudni, mi lesz bennük. A második szigeten gyermekjátszót alakítanak ki, mellette lesz egy akvárium attrakció, azaz egy a tóba süllyesztett üvegfalú építmény. A harmadik szigeten egy Adventura park épül, mely úgy fest, kalandpark lesz nagyobb gyerekek számára.

Kisvárdán eddig a következő fejlesztésekről döntöttek:

1. fedett sportcsarnok – 3,5 milliárd forint
2. 2500 fős stadion – 120 millió helyett 2,49 milliárd forint
3. az épülő Puskás Stadionénál is nagyobb, 740 autós parkoló – 756,5 millió forint
4. fedett focicsarnok – 700 millió forint
5. atlétikai stadion – 480 millió forint
6. sportszálló és apartmanház – 1,9 milliárd forint
7. lőtér – 2 milliárd forint
8. vízi csúszdapark – 700 millió forint
9. Cinemaqua mozi- és élménypark „egzotikus szegénynegyeddel”– 1,69 milliárd forint
10. Díszlet utca – 197 millió forint
11. termálvizes lórehabilitációs központ– 2 milliárd forint
12. két tanuszoda – az egyik 520 millió forint
13. öko-filmpark – 1,295 milliárd forintos uniós támogatás
14. angol nyelvű, bentlakásos teniszakadémia jacuzzival és bárral – 3 milliárd forint
Összesen: 21 milliárd 228,5 millió forint

Mint januárban megírtuk, a NER-Disneland szorgos építése közben az önkormányzat a piaci ingatlanárak kevesebb mint tizedén próbálta kártalanítani azt a 17 helyi családot, akiknek telkei kisebb-nagyobb hányadát a Várfürdő és környékének rekonstrukciójára hivatkozva sajátította ki még 2016-ban.

A 2,5 milliárd forintból épült városi stadion melletti, 650-2400 négyzetméteres területek kisajátítását sem közmeghallgatás, sem egyeztetés nem előzte meg. A Kereszt utcai ingatlantulajdonosok perelnek, de ez egyelőre csak a pénzüket vitte el. A piaci ár nagyjából fele – 3500 forint négyzetméterenként – elfogadható kompromisszum lenne az érintetteknek: az utcában és a környéken ugyanis 7500 forintos vagy magasabb négyzetméteráron keltek el ingatlanok, míg a kisvárdai önkormányzat négyzetméterenként 565 (sic!) forintot ajánlott a tulajdonosoknak.

Az immár két éve húzódó ügyben először egy újabb szakértői véleményt kért a bíróság, a Kereszt utcai családoknak lassan négyszázezer forintjába kerül, hogy legalább feleannyit kaphassanak a telkeikért, mint amennyiért a „normál” piacon elkeltek volna két éve.

A tulajdonosok azóta a polgármester mellett a térség fideszes országgyűlési képviselőjét, Seszták Miklós korábbi fejlesztési minisztert, sőt Orbán Viktor miniszterelnök titkárságát is megkeresték a kérdéssel: hogy lehet, hogy a városban, amely tízmilliárdokat költött az elmúlt négy évben különböző sport- és turisztikai fejlesztésekre, nem jut néhány tíz millió forint tizenhét család tisztességes kártérítésére?